Неділя 08 Вересень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Основи Божественного захисту

Безпека. Можливо, саме її зрештою і шукає в наші дні цей світ. Усі хочуть почуватися безпечніше.

Тим не менш, з кожним днем все стає небезпечнішим. Лиха, які лише кілька років тому здавалися б немислимими, зараз стали дуже можливими. Ядерна зброя в руках відщепенців-терористів... біологічна зброя, яка загрожує цілим містам колись переможеними хворобами, такими як чорна віспа та бубонна чума... атаки та удари терористів, які наносяться здебільшого від нашого будинку, ніж ми колись або могли собі це уявити.

Чи можна жити в цьому божевільному повному небезпеці світі і при цьому почуватися в безпеці?

Так можна. І 90-ий Псалом говорить нам, як це можливо.

Я люблю цей Псалом і навчаю про нього багато років. Але я ніколи ще не була така вдячна за нього, як зараз. Він напевно був написаний для нас для сьогоднішнього дня. Якщо ми тільки будемо вірити і чинити на основі сказаних нам тут Богом слів, то зможемо жити у повній свободі від страху навіть у найгірші часи. Які б нас не оточували погрози, ми зможемо сказати Господеві, як сказав Давид: "Коли я в страху, на Тебе надіюсь" (Псалом 55:4).

Хоча обітниці Божого захисту багато разів звучать зі сторінок Біблії, в жодному місці Писання дивовижна Божа здатність і бажання позбавляти Свій народ за часів небезпеки не розкривається так, як це робиться у 90-му Псалмі.

У цьому Псалмі можна вивчати кожен вірш, але в цій статті ми зосередимося на перших семи віршах.

Той, хто живе під дахом Всевишнього, під сенію Всемогутнього спочиває. Говорить Господеві: "Притулок мій і захист мій, Бог мій, на Якого я надіюсь"! Він позбавить тебе від мережі ловця, від згубної виразки. Пір'ям своїм осяє тебе, і під крилами Його будеш безпечний; щит і огорожу – істина Його. Не злякаєшся жахів у ночі, стріли, що літає вдень, виразки, що ходить у темряві, зарази, що спустошує опівдні. Попадуть біля тебе тисяча та десять тисяч праворуч тебе; але до тебе не наблизиться.


Огорнуті руками Бога

Ці вірші доводять, що Бог сповіщає від початку, що буде наприкінці! Тисячі років тому Бог бачив, як настають наші дні. Він знав, з якими саме небезпеками ми зіткнемося у 2003 році, і Він особливим чином пообіцяв захистити нас від них.

Хтось може сказати: "Але все це відбувається вже давно".

Але воно не набувало таких масштабів, як це представлено в цьому Псалмі! У ті дні, коли він писався, не було зброї, здатної вбити одразу десять тисяч людей. Виразки, про які тут йдеться, траплялися рідко. В одному коментарі я прочитала, що слово "виразка", що використовується в 90-му Псалмі, означає "несподівану епідемію або виразку, яка приходить в одну мить без попередження і призводить до такої руйнації, що змінюється порядок цього світу". Це дуже підходить під опис хімічної та біологічної війни, яка загрожує сьогодні нашому світу.

Звичайно, подібні речі жахають людський розум. Проте Бог сказав, що нам не слід їх боятися, оскільки коли вони прийдуть, ми зможемо прибігти до Нього, і Він буде нашим притулком. Притулок можна визначити як "те, що забезпечує укриття або захист від небезпеки, нещастя або лиха; як твердиню, що захищає своєю фортецею; як святилище, що забезпечує безпеку своєю святістю; будь-яке місце, недоступне для ворога".

Хіба вас не втішає свідомість того, що ви можете жити в такому безпечному місці, що воно недоступне для вашого ворога?

