Неділя 05 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Радість життя

…Радість віри, що дає життя,
нехай як сонце в нас горить!

Радість - одна з позитивних основних емоцій людини, внутрішнє почуття задоволення, задоволення та щастя є позитивною внутрішньою мотивацією людини. Радість вважається протилежним смутку, смутку.
Чому ж є життєва радість? Бо без радості не можна. І в кому перебуває радість – той і радіє. Хоча всі люди прагнуть радості, проте мало хто з них по-справжньому знає, що таке радість, де дороговказ, яка вказує шлях до неї, якою дорогою слід йти, щоб досягти її.
Чи шукаємо ми цієї радості? Метью Генрі (1662 - 1714) - англійський коментатор Біблії писав: «У кожного істинного християнина завжди є те, в чому він може знайти велику радість. Велика радість включає щось більше, ніж внутрішній спокій або відчуття комфорту, вона проявляється у вираженні обличчя і в поведінці, але особливо в хвалі і в подяки.
Найкращі християни мають основу для великої радості. Під цим слід розуміти духовну радість, бо у земних радощах показувати світло духовної радості. Якщо ми радіємо у Богові, то можемо радіти завжди. У Ньому радість наша буде повною, і якщо життя наше не є таким, то вина в цьому наше. Ми можемо завжди радіти, навіть якщо маємо скорботу за тілом. Життя з Богом – це чудове життя – життя постійної радості».
Як переживання радості, так і її вираз пов'язані з могутніми справами Божого спасіння, Божим законом і Божим Словом.
«І зрадіють усі, хто на Тебе надіється, вічно будуть радіти, і Ти будеш заступатися їм; і хвалиться Тобою ті, хто любить ім'я Твоє» /Біблія. Псалми 5:12/. Це пророчі слова про Спасителя Ісуса Христа.
Якщо читати Новий Заповіт Євангеліє Івана, розділ 15, вірш 11, де Христос навчає своїх учнів про наступне: «Це сказав Я (Христос) вам, нехай радість Моя у вас буде, і радість ваша буде досконала». У тексті є ніби дві радості – «радість Моя» та «радість ваша». Що це за радощі і чому їх дві?
Спочатку є лише одна радість – це досконала радість Ісуса Христа. Людина, приймаючи в душу свою Господа, разом з Ним приймає і Його радість. Отже, Радість Ісуса Христа, який живе в людині, стає вже радістю самої людини. Радість Ісуса Христа стає його радістю. Це і є досконала радість.
Є радість про тих, хто у Христі. Є радість про ту людину, яка привела до Христа хоча б одну душу. Для людської природи характерно радіти, коли ми перебуваємо з людиною, яку ми любимо; а тим більше із Христом, який любить нас.
Грецьке слово chara - "радість", походить від charis - "благодать". Як бачите, джерелом радості є Божа благодать. Така радість – це не звичайне людське щастя, яке сьогодні є, а завтра його нема, але плід Святого Духа. У скрутні часи вона проявляється з особливою силою. Людина може відчувати щастя, радісне хвилювання, бути у піднесеному настрої і веселитися, але це лише прояв емоцій. А радість, яку дає нам Святий Дух, посилюється в найтривожніші і найважчі періоди нашого життя. Достатньо однієї неприємної звістки, недоброзичливого погляду колеги, різкого слова чоловіка чи квитанції за електроенергію, сума в якій виявилася більшою, ніж ви очікували, — і відчуття щастя відразу випаровується. А радість, яка надходить від Господа, не залежить від обставин. Навпаки, чим складніше обставини,
Бажаю всім жити та радіти! Отримувати задоволення від великих і маленьких радощів, адже вони живуть скрізь, варто лише розплющити свої очі, вуха та серця! Світ наповнений радістю, потрібно просто пустити її у своє життя! Знайти місце чудесам, хоча б найменший куточок.
Дейл Бейз місіонер з 1992 року у Східній Європі, каже: «Радість – це не окремий чи випадковий наслідок віри, але скоріше невід'ємна частина стосунків людини з Богом. Повнота радості приходить тоді, коли у житті є глибоке усвідомлення присутності Божого. З цього усвідомлення виникає сильне бажання ділитися тим, що переживаєш, з іншими. Радість надто хороша, щоб її зберігати тільки для себе».
Радість у християнстві має пасивний, але діяльний характер. Первинне значення старослов'янського та російського «рад» – це «готовий до благодіяння – його вчинення чи сприйняття».
Доставляй радість іншим! І ти побачиш, що радість радує. Людина може претендувати на радість і щастя лише тією мірою, якою вона дає їх іншим.
«Велика радість полягає в тому, щоб присвятити себе служінню іншим людям» (Мати Тереза, місіонерка кінця ХХ століття, все своє життя, яка допомагала хворим людям у багатьох країнах світу).
У нас завжди має бути глибока радість і мир, коли ми підносимо молитви до Бога про наших улюблених та близьких людей.
Є радість у тому, коли бачиш християн у спілкуванні. Немає милішого видовища і більшої радості, ніж сім'я, пов'язана любов'ю один до одного. Немає більш приємного видовища і більшої радості, ніж бачити Церкву, члени якої є одним цілим один з одним, тому що вони є одним цілим зі своїм Господом.
Є радість у новинах про близьких нам людей, і радість у християнській гостинності. Є будинки зачинених дверей, і є будинки відчинених дверей. Зачинені двері – це двері егоїзму; відчинені двері - це двері християнської гостинності та християнської любові. Чудово мати двері, про які мандрівник і людина в біді знають, що вона ніколи не буде зачинена для них.
Ульям Барклі, автор популярного коментаря до Євангелія, написаного в 1952-1958 рр.: «Християнська радість ніколи не егоїстична. Вона полягає у тому, щоб зробити не себе щасливим, а інших. Так зване щастя, яке засмутить іншу людину, не є християнським. Якщо людина у своїх пошуках щастя ранить серце чи ображає свідомість іншого, то, зрештою, такі пошуки принесуть не радість, а смуток. Християнська радість має не індивідуальний, а взаємозалежний характер. Християнин радісний лише тоді, коли він тішить інших, навіть за рахунок самої прикрості. Всі люди повинні зрозуміти одне: радість не має жодного відношення до матеріальних речей, або зовнішніх по відношенню до людини обставин. Людський досвід ясно показав, що і той, хто живе в розкоші, може бути страшенно нещасний, а в бідності, може бути сповнений радості. Людина, яка взагалі не зазнала мінливостей і ударів долі, може бути постійно незадоволеною, а людина, на яку обрушилися всі життєві нещастя, може бути безтурботно радісним». Радість – зовнішній вияв любові, дія благодаті Святого Духа у серці людини. Радість і любов є ознакою того, що людина знаходиться на правильному шляху спасіння.


