Неділя 19 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

А ви говорите німецькою?

Дивно, - подумав Володя, - мова Шіллера, Гете та Мартіна Лютера. Класиків читаю, а ось те, що Лютер переклав Біблію німецькою мовою, не замислювався навіть. Хоча знав, звісно, про це. Він усміхнувся своїм думкам, підтримуючи за лікоть і допомагаючи вийти з машини жінкам похилого віку. Не вперше підвозив їх до церкви і чекав, поки йшло служіння, читаючи в машині тих самих класиків у оригіналі. Переклади не дуже любив. Того забарвлення, яке надавали тексту перекладачі, чомусь не сприймав. Німецька мова чітка, лаконічна, по-своєму струнка. А скільки в ньому відтінків, скільки діалектів! Останнім часом захопився якраз рідкісними, практично зникаючими діалектами.
Ось досада, хотів, як завжди в машині почитати, та вітер якось здійнявся. Незатишно. Зайду всередину, почитаю там.
На задньому ряду практично немає нікого. Тепло. Сухо. Затишно. Відразу поринув у читання, насолоджуючись хитромудрими фразами викладу. Здорово таки. Треба якось викроїти грошей, накопичити на поїздку до Німеччини. Хоч і складно це зробити, працюючи вчителем у школі, але ж мрія. Мрія, - блаженно посміхаючись, прошепотів він, прикриваючи книгу.
Попереду почув німецьку мову. Та не просто сучасну, а діалект. рідко зустрічається. на ньому вже й не говорять практично. Мертва мова.
Попереду стояла на колінах старенька і щось гаряче шепотіла німецькою.
Ось чудово, що я зайшов сьогодні до церкви! . зрадів Володя. Бабуся напевно із поволзьких німців.
- Sprechen Sie Deutsch? Du Woher? . радісно посміхаючись, він нахилився до неї.
Бабуся здивовано дивилася на нього.
- Я тебе не розумію, любий.
- Як же? Адже ви зараз на східно-прусському діалекті молилися. Ви з Поволжя чи з Казахстану? У вас тато був німцем чи мама?
- Синку, я москвичка. Нікуди і не виїжджала з Москви.
- Але, Ви ж зараз говорили німецькою!
- Не знаю, синку. Я просто молилася.
Володя, вражений, сів на свою лаву. Так не буває. Звідки цей «божий кульбаба» може знати мову, та ще й так правильно на ній говорити? Володя скептично ставився до віри. Терпімо. Не засуджував, але щоб самому повірити в щось надприродне. Ну ні, вибачте. Друг вірив. Мама вірила. Але сам. ні-ні.. У цих питаннях він дотримувався холодного здорового глузду. Що бачу і відчуваю. Існує. Душа є, бо болить іноді. А життя. це суцільний матеріалізм.
Але зараз... Це що? Звідки бабуся може знати мову? Забута мова германців? І зрозуміло, що говорила. До сина зверталася, про кохання говорила. Але чому такою знайомою мені, а не їй, мовою? Щось томило серце і не переляк начебто, а от якось незрозуміло все це. Треба в друга запитати, чи може з її сином щось не гаразд? Може, в біду потрапив?
- Син? - підняв брову друг, - немає в неї нікого.
- Але як же? Вона ж по-німецькому казала, що любить сина, що довго чекала на нього, що дуже рада, що він прийшов. Щось ще про благословення говорила, радість зустрічі.
- Володю, то це до тебе говорилося і про тебе, розумієш? Ти ж один німецький досконало знаєш, та ще й втрачені діалекти вивчаєш, ось Бог до тебе твоєю улюбленою мовою і говорив. До тебе. Більше нема до кого.

Істинна свобода

«Скажи мудрості: Ти сестра моя! — і розум назви рідним твоїм» (Прип. 7:4).
Мудрість у тих книжках Приповістей — це спосіб життя, отже, коли Соломон закликає бути мудрими, він не обов'язково має на увазі
розумові здібності чи геніальність.
З іншого боку, коли в Біблії говориться про розум, йдеться про розумний підхід до життя, здатність відрізняти хоро...