Звичайно, це стосується будь-якого ворога з-поміж людей. Але що важливіше, це стосується нашого справжнього ворога - сатани. Саме він стоїть за всіма безбожними терористичними змовами. Саме він прийшов для того, щоб вкрасти, вбити та погубити (Івана 10:10). Але 90-ий Псалом говорить, що коли ми сподіваємося на Бога як на свій притулок, диявол не може нас зачепити.

Подумайте тільки: де б ви не були, хоч би що ви робили, ви можете знайти притулок! Ви можете летіти літаком в іншу країну, будучи весь цей час оточеними Божим захистом. В одному з коментарів говориться, що людина, яка знаходить притулок під дахом Всевишнього, "буде настільки оповита Божою передбачливістю, що зможе продовжувати шукати святість і мудрість, не боячись тих, хто намагатиметься завдати їй шкоди".

Мені особливо подобається ця фраза "оповита Божою передбачливістю", оскільки вона розкриває той всеосяжний захист, який знову і знову описується в 90-му Псалмі. Наприклад, у 4-му вірші говориться, що Бог осінить, або покриє, нас Своїм пір'ям, і під крилами Його ми будемо в безпеці і знайдемо притулок. Якщо ви коли-небудь бачили, як курка збирає під свої крила пташенят, то ви знаєте, що вона притискає їх до себе настільки близько і так їх вкриває, що вони просто зникають під розкритими крилами.

Ось наскільки дбає про нас Бог! Він так покриває нас Своїми сильними, дбайливими руками, що ніяке зло не може навіть наблизитися до нас.

Бог пообіцяв такий захист Своєму народові у Старому Завіті, і Він обіцяє нам його сьогодні як Своєму народові у Новому Завіті.

1. Жити, перебувати

Якими б чудовими не були Божі обітниці захисту, вам, проте, потрібно дещо про них знати. Вони не працюють автоматично. Ми не знаходимося під надприродним захистом від зла тільки тому, що народжені згори.

Ми маємо виконати деякі умови. Але це складні умови. Фактично, можна сказати, що вони прості, як двічі по два чотири.

Ми знаходимо першу умову на самому початку 90-го Псалма, де говориться: "Живий під дахом Всевишнього під сінню Всемогутнього спочиває". Цей вірш дуже ясно дає зрозуміти, що насолоджуватися Божим захистом буде лише та людина, яка живе та перебуває в Бозі.

Людина, що живе і перебуває в Богу, - це не та, яка то підтримує, то розриває свої взаємини з Богом. Це не той, хто один день ходить із Богом, а другий день повстає проти Нього. Людина, яка живе і перебуває в Богу, - це той, хто намагається постійно триматися якомога ближче до Бога. Він твердий і стабільний у своїй любові до Господа. Він слухається Бога не тільки, коли йому це зручно. Він постійно шанує Бога і постійно націлений у своєму серці робити те, що Він говорить.

1 Послання Івана 3:6 говорить про це так: "Кожен, хто перебуває в Ньому, не грішить..." Звичайно, це не означає, що людина, яка живе і перебуває в Богові, ніколи не робить помилок і не робить неправильно. Ми всі іноді оступаємося. Часом нам усім доводиться каятися, але людина, яка живе і перебуває в Богу, не живе в закоренілому гріху. Навпаки, він неухильно шукає Бога і зростає у пізнанні Його.

В інших місцях Писання ми бачимо, що жити і перебувати - означає "дотримуватися вчення або Слова Господа" (Івана 15:10 і 1 Івана 2:27). Читання кількох місць Писання раз на тиждень у церкві не зробить нас людьми, які живуть і перебувають у Богові. Нам потрібно читати і думати про Слово Боже щодня. Слово Боже повинне займати першорядне за важливістю місце в нашому житті. У такому разі ми побачимо, що вони живуть і перебувають у Ньому!

2. Вірити

Перебування в Господі є чудовим способом життя. Але щоб жити в повноті Його надприродної безпеки, ми не можемо на цьому зупинятися. Ми також повинні вірити і діяти на підставі Божих гарантій Божественного захисту.

