Понеділок 20 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Основа віри

А без віри догодити Богові неможливо, бо треба, щоб той, хто приходить до Бога, вірував, що Він є, і тим, хто шукає Його, дає винагороду” (Євр. 11:6).

Віра християнина будується на підставі існування Бога і знання про те, що Він ставиться до тих, хто шукає Його інакше, ніж до тих, хто не шукає Його. Якщо ми дійсно віримо в це, то догоджаємо Богові, бо шукаємо Його. Шукання Бога має на увазі:

  • пізнання Його волі,
  • послух Йому і
  • віру в Його обіцяння.

Ці три компоненти повинні супроводжувати нас щодня впродовж усього життя.

На жаль, багато християн довели вчення про віру до крайнощів, що суперечать Біблії, особливо коли справа стосується матеріального досягнення успіху. Через це багато хто з насторогою ставиться до вчень на цю тему. Але ми не повинні переставати пити воду тільки через те, що хтось потонув у калюжі. Ми можемо вивчати Писання, дотримуючи баланс. Біблія дуже багато чому вчить на цю тему і Бог хоче, щоб ми тренували нашу віру в досягненні Його обіцянь.

Ісус залишив нам приклад віри в Бога і чекає від Своїх учнів наслідування Свого прикладу. Так само служитель, що виховує учнів, служить прикладом сподівання на Бога і учить своїх учнів вірити в Божі обіцяння. Це життєво необхідно. Без віри не лише не догодиш Богові, без неї не отримаєш відповідей на свої молитви (див. Мф. 21:22; Як. 1:5-8). Писання ясно свідчить, що той, хто сумнівається, втрачає благословення, які отримує вірний. Ісус сказав: “Все можливе віруючому” (Мк. 9:23).

Визначення віри

Біблійне визначення віри записане в посланні до Євреїв 11:1: “Віра ж є здійснення очікуваного і впевненість у невидимому“.

Англійський варіант цього вірша звучить наступним чином: «Віра є впевненість у тому, на що сподіваєшся, і впевненість у тому, чого не видно».

З цього визначення ми можемо виділити кілька характеристик віри. По-перше, той, у кого є віра, має упевненість. Упевненість відрізняється від надії. Віра є “впевненість у тому, на що сподіваєшся”. У надії завжди є місце сумніву. Надія завжди каже: “Можливо”. Наприклад, можна сказати: “Сподіваюся, що сьогодні піде дощ і поллє мій сад”. Мені потрібен дощ, але я не впевнений, що він піде. Віра ж, на відміну від надії, завжди несе в собі упевненість, це “впевненість у тому, на що сподіваєшся”.

У біблійній вірі немає елементів сумніву. Вона не залишає місця жодним іншим варіантам, крім того, який обіцяв Бог.

Віра – це впевненість у невидимому

Визначення, записане в Євр. 11:1 також свідчить, що віра – це “впевненість у невидимому“. Тому, якщо ми бачимо, або усвідомлюємо щось за допомогою наших п’яти органів чуття, то віри для цього не потрібно.

Припустимо, що людина каже вам: “З причин, яких я не можу зараз пояснити, я вірю, що у вас в руках знаходиться книга”. Ви відразу ж подумаєте, що в цієї людини є якісь відхилення. Ви відповісте: “А навіщо вам вірити, що в мене в руках книга, якщо ви і так її бачите?”

Віра належить до області невидимого. Наприклад, у мить, коли я пишу ці рядки, я вірю, що поряд зі мною знаходиться ангел. Я упевнений у цьому. Але чому я такий упевнений? Можливо, я бачу його? Ні. Можливо, я відчуваю його? Ні. Якби я бачив або відчував ангела, то мені не потрібно було б у це вірити – я б знав це.

