Субота 18 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Чому нам не вдається організувати практику сімейної молитви та читання Біблії

Кілька разів я вже писав про загальносімейну молитву і читання Біблії (найпізніша стаття – Наш досвід сімейної молитви та вивчення Біблії ), і, маю сказати, що кожного разу після цих публікацій йдуть читацькі відгуки.

Щоразу після того, як я пишу на цю тему, я відразу отримую листи та повідомлення від людей, які намагалися щось зробити в цьому зв'язку і зазнали невдачі, або досі намагаються заснувати цю практику у своїй сім'ї, але вже впевнені , що вони нічого не виходить. Я зібрав і систематизував деякі відгуки читачів і склав список причин, чому нам не вдається організувати нормальну практику сімейної молитви та читання Біблії.

Ми надто ускладнюємо завдання

Думаю, що головна причина, чому ми зазнаємо невдачі, полягає в тому, що ми спочатку занадто ускладнюємо завдання. Загальносімейна молитва та читання Біблії – найпростіша річ у світі. Нам потрібно зібрати всю сім'ю разом, а потім почитати Біблію і помолитися. Все, що, крім того, за бажанням. Співати разом якусь пісню, ініціювати обговорення важливої ​​істини, заучувати напам'ять постулати християнської віри – вся справа преференцій і бажань. Не вважайте, що ви повинні з самого початку робити більш ніж необхідно, і не вважайте, що ви зазнали невдачі, якщо не вийшли за межі цього необхідного мінімуму. Прочитайте кілька віршів з Біблії та помоліться. Наступного дня знову прочитайте кілька віршів та помоліться. І на третій день, і на четвертий – прочитайте уривок із Біблії та помоліться. У неділю можна зробити перерву (адже ви буваєте в неділю в церкві, вірно?), але з понеділка і далі продовжуйте разом читати Писання і молитися.

Я впевнений, що багато людей вважають, що їм нічого не виходить, тому що їм чомусь здається, що простого читання Біблії і молитви не достатньо. Ми читаємо книги та блоги людей, що вершать справи набагато більше , ніж ті, які робимо ми, і думаємо, що ми не дотягуємо до їх рівня. Закінчивши за п'ять хвилин усю процедуру, нам здається, що все це надто просто і мало, і що краще взагалі нічого не робити, ніж це занадто елементарно. Не потрапляйте у цю пастку. Читання Слова Божого та молитви завжди буде достатньо. Слово Боже та молитва – чудові речі. Нехай у вашій свідомості укоріниться впевненість, що сам факт того, що ви читаєте Писання і молитеся, набагато важливіше за те, як ви це робите.


Ми надто швидко робимо висновки

Ще одна причина, чому ми зазнаємо провалу, полягає в тому, що ми надто швидко опускаємо руки і надто швидко робимо висновки. Через лише кілька тижнів або місяців після того, як ми заснували практику сімейної молитви і читання Писання, ми не помічаємо будь-яких значущих результатів: дітям все це досі нудно, дружині чи чоловікові нецікаво, та й самі ми іноді шукаємо привід. щоб зробити собі "вихідний". І тоді ми починаємо думати, чи варта гра свічок і чи є у всьому цьому якийсь сенс.

Однак нам слід знати, що ми працюємо не на короткострокову, а на довгострокову перспективу. Майте на увазі вісімнадцять чи двадцять років читання Біблії, а не вісімнадцять днів чи тижнів. Подумайте про власне життя і про те, що нам часто потрібно почути деякі істини сотні разів, а не один чи два рази, перш ніж почнемо їх усвідомлювати по-особливому. Нам слід пам'ятати та вірити, що Бог здатний діяти через такі нехитрі способи, як проста загальносімейна молитва та читання Писання. Однак у Нього Своя швидкість та Свої терміни. Пам'ятайте, що Бог добре вміє користуватися засобами, які Він заснував.

Ми керовані почуттям провини, а не переконанням

Третя причина, внаслідок якої ми зазнаємо невдачі, полягає в тому, що ми організовуємо загальносімейні молитви і читання Писання не через внутрішні переконання, а через почуття провини. Буває, що люди чують приклад у проповіді або читають книгу, яка розповідає про необхідність цієї практики, і вирішують, що нарешті пора заснувати цю звичку і в своїй сім'ї. Але насправді вони керуються почуттям провини, а не справжнім переконанням. Сама мотивація їх дій неправильна.