Віра абсолютно потрібна. Багато дорогих, відданих Богу святих, які люблять Бога і перебувають у Господі, все одно ставали жертвами лих просто лише тому, що не знали, що Бог пообіцяв звільнити і позбавити їх цих бід. Через те, що вони не знали... вони не могли вірити - а через те, що вони не могли вірити... вони не могли прийняти переваги свого заповіту захисту.

Подумайте про це так. Якби хтось вирішив покласти на ваш рахунок у банку мільйон доларів, але ви нічого про це не знали б, то ви не змогли б їх витратити. Вони не принесли б вам жодної користі. Саме в такій ситуації і сьогодні багато християн. Бог пообіцяв бути їхнім захисником та їхнім притулком, але через те, що вони не знають і не вірять у це, Його обітниці не діють їхньому життю.

"Це трагічно!" – скажете ви.

Так це так. Проте це відбувається, оскільки все, що ми приймаємо від Бога, ми повинні приймати вірою, а віра приходить від слухання Слова Божого. Наприклад, народження було доступне нам задовго до того, як ми врятувалися. Але ми не могли прийняти його доти, доки не почули, не повірили і не вчинили на підставі того, що говорило про спасіння Слово Боже.

Те саме стосується і нашого захисту. Ми повинні дізнатися, що говорить про неї Слово Боже, і харчуватися цим Словом доти, доки не підніметься віра, і ми не повіримо в це – не лише своїм розумом, а й своїм серцем.

Щоб жити під покровом Божого надприродного захисту, ми повинні знати, що Бог пообіцяв для нас зробити. Ми повинні також вірити, що Він є вірним і що Він виконає сказане Ним. Чим більше ми чутимемо і читатим у Писанні обітниці захисту, тим більше ми впевненішим у тому, що це Божа воля зберігати нас неушкодженими. Чим більше ми будемо читати в Біблії про реальних людей, які були надприродним чином позбавлені - як, наприклад, весь Ізраїльський народ був позбавлений руки фараона, - тим більше ми будемо впевнені в Його здатності подбати про нас у небезпечні часи.

Ми зрозуміємо, що Бог справді є нашим Джерелом захисту номер один. Всі інші засоби захисту, хоч би якими корисними вони були, не застраховані від відмови. Ніщо у природному світі не може по-справжньому гарантувати нам захист. Це може лише Бог.

І тоді, опиняючись перед страшною ситуацією, замість того, щоб піддаватися страху, ми просто покладаємося на Бога. Або, як сказано в одному єврейському коментарі: "Якщо ви повірите Богові, страх буде вигнаний з вашого серця".

Це важливо, оскільки страх підключить вас до диявола подібно до того, як віра підключить вас до Бога. Ви не можете одночасно перебувати і в страху, і у вірі. Ви не можете рухатися і в тому, і в іншому. Ви не можете прийняти визволення, живучи в страху, тому що визволення приймається вірою. Вірячи Слову Божому і покладаючись на Бога, ви даєте Йому можливість врятувати вас із будь-якої ситуації. Історія Його співпраці з людиною повністю доводить, що Він цілком сильний це зробити.

3. Сповідати

Коли ми живемо і перебуваємо в Господі і твердо віримо в Його обітниці захисту, то робимо ще щось. Ми починаємо сповідувати або говорити слова, які висловлюють нашу віру в звільнювальну і звільняючу силу Бога. Ми уподібнюємось людині з 90-го Псалму, який не тільки вірить своїм серцем, він ще відкриває свої уста і говорить Господу: "Притулок мій і захист мій, Бог мій, на Якого я покладаю надію" (2-й вірш).

В одному коментарі ця людина описується як "благочестива людина, яка на повний слух заявляє, що Бог є його притулком від усіх фізичних небезпек і його фортецею, що захищає його від усіх ворогів з числа людей". Він говорить про Бога настільки відверто і прямо, що люди розуміють, Ким є його Бог, і вони знають, що він вірить, що Бог буде його притулком у часи будь-якої скорботи.

