Неділя 08 Вересень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Божа скарбничка

Жив багатій. Він допомагав бідним і всі його дуже любили. У кімнаті його була прибита велика залізна скарбничка до стіни, а над нею написано золотими літерами: «Божа скарбничка». Коли Господь посилав багатій радість — хрестини, день ангела чи щось інше, — тоді дружина зазвичай казала йому: — Бог
дав нам усе вдосталь, запроси повний будинок гостей, хай люди разом з нами потішаться.
— А скільки ж людей запросити? - Запитує він дружину.
— Ну, хоч сорок чоловік, — відказує дружина.
Багач, бувало, подумає і скаже:
— Знаєш, голубко моя, тепер дуже багато бідних людей, у багатьох діти з голоду плачуть, не сплять. Тож чи не краще запросити до нас чоловіка двадцять. А те, що пішло б на вино та частування інших двадцяти, я покладу в скарбничку Божу.
Так він зазвичай робив. Прочитає чи почує, бувало, про якесь нещастя — про пожежу, повінь, — одразу скаже про себе: «Боже, ти зберіг мене від такого нещастя!» і знову кине в скарбничку жертву подяки.
Бувало, заїде до багатія купець із товарами. Багач подивиться того-другого товару і йде вже за грошима. Раптом ненароком гляне на скарбничку і скаже собі: «Стій, навіщо тобі стільки? Можеш обійтись і половиною». І візьме на половину найменше, а те, що треба було заплатити за іншу половину, кине до Божої скарбнички.
День за днем, рік за роком — на старість у скарбничці у багатія зібралася величезна сума грошей.
Перед смертю він скликав до себе старих того села, де мешкав, і сказав їм:
— Не відбираючи у дітей своїх жодного гроша, я зібрав багато добра на Божу справу. Я менше гуляв, менше розкидав, ніж міг. Те, що я міг змарнувати, ви знайдете в цій скарбничці.
Відкривши скарбничку, люди похилого віку знайшли в ній величезну суму і розплакалися від радості. Коли багатій віддав Богові душу, люди називали його своїм благодійником.
Пам'ять про цю добру людину ніколи не зникне на його батьківщині. Про нього повіки-вічні нагадуватимуть нащадкам ті, що вийшли з скарбнички Божої — притулок для дітей, школа, лікарня та нова кам'яна церква.

Бог скрізь

Якось авва Віссаріон йшов зі своїм учнем морським берегом. Учень відчув велику спрагу і сказав авві Віссаріону:
— Батьку, мене дуже стомлює спрага.
Старець, помолившись, сказав йому:
— Напийся з моря.
Морська вода стала прісною, і той нею вгамував свою спрагу. Але, напившись, він налив води в посудину з обережності, щоб мати при собі воду, якщо знову по...

БОЖИЙ ШЛЯХ — КРАЩИЙ ШЛЯХ

«Спрагли! йдіть усе до вод; навіть і ви, що не мають срібла, йдіть, купуйте та їжте» (Іс. 55:1).
Коли Бог створив людину і весь тваринний світ, Він створив різну їжу, яка ідеально підходить для кожного виду тварин та їх організму. Корови та кішки, птахи та риби їдять різну їжу. Їжа, створена для кожної тварини, ідеально підходить для оптимального функціонува...

Дорожня сумка

Один старець так говорив про виправлення людського життя:

— Якщо в дорожню сумку ми покладемо гострі та ріжучі предмети, ножі, виделки, шила, голки, цвяхи, розбиті шибки, залізки, черепки, вони, переповнивши сумку, порвуть її, поколуть і поріжуть. Щоб зберегти сумку, необхідно звільнити її, викинути з неї все гостре. Те саме відбувається і з нашим серцем: пристрасті, ...

БОЖА ПРЕРОГАТИВА

«Тож ти невинний, кожна людина, що судить іншого,
бо тим самим судом, яким судиш іншого, засуджуєш
себе, бо, судячи іншого, робиш те саме» (Рим. 2:1).
У старших класах я жив і навчався у коледжі, який знаходився за двадцять кілометрів від найближчого міста. Дістатися до нього можна було автобусом, який вранці їхав туди, а ввечері повертався назад, тож якщо вам по...

Сват із мене ніякий

Я довго придивлявся до них. Іноді було смішно спостерігати, інколи ж і здивування виникало. Важко розібратися у людських стосунках, а тут. Просто дивувався.
А одного разу якесь спонукання нахлинуло, трохи безшабашне, без утримання, що називається.
І все б нічого, так і спостерігав би, та якось підійшов до гурту молоді, в якому Льошка стояв і почув фразу: - Ну от, відпоч...

Богу треба - ДОВЕРЯТИ

Богу потрібно — ДОВЕРЯТИ у всьому, і якщо Він – НЕ ВИКОНАЄ нашого прохання, значить, так потрібно, Він один знає, що нам — КОРИСНО, а що принесе ШКІДНИК, і коли — Приходить час для — ВИКОНАННЯ наших молитов.

Просіть і дано — буде вам!

Адже, якщо дитина просить у матері, мама зірви мені помідор, а помідори ще зелені, і мати тому не дає, к...

Радість у Господі

Діти Божі покликані бути представниками Христа, життя яких свідчить про Його доброту та милість. Як Ісус відкрив нам істинний характер Отця, так і ми повинні відкривати Христа тим, хто нічого не знає про Його ніжну любов і співчуття. “Як Ти послав Мене у світ, – сказав Ісус, – так і Я послав їх у світ”. “Я в них, і Ти в Мені... нехай пізнає світ, що ...

Остання крапля страждань

Двері за Тимошком шумно зачинилися. Внизу на нього чекав тато. Разом із сином він вирішив поїхати на змагання з баскетболу та «вболівати» за його хлопця. Поліна залишилася в хаті одна. Трохи подивившись у вікно в слід машині, що зникала з поля зору, і подумки благословивши чоловіка і сина, жінка повільно опустилася на коліна і поринула в мовчазне спілкування з Бо...

Благословення та гнів Бога на царя Соломона

Біблія описує царя Ізраїлю Соломона, який був наймудрішим королем за всю історію. Проте, перечитуючи історію про нього нещодавно, я здобула нові знання про Божественний промисл. Я усвідомила, що в нашій вірі в Бога, щоб зрозуміти правду і поклонятися Богу, дуже важливо зрозуміти справжній Божий промисел. Далі я поділюся з вами своїми знаннями та здобутками.

Бог благословляє тих, хто р...

Христос Воскрес!

Я зустрів його випадково, на рибалці. У мене клювання не було, але за кущами тільки й миготіло саморобне вудлище. Стало цікаво, підійшов, присів:

- Здорово, дідусю. Як у тебе якийсь улов!

Він повернувся до мене, зарослий, брудний, обірваний. Але очі блищали добротою і радістю.

- Здоровенькі. Я тебе знаю.

- Звідки, дідусю?