Справжня перемога – перемога над собою

"Хто йде вслід за мною, той не ходить у темноті", - каже Господь (Йо. 8:12).

Ці слова Христа спонукають нас наслідувати Його життя та святі заповіді, якщо наша мета - пізнати і очистити наше серце від сплутаних думок. Христова навчання стоїть вище будь-яких інших мудростей і філософських вчень. Ми повинні мати Духа Христа, якщо хочемо знайти справжню живильну духовну їжу. Не...

Випадковостей не буває

До міста однієї європейської країни прибув молодий священик, призначений знову відкрити одну бездіяльну церкву, Він з великим ентузіазмом збирався взятися за справу, але коли прибув на місце і побачив, у якому стані знаходиться церква, у нього мало не опустилися руки. Стояв жовтень, і він вирішив зробити все можливе, щоб відкрити церкву до Різдва Христового. Він працював без відпочинк...

Що таке християнська радість

Як нам жити, щоб разом з Богом ми могли прославити Бога? Як же нам підкоритись меті Творця Всесвіту, Який створив усе заради Себе? Заради того, щоб показати і звеличити Свою досконалість і славу по всьому Всесвіту! Як же нам досягти тієї самої мети? Я відповідаю: Насолоджуйтесь Богом понад усе! Бог прославляється у вас найбільше тоді, коли ви знаходите максимальне задов...

Не засуджуй

Одному старцеві сказали, що один із його учнів згрішив. Старець сазав:
- Велике зло зробив він і гідний за це покарання.
Пройшло кілька днів. З'явився до старця Ангол Господній і приніс із собою душу брата, засудженого ним, і каже йому: -
Ось той, котрого ти засудив, помер. Куди велиш тепер віднести душу його: у Царство Небесне чи на муку?!
Старець жахнувся.&n...

Правильна церква

Одна сестра у Христі увірувавши шукала правильну Церкву. Вона шукала її на колінах, часто молячись про це Господу. І ось одного разу в молитві Господь Ісус, одягнений у білий одяг, прийшов до неї у видінні. Вона побачила Господа недалеко від себе і Ісус покликав її до себе і сказав - стань поряд і скажи, що ти бачиш... сестра послухалася і стала поряд і подивилася вниз - бачу гар...

Роби добро, як умієш і можеш

У наш світ прийшла християнська мораль. Вона принесла з собою добро, кохання, співчуття. Люди все більше і більше прагнуть допомагати тим, хто від народження або через нещасний випадок безпорадний.
Для цих нещасних тепер будують спеціальні будинки-лікарні, притулки. Найчастіше кошти при цьому допомагають збирати релігійні суспільства та організації. І ось один із заснов...

Не засуджуйте себе

«Тож немає жодного тепер засудження тим, що у Христі Ісусі, не за бажанням плоті живуть, а за Духом».

– Послання до Римлян 8:1,

Розширений переклад Біблії

Не засуджуйте і не лайте себе, коли ваш день складається погано або у вас щось не виходить. Просто спробуйте знову. Коли дитина вчиться ходити, вона багато разів впаде. Однак н...

Переведи мене через Йордан

- Розумієш, у житті багато бруду і часто ми самі потрапляємо у погані ситуації чи нас навмисно в них штовхають. Все буває. Буває багато сумного в житті, особливо в молодості, чи не так?
Вона зітхнула з схлипом і похмуро кивнула головою.
- І все б так плачевно й було, якби не знали виходу. Якось потрапивши в яму з брудом можна там і залишитися, а можна видертися і від бр...

Остання крапля страждань

Двері за Тимошком шумно зачинилися. Внизу на нього чекав тато. Разом із сином він вирішив поїхати на змагання з баскетболу та «вболівати» за його хлопця. Поліна залишилася в хаті одна. Трохи подивившись у вікно в слід машині, що зникала з поля зору, і подумки благословивши чоловіка і сина, жінка повільно опустилася на коліна і поринула в мовчазне спілкування з Бо...