Нехай вам ніколи не соромно волати під час лиха до Бога. Не соромтеся говорити: "Господи, дякую Тобі за те, що Ти допомагаєш мені". Коли приходить біда, не починайте говорити слова зневіри. Тримайтеся своєї віри і говоріть у цій ситуації слова визволення та визволення.

Не кажіть: "Я до смерті наляканий!" Замість цього постійно повторюйте: "Я надіюсь на Бога. Він є джерелом мого захисту. Він - моя безпека. Він - мій притулок і захист, моя фортеця. вбивця і руйнівник, не може проникнути в цю фортецю. Я живу і перебуваю в Божій присутності".

Буду з вами відвертою. Вам буде складно (якщо неможливо) це зробити, якщо ви не підготувалися заздалегідь, наповнивши своє серце Словом Божим, оскільки це Біблійний факт, що від повноти серця говорять уста (Матвія 12:34).

Тому, якщо ви хочете відчувати себе в цьому житті в безпеці, вам потрібно проводити час у Слові Божому, причому зробити це способом свого життя. Вам потрібно зробити те, що свого часу зробив Ной. Він послухався слова Господа і побудував ковчег, щоб захистити себе та свою сім'ю від потопу. І він зробив це ще до того, як почався дощ.

Так само і вам потрібно вбудувати Божі обітниці захисту у своє серце та у своє життя ще до того, як прийде біда. Нехай у вас буде звичка щодня спілкуватися з Богом, чуючи і слухаючи той напрямок, який Він дає вашому серцю. І тоді, коли прийде біда, ви не тільки житимете, перебуватимете, віритемете і сповідаєте Слово Боже, але ви будете здатні чути голос Божий, що говорить вам, що треба робити.

Я чула свідчення однієї жінки, яка саме так і вчинила, і це врятувало її життя та життя багатьох людей 11 вересня 2001 року. Вона виробила звичку щоранку, прокидаючись, говорити: "Цього дня створив Господь, зрадіємо і звеселімося в той!" Вона спілкувалася з Господом, жила і перебувала в Ньому, зробивши це способом свого життя. Вона щодня зберігала віру у своєму серці та у своїх вустах.

Наскільки я пам'ятаю, її офіс знаходився на верхньому поверсі тієї вежі Світового Торгового Центру, в яку врізався другий літак у день терористичної атаки. Коли літак врізався в першу вежу, люди з її офісу зібралися на іншому поверсі, чекаючи вказівок. Через кілька хвилин по гучномовцю їм сказали, що все гаразд і що їм слід повернутися на свої робочі місця.

Коли вона прямувала до ліфта, щоб повернутися на свій поверх, Господь промовив до її серця, сказавши: "Якнайшвидше вибирайся з цієї будівлі і захопи з собою якомога більше людей!" І оскільки вона звикла чути і слухатися Господа, вона миттєво послухалася. В результаті того дня було врятовано не одне життя.

Це був небезпечний день... і попереду на нас чекають ще небезпечніші дні. Ми можемо бути готовими. Ми не повинні чекати кризового моменту, щоб перестати сподіватися на цей світ і покласти свою надію на Бога.

Ми можемо почати прямо зараз... жити і перебувати в Богу, вірити і сповідувати. Ми вже сьогодні можемо почати будувати собі ковчег.

Гіркота, образа та небажання прощати

Багато людей руйнують своє життя та здоров'я отрутою гіркоти, образи та небажанням пробачити. У Євангелії Матвій 18:23–35 говориться про те, що, якщо ми не прощаємо, нас зраджують. Якщо ви коли-небудь стикалися з такою проблемою, я впевнена, що ви можете підтвердити мої слова. Ненависть до іншої людини болісна, вона з'їдає зсередини.

Кому ви допомагаєте, коли про...

Духовний вимір людини

Твоє життя минає під впливом двох полюсів енергії – добра і зла. Добро – це те, що чинить тебе щасливим, людяним, здоровим, вічним, робить людиною з майбутнім. А зло – те, що прагне знищити твоє життя, завдати тобі болю й страждань, зробити тебе невдоволеним і нещасним, заподіяти тобі смерть.

