Неділя 19 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Істинний щасливець

Один учитель, знаменитий своїми знаннями, довго і старанно благав Бога показати йому таку людину, від якої він міг би дізнатися прямий шлях, що зручно веде до Неба. Одного разу, коли він, перейнятий цим бажанням, старанніше за звичайне засилав молитви, йому здалося, що чує голос згори, що наказує йому вийти з келії до церковного притвору: "Там, - говорив голос, - знайдеш ти людину, яку шукаєш".
Вийшов учитель і знайшов біля дверей церковних жебрака старця, всього покритого виразками та ранами, у найжалюгіднішому вигляді. Проходячи повз нього, вчитель сказав йому звичайне привітання:

— Доброго дня тобі, старцю!
А старець відповів:
— Не пам'ятаю, щоб мені був якийсь день не добрий.
Вчитель зупинився і, ніби виправляючи своє перше привітання, промовив:
— Я бажаю, щоби Бог дав тобі щастя.
А старець відповів:
— Я ніколи не бував нещасливим.
Здивувався вчитель і, подумавши, що не вслухався чи не зрозумів його відповіді, додав:
— Що ти кажеш? Я бажаю, щоб ти був благополучний.
— А я відповідаю тобі, що нещасливим не бував, — сказав старець.

Тоді вчитель сказав:
— Бажаю тобі того, чого ти хочеш сам собі.
— Я нічого не потребую і маю все, що бажаю, хоч і не шукаю тимчасового благополуччя.
— Хай же врятує тебе Бог, — сказав вчитель, — якщо ти зневажаєш мирські блага. Але скажи мені, невже ти один щасливець між людьми? Отже, несправедливі слова Йова: бо людина народжена від дружини малолітня (Іов. 14:1) і життя її сповнене бідами; не розумію, як один ти вмів уникнути нещасть?
— Точно так, як я тобі сказав, — заперечив старець. — Коли ти побажав мені доброго і щасливого дня, що я ніколи нещасливим і нещасним не бував, бо те, що маю, мені Бог дав, за те дякую. А щастя моє в тому і полягає, що я не бажаю щастя. Боязнь щастя та нещастя небезпечна тільки тому, хто їх боїться. Але я не дбаю про щастя і ніколи не благаю про нього до Небесного Батька, всім керуючого, і, таким чином, я ніколи не був нещасливим, подібно до того, бажання якого завжди виконуються. Чи голодний я? Дякую за те Богові, як Отця, що веде вся, їх же вимагаємо (Мт. 6, 8). Чи холодно мені, чи страждаю від негоди, — також хвалю Бога. Чи всі сміються з мене, так само хвалю Його, бо знаю, що все це робить Бог, і неможливо, щоб те, що робить Він, було погано. Таким чином, все, - приємне і неприємне, солодке і гірке, — радісно приймаючи, як від руки доброго Отця. Бажаю тільки того, чого бажає Бог, і тому все відбувається за моїм бажанням. Злоотриманий той, хто шукає щастя у світі, тому що немає тут іншого щастя, як тільки покладатися у всьому на волю Божу. Воля Господня і добра, і справедлива; вона ні кращою стати, ні худою бути не може. Вона судить усіх, її ніхто. Я намагаюся зовсім її триматися і дбаю лише про те, щоб хотіти того, чого хоче Бог, і не бажати того, чого він не бажає. А тому й не вважаю себе анітрохи нещасливим, коли мою волю цілком з'єдную і узгоджу з Божою волею, так що в мене одне бажання чи небажання: чого хоче чи не хоче Бог. хто шукає щастя у світі, бо немає тут іншого щастя, як тільки покладатись у всьому на волю Божу. Воля Господня і добра, і справедлива; вона ні кращою стати, ні худою бути не може. Вона судить усіх, її ніхто. Я намагаюся зовсім її триматися і дбаю лише про те, щоб хотіти того, чого хоче Бог, і не бажати того, чого він не бажає. А тому й не вважаю себе анітрохи нещасливим, коли мою волю цілком з'єдную і узгоджу з Божою волею, так що в мене одне бажання чи небажання: чого хоче чи не хоче Бог. хто шукає щастя у світі, бо немає тут іншого щастя, як тільки покладатись у всьому на волю Божу. Воля Господня і добра, і справедлива; вона ні кращою стати, ні худою бути не може. Вона судить усіх, її ніхто. Я намагаюся зовсім її триматися і дбаю лише про те, щоб хотіти того, чого хоче Бог, і не бажати того, чого він не бажає. А тому й не вважаю себе анітрохи нещасливим, коли мою волю цілком з'єдную і узгоджу з Божою волею, так що в мене одне бажання чи небажання: чого хоче чи не хоче Бог. щоб хотіти того, чого хоче Бог, і не бажати того, чого не бажає. А тому й не вважаю себе анітрохи нещасливим, коли мою волю цілком з'єдную і узгоджу з Божою волею, так що в мене одне бажання чи небажання: чого хоче чи не хоче Бог. щоб хотіти того, чого хоче Бог, і не бажати того, чого не бажає. А тому й не вважаю себе анітрохи нещасливим, коли мою волю цілком з'єдную і узгоджу з Божою волею, так що в мене одне бажання чи небажання: чого хоче чи не хоче Бог.
— Чи на переконання свого ти це кажеш? - Заперечив вчитель. — Скажи мені: чи ти думав би, якби Богові завгодно було послати тебе в пекло?
- Богу послати мене в пекло? — вигукнув старець. — Але знай, що маю два плечі дивної сили, якими б я вхопився за Нього обіймом нерозлучним: одне плече — моє глибоке смирення, а інше — нелицемірна любов до Бога. Цими раменами я так би міцно обійняв Бога, що куди б не був Ним посланий, туди б і Його потяг із собою, і, звичайно, для мене приємніше було б бути поза небесами з Богом, ніж у небі без Нього.

