Субота 27 Липень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Чи так нешкідливі заздрість і розбрат?

Диявол знає, що заздрість і розбрат розривають навіть міцну дружбу. Він чудово розуміє, що якщо йому вдасться посіяти заздрість і розбрат між вами і дорогими вам людьми, то він зруйнує ваші взаємини з ними, хоч би якими хорошими і теплими вони були. Чи намагається він зіпсувати ваші стосунки з близькими вам людьми?

Диявол цілиться не лише у вашу дружбу з цими людьми, він має намір вклинитися між вами та іншими віруючими, між вашим служінням та людьми, які його підтримують, між вами та вашими колегами. Дияволу байдуже, кого посварити — просто йому подобається сварити. А методи, якими він це робить, — заздрість та розбрат. Тому дуже важливо вчасно розпізнати його тактику і не допустити, щоб через заздрість і чвари розірвалися ваші взаємини з оточуючими.

«Бо де заздрість і розбрат, там безладдя й усе погане» (Якова 3:16). Слово zelos — «заздрість», означає гаряче бажання просунути власні ідеї та переконання, не зважаючи на думку інших. Від слова zelos походить слово zealot — воно відноситься до людини, яка настільки одержима власною справою, що оточуючі сприймають її як екстреміста, який, обстоюючи свою справу, може запросто вдатися до агресії.

У вищезгаданому вірші це слово зображує віруючого, настільки поглиненого власною думкою, що він не може чути думку інших. Він зациклився на своїй точці зору і готовий обстоювати її до переможного кінця. Він ніколи не поступається і вперто гне свою лінію, поки всі не визнають своєї поразки і не погодяться з нею.

Враховуючи значення слова «заздрість»,
Послання Якова 3:16 можна перекласти так:

«Бо де є гаряче бажання просувати власні ідеї та переконання, не зважаючи ні на кого…»

Якщо людина й надалі поводитиметься подібним чином, це призведе до наступного кроку — до розбратів. Греки вживали слово eritheia - "розбрат", щоб підтримати ту чи іншу політичну партію. Це слово часто перекладається партійним духом і відноситься до політичної системи та політичної партії. Щоб зрозуміти, чому Яків ужив це слово, давайте коротко розглянемо, як формуються та функціонують політичні партії.



Політичні партії створюються групою людей, об'єднаних загальними інтересами, ідеалами, поглядами. Сформувавши партію, її члени розробляють єдину програму та створюють політичну платформу, спираючись на яку, вони висувають свою програму та ідеї, вперто домагаючись, щоб їхня програма дій була прийнята та включена в систему управління.

Так само деякі християни настільки стурбовані тим, щоб їхні погляди та думка були прийняті, що не виносять нікого, хто має іншу думку. Вони, як правило, поєднуються з тими віруючими, які мають схожі з ними погляди. Коли ці «однодумці» знайшли один одного і зайняли спільну позицію, вони розробляють програму дій, як просунути свої погляди та домогтися того, щоб їхня думка була прийнята. В результаті люди, які колись тісно спілкувалися, тепер стають ворогами, розривають стосунки та завдають один одному душевних ран.

Коли заздрість і розбрат зробили свою справу, тоді неминучий наступний етап у цьому ланцюжку: «Бо де заздрість і розбрат, там безлад…»

Слово akatastasia — «невпорядкування», на той час означало громадянську непокору, безладдя, анархію у місті чи уряді. Вживавши це слово, Яків попереджає, що якщо розбрати та розбіжності не припиняться, настане хаос, який зруйнує колись близькі та дорогі взаємини. На зміну розсудливості приходять невгамовні емоції, і люди рвуть взаємини, завдаючи один одному страждання.

Яків хоче, щоб ми усвідомили, до чого може привести таку поведінку, якщо вчасно не зупинитися: «Бо де заздрість і розбрат, там безлад і все погане». Слово phaulos — «худий», ще перекладається страшенно поганий, неймовірно огидний, огидний. Яків каже, що заздрість і розбрат призводять до безладу та безладдя у взаєминах, створюють огидні ситуації.

Враховуючи значення грецьких слів,
Послання Якова 3:16 можна перекласти так:

«Бо гаряче бажання просувати власні ідеї та переконання, не зважаючи ні на кого, призводить до таких гострих розбіжностей, що люди розходяться і починають формувати угруповання та розробляти програми, спрямовані проти інших . Ця ситуація жахлива, тому що люди починають бешкетувати, замість того, щоб прагнути до єдності. І врешті-решт все це призводить до повної плутанини».

Але зрозумійте ось що: ви можете не допустити подібного, якщо зважатимете на думку інших людей. Замість того, щоб завзято просувати власні ідеї, прислухайтеся до їхніх слів. Вони можуть зробити цінні пропозиції, але, не вислухавши їх, ви не зможете ними скористатися.

Не допускайте заздрості та розбрат. Прислухайтеся до інших - цим ви поставите диявола на місце. Навіть якщо ви не згодні з людьми, все одно покажіть їм, що для вас важлива їхня думка. Намагаючись зберегти дружні стосунки з іншими віруючими, ви втікаєте диявола, а ваші взаємини залишаються повноцінними, здоровими і міцними.

Моя молитва сьогодні.

Господи, вибач мені за те, що я не припиняв розбрат і, бувало, сам викликав суперечки та конфлікти. Тепер я розумію, що диявол чекає на зручний момент, щоб посіяти поділ. Допоможи мені стати миротворцем і приводить людей до згоди, а не бути учасником конфліктних ситуацій.

В ім'я Ісуса. Амінь.

Моє сповідання цього дня.