Через те, що людина є духовно-матеріяльною істотою, добро в ній теж має і д...

Випробування: Як подолати труднощі та випробування, зберігаючи віру та духовне зростання

Життя може бути складним та несправедливим, іноді нас потрібно проходити через різні випробування та труднощі. Такі ситуації можуть спричиняти розчарування, страх та втому, іноді навіть можуть викликати сумніви щодо нашої віри та духовного росту. Але як ми можемо пройти через ці складні моменти, зберігаючи свою віру та розвиваючи своє духовне життя? Перш за все, ми можемо почати з того, що зроз...

Зцілення та освіження на шляху

У книзі Приповістей 3:7-8 написано: "Не будь мудрим в очах твоїх, бійся Господа і віддаляйся від зла: це буде здоров'ям для тіла твого та харчуванням для костей твоїх".

Цікаво, що Писання говорить про страх Божий, який є Його шануванням, що виражається в слухняності та покорі Йому, і про віддалення від зла як про те, що несе здоров'я тілу та харчування кісткам. При ц...

Благодать, милість та мир

Якщо ви відчуваєте, що проблеми ростуть і оточують вас з усіх боків і у вас вже немає жодних сил боротися з ними, тоді у мене є для вас гарна новина! Сьогодні ви дізнаєтеся, що Бог дарує особливу милість людям, які тонуть у життєвих турботах. Не перегортайте сторінку і не закривайте книгу, адже зараз ви прочитаєте те, з чого вам потрібно розпочинати свій день.

Усі свої посл...

Ви можете змінити чиєсь життя

Чи знаєте ви людину, яка була віруючою, але відійшла від Бога? Тоді час діяти. Занепокоєння та переживання не допоможуть — допоможуть конкретні дії. Ви можете змінити життя іншої людини, тому написано: «І до одних будьте співчутливі, і це змінить їхнє життя». Співчуття – ключове слово у цьому вірші. Грецьке слово eleao - «співчувати»,...

Християнські цитати та вислови українською: про любов, життя та Слово Боже

Слово обдароване великою потужністю. Порою вчасне чи вдумливо сказана фраза може надихнути, допомогти вирішити складні завдання чи прийняти важке рішення. І саме християнські цитати, що стосуються найважливіших аспектів життя, можуть бути найкращою допомогою у цьому!

Ми підготували обширну колекцію цінних християнських висловлювань, завжди актуальних. Читайте, перечитуйте, залишайте в...

Бог заповнить нашу потребу в любові

«Хай Христос через віру вашу (справді) живе (має, перебуває, творить Своє постійне житло) у ваших серцях! Укоріняйтесь і утверджуйтеся в любові».

– Послання до Ефесян 3:17

З моменту народження кожна людина відчуває потребу в любові. Ми отримуємо любов і даруємо її протягом усього свого життя, доки не помремо. Буває і так, що замість кохання...

Чому потрібна віра Богові?

Стосунки з Богом схожі на наші стосунки з іншими людьми в тому, що будь-які стосунки вимагають віри. Ми ніколи не зможемо повною мірою пізнати будь-яку іншу людину. Ми не можемо відчувати все те, що відчувають вони, або проникнути в їх розум, щоб пізнати їх думки і емоції. У Притчах 14:10 говориться: «Серце знає горе душі своєї, і в радість його не втрутиться чужий». Ми не ...

Випромінюйте Боже світло

«І говорив Господь до Мойсея, і сказав: Скажи Ааронові та синам його: Так благословляйте Ізраїлевих синів, говорячи їм: Нехай благословить тебе Господь, і нехай збереже тебе; Нехай гляне на тебе Господь світлим обличчям Своїм і помилує тебе; Нехай Господь наверне своє обличчя на тебе і дасть тобі мир!

– Книга Чисел 6:22-26

Чи знаєте ви, що таке обличч...