Здивувався вчитель відповідям старця і зрозумів, що найкоротший шлях до Бога – бути у всьому згодним з Його волею. Бажаючи, проте, ще більше випробувати премудрість старця, таку потаємну в худій храміні його тіла, він спитав його:
— Звідки ти прийшов сюди?
- Від Бога, - відповів старець.
— Де ти знайшов Бога?
— Там, де лишив усе мирське.
— А де ти залишив Бога?
— У чистоті думок та доброї совісті.
- Хто ти сам? — спитав учитель.
— Хто б я не був, — відповів старець, — але я такий задоволений моїм становищем, яке ти бачиш, що воістину не помінявся б на багатство всіх царів земних. Кожна людина, яка вміє володіти собою і наказує своїми думками, є царем.

— Отже, і ти цар: де ж твоє царство?
- Там, - відповів старець, вказуючи на Небо. — Той Цар, кому це Царство проголошено безперечними рисами.
— Хто тебе навчив цього? І хто дав тобі цю премудрість? — спитав нарешті вчитель.
— Скажу тобі, — відповів старець, — що я цілі дні проводжу в мовчанні, і чи молюся, чи вправляюся в благочестивих думках, завжди дбаю про одне, щоб міцно бути з'єднаним із Богом. А з'єднання з Богом і злагоду з Його волею все навчають.

Так вчитель, навчившись бесідою з жебраком і виклавши йому світ, повернувся до себе, хвалюючи і славлячи Бога, що приховав цю від "премудрих і розумних" і відкрив убогому старцеві, що дитиною злобою (Мф. 11, 25).

День, про який ми забуваємо

Мені здається, що більшість із вас дозволяють залишитися дню Вознесіння непоміченим або не надають йому належного значення. Ми відзначаємо Різдво, коли вічний Божий син прийшов у цей світ, народившись у Віфлеємі, і ім'я йому «З нами Бог». Ми багато говоримо про життя Христа, як має бути. Ми багато говоримо про Його спокутну жертву, яку принесли за нас на хресті. ...