Що таке радість милий друг,
Це серця тихий мирний стукіт,
Це почуття Божі в грудях,
Радість нам завжди дана в дорозі.

Радість – це сонечко промені,
Радість – це зірочки в ночі,
Радість – це іскорки в очах,
Радість – наш Господь живе серед нас.

Ялин радості

Вираз «ялин радості» у грецькому перекладі звучить, як «олія тріумфу». "Ти полюбив правду і зненавидів беззаконня, тому помазав Тебе, Боже, Бог Твій оливою радості більше за співучасників Твоїх" (Євр.1:9).

Що таке радість? Радість – це таке почуття, внутрішнє відчуття, стан людської душі, чи просто – добрий настрій. Вона приходить ві...

Магазин щастя

Понеділок - день важкий, і дякувати Богові, що він колись закінчується. Я тяглася з роботи, на душі було приблизно так само, як і на небі – похмуро, похмуро та сльота. Мрячив нудний дрібний дощик, який логічно довершував безрадісний день. На довершення всього, коли я звернула на вулицю, що веде до рідного будинку, виявилося, що пройти неможливо, - вулиця була перекрита, там...

Радійте! Плід же Духа: ... радість

Людина не зможе пізнати справжню радість, доки не пізнає Господа. Лише тоді він входить у те, що Петро називає радістю невимовною і преславною (1Пет.1:8).

Будь-хто може радіти, коли все в його житті складається благополучно, але ніякі зовнішні обставини не здатні подарувати ту радість, що дає нам Святий Дух. Ця радість бере початок у наших взаєминах з Господом, у дорогоцінних обіцянках, ...

Позитивна позиція

Зигмунд Фрейд з 28-річного віку намагався позбутися душевних мук за допомогою кокаїну і вважав, що почуття щастя важко зазнати і що постійне відчуття «нещасливості» – доля більшості людей. Він писав: «Що хорошого для нас у довгому житті, якщо воно важке і позбавлене радостей і якщо в ньому так багато нещасть, то ми можемо лише вітати смерть як рятівницю?»

Все у житті має свій потенціал

Кожна людина має безмежні можливості, але використовує лише одиниці. Ми повинні усвідомити, що маємо величезні здібності та присвятити себе тому, щоб протягом усього свого життя реалізувати їх. Потенціал – це приховані можливості невиявлена сила. Це не те, що ми вже зробили, а те, що можемо зробити. Ніколи не знаходите задоволення досягнутим, не зупиняйтесь на цьому.&n...

Як добре, що Ти є

Просто і неймовірно добре.

Тихий легкий сум розливається в душі, коли думаєш - що було б, якби не було Тебе...

Як би здійснювався цей незримий зв'язок між душами? Душі самотні у всесвіті, розкидані світом.

Виконуючи Твій заповіт "любіть один одного", ми щоразу могли б натикатися на горезвісне почуття ревнощів, недовіри від незнання того, чим зайнятий цієї х...

Подарувати щастя

...Величезні блакитні очі на виснаженому обличчі. Обрита голова, немислимо худі руки та ноги. Такою вперше побачила цю дівчинку жінка, яка згодом стане її матір'ю. Подруга, співробітник міліції, порушивши всі правила, привела до неї додому цю нещасну дитину. Для малюка та дитячий будинок був би щастям. Після смерті матері батько збожеволів, і, коли її з братами та сестр...

Що таке щастя та як його знайти

Якби тебе зараз запитали: «Що ти бажаєш найбільше у своєму житті?»?, Найімовірніше ти відповів би: «Щастя!» Чому саме щастя? Чому ми так хочемо бути щасливими та бажаємо щастя іншим? Що таке щастя для тебе?

Один скаже: «Щастя – це бути здоровим». Інший: «Щастя – це мати багато грошей», третій: «Щаст...

Помічай красу!

«... З того часу, як людина стала людиною, з тієї миті, коли він задивився на пелюстки квітки та вечірню зорю, він почав вдивлятися у самого себе. Людина збагнула красу.
Краса – це глибоко людське. Краса існує незалежно від нашої свідомості та волі, але вона відкривається людиною чи осягається, живе в її душі, не було б нашої свідомості, не було б і краси. Ми при...

Мрії збуваються

Мій відривний календар, немов деревце на зимовому вітрі, втрачає останні листки. А я, ще й ще раз перегортаючи в пам'яті дні року, що витікає, підсумовую події: що зроблено, що запам'яталося, що не справдилося… Здається, я починаю краще розуміти

жінок, які у свій День народження не радіють, а сумують — постаріла ще на рік . Я теж сумую, але з іншого приводу: ст...