Я намагатимуся не допускати у своїх взаєминах заздрість і розбрат. Щоб не було конфлікту, я уважно прислухатимуся до інших — цим я позбавлю диявола можливості посіяти розбрати. Навіть якщо я не погоджуюся з ними, я покажу їм, що їхня думка для мене важлива. Я намагатимусь підтримувати дружні стосунки з іншими віруючими. Це оберне диявола втечу, і він вже не зможе засмутити мої взаємини.

З вірою я сповідую це в ім'я Ісуса.

Поміркуйте над цими питаннями.

1. Чи вважаєтеся ви з думкою своїх співробітників, друзів, членів сім'ї або поводитесь з ними так, що їм важко вам відкритися?
2. Коли назріває конфліктна ситуація, що ви робите, щоб уникнути сварки та мирно все залагодити?
3. Чи траплялося, що ви були впевнені у своїй правоті, а потім бачили, що ідея іншої людини була набагато кращою за вашу?

Вірність та Довіра: Роль Псалмів у Християнському Житті

Псалми, ця збірка поетичних творів в Святому Письмі, мають особливе місце в християнському житті. Їхні слова виражають палке прагнення до Бога, вибори та підтримку в тяжкі часи. У цій статті ми розглянемо, як псалми допомагають християнам знайти вірність та довіру в Бога під час життєвих випробувань.

1. Вираження Емоцій і Потреб

Псалми стали підставою для ви...

Живи інтенсивніше

«Пізнай самого себе» – твердить класична грецька мудрість. Натомість християнин сказав би: «Полюби самого себе». Інакше кажучи: «Християнине, пізнай власну гідність». Отож, спробуймо разом полюбити себе.

Ти – людина. Маєш ім’я і прізвище, стать, здібності, мрії та прагнення, а також власні страхи й майбутнє. Ти народився і колись п...

15 біблійних віршів про церковне тіло

Концепція Церковного Тіла є центральною у християнській вірі і виявляється у різних частинах Біблії. Це поняття посилається на групу віруючих у Христа, які є об'єднаними своєю вірою, з Ісусом Христом як своєю Головою. Книги Нового Завіту, особливо послання Павла, використовують метафору тіла, щоб пояснити єдність і різноманітність Церкви.

Ці вірші з Біблії допомагають нам розуміти...

Роздуми про свободу

Як правило, кожна людина прагне досягти мети свого життя. Для цього вона має свободу діяти відповідно до цієї мети. Та чи можемо говорити про реальну свободу досягати її, якщо будь-яка людина в своєму житті постійно підпадає під певний тиск оточення, обставин? Усі її починання зводяться нанівець, зникає свобода дій… В міру дорослішання людина все більше відчуває свою несвободу, знаходячи...

Думай позитивно

Запрошую тебе сьогодні поглянути разом зі мною на дійсність віри в житті. Вірити – означає здобути те, у що віриш. Нічого в житті не здійснюється без віри. Чим сильніше віриш, тим швидше досягнеш того, чого прагнеш. Що це означає?

Якщо хочеш купити будинок, мусиш мати в голові його образ. Якщо бажаєш придбати автомобіль, то, перш ніж зробити це, уявляєш собі, як він виглядатиме....

Життя – це боротьба проти темряви

Можливості людського пізнання обмежені. Ми усвідомлюємо лише якихось тридцять відсотків навколишньої дійсности, а все решта – понад сімдесят процентів – залишається прихованим від нас, зануреним в океан несвідомости. Те, що охоплює наша свідомість, нагадує вершину айсберга, яка видніється над поверхнею моря, тимчасом як більша частина льодяної гори схована під водою. Ми чимало пізна...

Де в Біблії написано, що Бог дав людині свободу вибору?

Деякі люди задаються питанням, винесеним у заголовок. Спробую відповісти. Фраза “от тобі свобода вибору” у такому формулюванні, звичайно ж не зустрічається, але суть її видно від початку. Коли Бог вже в Едемі насаджує рай і в ньому є присутнім дерево пізнання добра і зла, яке під забороною.

Ця заборона не була непереборною: Бог спочатку допускав, що людина може обрати непр...

Бути делікатним – означає глибоко шанувати життя!

Сучасна людина ні за чим так сильно не тужить, як за делікатністю. Життя настільки зматеріялізувалося й підпорядкувалося економічним інтересам та конкурентній боротьбі з іншими, що людина стала нині зовсім беззахисною і вразливою. Стосунки між людьми такою мірою раціоналізувалися й об’єктивізувалися, що здається, наче тепер уже все можна науково пояснити й обґрунтувати, а отже – дем...

Святість і особисте навернення: Як ми можемо жити святими життями, які угодні Богові?

Святість - це духовний процес, в якому ми намагаємося жити життям, що відповідає Божим стандартам. Це вимагає від нас постійної праці над собою та наших стосунків з Богом. Одним з ключових аспектів святості є наше особисте ставлення до Бога.

Ми можемо жити святими життями, навіть якщо іноді наші старання не вдаються. Нам потрібно прагнути до того, щоб наші дії та наші слова були узгодже...

Відпочивайте під Його обітницями: Вчимося знаходити спокій за псалмами

Тисячі думок не дають заснути, коли все довкола відпочиває. Думки про незавершену роботу та питання без відповідей. Думки про живі печалі та мертві втіхи. Думки про жаль минулого дня та потреби наступного.

Здається, що так просто заснути. "Все, що для цього потрібно, - пише дослідник сну Ненсі Гамільтон, - це втомлене тіло і спокійний розум" (The Depression Cure, 207). Однак...