Все на краще

Єдиний пасажир, що вцілів при аварії корабля, був викинутий на безлюдний острів. Він підніс хвалу і подяку Богові за своє спасіння, а потім з уламків корабля, прибитих до берега, він сяк-так спорудив собі укриття, вніс туди все, що викинуло море і могло йому стати в нагоді.

Минуло багато днів, але повз остров не пропливло жодне судно. Щоранку людина обходила острів у пошука...

Пловець

Людина, яка не вміє плавати, в паніці борсалася в річці. Він підняв хмару бризок і по річці побігли хвилі, які людина в страху прийняла за небезпечну течію. Він почав боротися із річковими хвилями. Нарешті потопаючий збагнув, як треба триматися на воді і потроху доплив до берега. Вибравшись із води, плавець озирнувся і побачив, що на річці повна тиша, а він увесь час боровся...

Повертаючись до притчі про блудного сина...

Думаю, немає на Землі людини, яка хоч раз у житті не чула б притчу Ісуса Христа про блудного сина. До неї протягом багатьох століть зверталися і досі звертаються богослови та художники, письменники та артисти… У цій притчі людина зображена в той самий момент, коли вона відвертається від Бога, щоб слідувати власним шляхом у «землю чужу», де сподівається пожити в своє задо...

Родом із дитинства

Ми всі родом із дитинства.
Тепло, радість, сімейні історії та традиції вбираємо і вони залишаються з нами, стають значними з роками... Згодом просто перетворюються на те дороге, дороге, що цінно нам, для душі, для життя повноцінного. дуже часто буває навмисно і не знаєш, де знайти втіху і закритися, сховатися від тієї несправедливості і болю, який ранить боляче, веде до сум'яття, краде спо...

Поверніться, Діти

«Поверніться, бунтівні діти: Я зцілю вашу непокору. – Ось, ми йдемо до Тебе, бо Ти Господь Бог наш» (Єр. 3:22)

Одній сільській дівчині захотілося до міста. Незважаючи на сльози і прохання своєї старої матері не покидати її, вона все ж таки поїхала з села. Недосвідчена, не підготовлена до спокус та спокус великого міста, вона скоро впала і потім опуска...

Любов ніколи не перестає

Щоб таке почуття, як любов Божа, жило в нас, нам необхідно згадати про те, що Господь називає любов'ю. У Євангелії від Івана 14:21 написано: «Хто має Мої заповіді і дотримується їх, той любить Мене» . Тепер через це починає прояснятися сенс висловлювання: "любов  ніколи  не перестає" . Для нас, для Церкви це означає завжди дотримуватись і виконувати те, що ві...

БОЖИЙ ШЛЯХ — КРАЩИЙ ШЛЯХ

«Спрагли! йдіть усе до вод; навіть і ви, що не мають срібла, йдіть, купуйте та їжте» (Іс. 55:1).
Коли Бог створив людину і весь тваринний світ, Він створив різну їжу, яка ідеально підходить для кожного виду тварин та їх організму. Корови та кішки, птахи та риби їдять різну їжу. Їжа, створена для кожної тварини, ідеально підходить для оптимального функціонува...

Нехай ліва рука не знає

«У тебе ж, коли чиниш милостиню, нехай ліва рука
твоя не знає, що робить права, щоб милостиня
твоя була потайною; і Батько твій, що бачить таємне, віддасть
тобі явно» (Мт. 6:3, 4).
Коли ти робиш щось для людини, очікуючи за цю винагороду, насправді ти не робиш нічого особливого.
Давати, чекаючи на щось натомість, — це одна з форм комерційних відно...

Притча про криницю

Одного разу осел упав у колодязь і почав голосно волати, закликаючи на допомогу. На його крики прибіг господар ослика і розвів руками - адже витягти ослика з колодязя було неможливо.
Тоді господар розсудив так: «Осел мій уже старий, і йому недовго лишилося, а я все одно хотів купити нового молодого осла. Ця криниця вже зовсім висохла, і я вже давно хотів її засипати і вирит...