Почуття провини справді може бути певним мотивуючим чинником. Однак його дія нетривала. Коли виникають труднощі чи почуття провини притупляється, лише справжні переконання здатні змусити нас уперед. Подбайте про те, щоб до загальносімейних читань Писання і молитви вас мотивувало справжнє переконання. У своїй душі та свідомості ви повинні відобразити розуміння того, що ви культивуєте надзвичайно цінну звичку, і що Бог закликає вас як батька вести вашу сім'ю саме цим шляхом. Зверніться до Слова Божого і дозвольте Богові говорити про важливість читання Його Слова і молитви Йому.

Наші чоловіки чи дружини не хочуть брати участь у сімейних читаннях Писання та молитві

Один із найнесприятливіших сценаріїв, які є причиною, через яку ми не можемо організувати загальносімейні читання Біблії та молитву – це коли дружини чи чоловіки не хочуть у них брати участь. Іноді батько хотів би започаткувати цю практику, але мати на це не погоджується. Проте, як правило, саме мати дуже хотіла б бачити батька лідером сімейних молитов, але це з якоїсь причини нецікаво. Ви не уявляєте скільки разів я був свідком і чув саме про таку ситуацію.

У кожному випадку слід діяти не шаблонно та акуратно. У першому випадку чоловік повинен поговорити зі своєю дружиною і попросити її брати участь у сімейній молитві та читанні Біблії. Якщо вона не погоджується, тоді йому, швидше за все, слід йти вперед і почати читати Біблію та молитися разом зі своїми дітьми. У другому випадку дружина теж повинна поговорити з чоловіком і попросити його взяти кермо влади у свої руки з тим, щоб у вашій родині запрацювала ця традиція. При цьому вона має його всіляко і в усьому підтримувати. Якщо не бере на себе цю роль, то дружині слід подумати про те, щоб, можливо, взяти цю роль на себе. У будь-якому випадку пам'ятайте, що ваша помісна церква завжди буде вашим помічником у вирішенні цього питання і, можливо, інші члени церкви чи пастори чи старійшини зможуть запропонувати вам цінну пораду.

Ми дозволяємо гордості взяти гору

Зрештою, ми часто терпимо невдачу через те, що дозволяємо гордості взяти над собою гору. Я маю на увазі ось що: спочатку ми починаємо читати Біблію і молитися, і протягом тижня все йде так, як треба. Але потім ми про це забуваємо і все зупиняється. Через кілька місяців ми відновлюємо практику загальносімейної молитви, і при цьому почуваємося дещо дурнуватими. Однак ми все одно пояснюємо іншим членам сім'ї: “Це моя недоробка, але я хотів би, щоб відтепер ми продовжили разом молитися та читати Біблію”. Цього разу ми разом читаємо Біблію і молимося протягом двох тижнів. Але потім знову все зупиняється. Коли втретє потрібно починати все спочатку і говорити сім'ї, що ми знову відновлюємо наші загальносімейні молитви, які були перервані знову ж таки і звісно ж з нашої вини, гордість висовує свою потворну голову і, здається, що простіше змиритися з невдачею, ніж піти вперед на третьому колі. Ми дозволяємо гордості взяти над нами гору і вкрасти від нашої сім'ї благословення.

Сімейна молитва та читання Біблії – чудова та проста звичка та дисципліна. Вона називається сімейною молитвою і читанням Біблії не тільки тому, що для цього збирається разом вся сім'я, а в тому числі і тому, що вона повинна проводитись членами вашої сім'ї і призначена для вашої сім'ї. Обов'язково зробіть так, щоб загальносімейні читання Біблії та молитва відображали особливості вашої сім'ї. Нехай спільна молитва та читання Біблії стане по-справжньому вашою родинною традицією. Підтримуйте її для добра і благословення вашої сім'ї та для слави Божої. І найголовніше, просто робіть це – разом моліться та читайте Біблію.