Чому ж я такий упевнений у присутності ангела? Моя упевненість ґрунтується на обіцяннях Божих. Псалом 33:8 каже: “Ангел Господній охороняє тих, що бояться Його, і визволяє їх“. У мене немає жодних доказів, окрім віри в Слово Боже. Це і є справжня біблійна віра – “впевненість у невидимому”. Світські люди часто кажуть: “Побачу – повірю”, але в Божому царстві все навпаки: “Повірю – побачу”.

Коли ми віримо в Божі обіцяння, обставини часто хочуть змусити нас засумніватися в них. Іноді ми проходимо через період, коли здається, що Бог не виконує Своїх обіцянок, бо ситуація не міняється. У таких випадках нам просто потрібно протистояти сумнівам, стояти у вірі, зберігати упевненість у серці в тому, що Бог завжди тримає Своє слово. Він не може збрехати (див. Тит. 1:2).

Як ми набуваємо віри?

Оскільки віра ґрунтується тільки на Божих обіцяннях, існує тільки одне її джерело – Слово Боже. Писання каже: “Віра від слухання, а слухання від слова Божого” (Рим. 10:17). Боже Слово розкриває Його волю. Ми можемо вірити тільки тоді, коли знаємо Його волю.

Отже, для того, щоб мати віру, потрібно почути (чи прочитати) Боже обіцяння. Віра не приходить завдяки молитві, посту чи покладанню рук. Вона приходить тільки від слухання Божого Слова. І навіть після того, як ви почуєте його, вам доведеться прийняти рішення – вірити в нього чи ні.

Окрім того, що ми набуваємо віри, вона може ще і рости. Біблія каже про різні рівні віри – від маленької до такої, що пересуває гори. Віра росте за умови її підживлення і застосування, точно так, як і м’язи. Ми повинні постійно живити нашу віру роздумами про Слово Боже. Ми повинні застосовувати віру в діях, до дрібниць заснованих на Слові Божому. Сюди входять і часи випробувань, проблем і тривог. Бог не хоче, щоб Його діти про щось піклувалися. Він хоче, щоб вони сподівалися на Нього в будь-якій ситуації (див. Мф. 6:25-34; Флп. 4:6-8; 1Пет. 5:7). Відмова від занепокоєння – це тільки один спосіб, яким ми можемо вправляти нашу віру.

Якщо ми дійсно віримо в те, що сказав Бог, то наші дії відповідатимуть нашій вірі. Якщо ви вірите, що Ісус є Син Божий, то діятимете і говоритимете, як людина, яка вірить у це. Якщо ви вірите, що Бог забезпечить усі ваші потреби, то і діятимете відповідно. Якщо ви вірите, що Бог хоче зцілити вас, то і ваші дії витікатимуть з вашої віри. Біблія повна прикладів, коли люди посеред важких обставин діяли відповідно до своєї віри в Бога і відбувалися чудеса.

Сердечна віра

Біблійна віра живе не в думці, а в серці. Павло пише: “Серцем вірують…” (Рим. 10:10). Ісус сказав: “Якщо хто скаже горі цій: посунься і кинься в море, і не сумніватиметься в серці своїм, а повірить, що станеться за його словом, – буде йому, що тільки скаже” (Мк. 11:23).

Цілком можливо, що голова сумніватиметься, а серце – все одно буде вірувати і отримувати обіцяне Богом. У більшості випадків, коли ми намагаємося повірити в Божі обіцяння, наш розум перебуває під впливом фізичних почуттів і сатанинської брехні. У такі часи потрібно замінити сумніви на Божі обіцяння і триматися за них твердою і невідступною вірою.

24.09.2023

Перше місце – Богу

«Шукайте (націлюйтеся, прагнете отримати) насамперед Царство Боже, Його праведність (старайтеся жити праведно), і тоді все інше буде дано вам на додачу».

– Євангеліє від Матвія 6:33

Найчастіше ми не замислюємось над своїми пріоритетами і щось другорядне ставимо на перше місце. А на першому місці у нас має бути Бог, якщо ми хочемо, щоб наше життя було...