19.10.2023

8 якостей, яких Бог очікує від чоловіків

Ось вісім речей, яких Бог очікує від чоловіків, які бажають випробувати Його благословення у шлюбі.

1. Невідступно слідуйте за Богом. Слідування за Ісусом не визначає чоловіка автоматично як «більш духовного», але показує його потребу в Богу та в Писанні.

2. Будьте забезпечувачем. Павло говорить: «Якщо хтось про своїх і особливо про домашніх не дбає, той зр...

Як говорити з дітьми про війну в Україні

Минулого тижня мені, як батькові, довелося зробити одну з найскладніших речей: поговорити з моїми дітьми на похмуру тему. У цьому випадку про війну.

Такі розмови складні, але важливі. Хтось у будь-якому разі знайомитиме наших дітей з боями та насильством. Найкраще, якщо це будемо ми, тому що ніхто не перетворить розмову про війну на розмову про Ісуса краще, ніж ми.

Нижче про...

Що таке Християнська сім'я?

Шлюб – Це задум Бога

Що каже Біблія про роль жінки в шлюбі?

Помічник за подобою чоловіка

Після того, як Бог у 1 розділі книги Буття в загальному розповідає про шість днів творіння, у другому розділі Він описує детальніше творіння чоловіка і жінки. Бог створив чоловіка з пороху земного, помістив його в Едемському саду і дав відповідальність працювати і охороняти цей сад.

І сказав Господь Бог: не добре бути ч...

Про “спробувати”

Розмова про християнське ставлення до сексу зазвичай викликає найживіший інтерес у людей нецерковних. А правда, що до весілля зовсім не можна? А як щоби спробувати? Раптом виявиться, що люди не підходять один одному? І взагалі, змінилися громадські устої, чому б і Церкві не піти назустріч людям у цій сфері – приблизно такі міркування мені раз у раз доводиться чути від найрізноманітніших л...

Діти в домі

Ось і діти – насліддя від Господа; нагорода від Нього – плід утроби” (Псалом 126:3). Найбільш хвилююче видовище – новонароджене немовля, яке довірив вам Бог. Цей обов’язок, що вселяє трепет, Бог доручив вам як чоловіку і дружині. Цю людину ви учитимете і формуватимете на власному прикладі. Немає нічого прекраснішого, ніж чути, як діти сміються, спів...

Романтика після народження дітей: десять способів підтримувати вогонь

Наш світ обертається навколо потреб та потреб. А потреби передбачають більш практичний та прозаїчний життєвий сезон, який майже виключає можливість романтики, вірно? Якісне проведення часу - без відволікань і повне енергії - здається привілеєм буржуазії.

Але чи це так? Чи повинні ми відмовлятися від романтики у такі сезони? Чи повинні ми просто стати пліч-о-пліч, а не віч-на-віч, борю...

Правила, які повинні добре запам'ятати одружені

Ці правила складені з урахуванням поширених причин образ та нерозуміння між подружжям.

Принципові правила сімейного життя

Немає неважливих проблем. Якщо одного щось хвилює, це вже важливо. Якщо проблеми чи непорозуміння ігнорувати, вони не зникнуть. Вони тільки зростатимуть як снігова куля.
Подружжя має говорити не лише про повсякденні справи, а й про все, що їм цік...

Чи в домі є бунтар?

За кілька днів перед Своєю смертю Ісус поставив первосвященикам запитання, що примусило їх задуматися: «А як вам здається? Один чоловік мав двох синів. Прийшовши до першого, він сказав: Піди но, дитино, сьогодні, працюй у винограднику! А той відповів і сказав: Готовий, панотче, і не пішов. І, прийшовши до другого, так само сказав. А той відповів і сказав: Я не хочу. А потім покаявся, ...

25 домашніх справ, які розкриють дітям цінність праці

Уминулих вихідних моя сім'я, що складається з чотирьох людей, прибирала гараж. Це була моя улюблена частина дня.

Давайте прояснимо — прибирання в гаражі часто мало кого тішить. Якби я цим займалася з маленькою дитиною, або з примхливими дітьми, або почала б цим займатися, будучи роздратованою, це могло легко призвести до розчарування, крику чи перерв у роботі. По суті, ми з ...