Зустріч з Біблією: Як читати Писання і застосовувати його вчення у повсякденному житті

Біблія - це одна з найважливіших книг для християн, але не завжди легко знайти в ній той зміст, який необхідний для нашого духовного розвитку. Якщо ви хочете краще зрозуміти Біблію і застосувати її учення у повсякденному житті, розглянемо деякі практичні поради.

  1. Розуміння Біблії: Почніть з базових знань про Біблію та її історію. Досліджуйте культурні та історичні контексти, ...

Ви можете змінити чиєсь життя

Чи знаєте ви людину, яка була віруючою, але відійшла від Бога? Тоді час діяти. Занепокоєння та переживання не допоможуть — допоможуть конкретні дії. Ви можете змінити життя іншої людини, тому написано: «І до одних будьте співчутливі, і це змінить їхнє життя». Співчуття – ключове слово у цьому вірші. Грецьке слово eleao - «співчувати»,...

Бог обов'язково винагородить вас за віру!

У Бога є безліч способів винагородити вас за те, що ви продовжуєте вірити Йому і робити те, до чого Він вас покликав. А вищезгаданий вірш це підтверджує.

Розглянемо значення грецького слова misthapodosia - «відплата». Слово mistha переказує гроші, зарплата, винагорода. Здебільшого, це слово вживалося працівниками промислових підприємств та комерсантами та о...

Божий потік надприродних одкровень

Пам'ятаю, кілька років тому одного січневого ранку я прокинувся дуже рано. Спочатку я подумав, що мені просто не спиться і спробував знову заснути. Але що довше я лежав у ліжку, то краще розумів, що це Святий Дух розбудив мене, бо хоче мені щось сказати.

Протягом кількох місяців до цього я шукав відповіді на запитання щодо служіння та напряму, в якому я маю рухатися. Д...

Що таке молитва в Дусі?

Серед безлічі способів, якими ми спілкуємося з Богом, "молитва в Дусі" займає особливо важливе та потужне місце у духовному житті віруючих. Апостол Павло, зокрема, закликає нас до цієї практики в Єфесянам 6:18, коли він пише "моліться Духом у всіх випадках". Ця практика має глибоке значення для нашого духовного розвитку і може бути надзвичайно цінною.

Часто ми може...

Чи мають люди свободу волі насправді?

Якщо «свобода волі» означає, що Бог дає людям можливість робити вибір, який насправді може вплинути на їх долю, тоді, так – люди мають свободу волі. Сучасний грішний стан світу прямо пов’язаний з вибором, зробленим Адамом і Євою. Бог створив людство за Своїм власним образом, і це включало здатність вибирати.

Проте, свобода волі не означає, що людство може робит...

Подивіться, що вам дано як віруючому в Ісуса Христа

Завдяки Ісусу Христу нам дано дуже багато! У вас немає жодної поважної причини бути невдахою і не досягти у житті неймовірного успіху. Вам дано так багато, що ви можете уявити це собі. Сьогодні дозвольте мені розповісти вам лише про деякі дари, які ви отримали, прийнявши Ісуса Христа.

«А тим, що прийняли Його, віруючим в Його ім'я, дав владу бути чадами Божими&ra...

Зцілені, врятовані та живі для правди

У 1-му посл. Петра 2:24 написано: "Він гріхи наші Сам підніс тілом Своїм на дерево, щоб ми, позбавившись гріхів, жили для правди: ранами Його ви зцілилися". Це добре відоме у Тілі Христа місце Писання про зцілення. Однак воно говорить не лише про зцілення, а ще й про те, що передувало йому. Розберемо цей вірш частинами.

Спочатку йдеться про те, що Іс...

Вірити – означає знати

Вірити – це також означає знати. Робота шкіл базується не тільки на передаванні знань, а й на вірі. Учень вірить учителеві, що Земля кругла, що на планеті є п’ять континентів, існує Тихий океан, Гренландія і джунглі, а також Китай, Японія та Африка. Студент вірить викладачеві, що Н20 – це справді хімічна формула води. Він також разом з професорами вірить історичним ...