Субота 04 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Відпочивайте під Його обітницями: Вчимося знаходити спокій за псалмами

Бувають ночі, коли гасне світло і в хаті стає тихо, здається, що спокійна тиша опускається на все довкола — але не на нас. Ми лежимо на ліжку, як руно Гедеона, єдине сухе місце у світі, омитому сном.

Тисячі думок не дають заснути, коли все довкола відпочиває. Думки про незавершену роботу та питання без відповідей. Думки про живі печалі та мертві втіхи. Думки про жаль минулого дня та потреби наступного.

Здається, що так просто заснути. "Все, що для цього потрібно, - пише дослідник сну Ненсі Гамільтон, - це втомлене тіло і спокійний розум" (The Depression Cure, 207). Однак друга половина цього рівняння іноді здається недосяжним бажанням. Легше дістатись і торкнутися місяця.

Наш Господь « дає сон своїм коханим », запевняє нас Соломон (Псалом 126:2). Але в такі ночі, як це, ми можемо тримати подарунок у безпорадних руках, думаючи, як його розгорнути.

Спокійний і тихий розум

Псалмоспівці знали, як легко турботи, смутку та таємничі причини можуть прогнати сон. Вони, як і ми, довгими годинами лежали на ліжку, і думки їх бігали (Псалом 76:1-4). Вони спостерігали, як місяць за місяцем повільно котиться небом (Псалом 21:3). Вони знали, що іноді, з правильних і добрих причин, Бог, який дає Своїм коханим сон, також забирає в них сон.

І все ж Соломон, Давид та інші псалмоспівці знали, що сон можливий у найнеймовірніші ночі. Навіть коли вони полювали в пустелі (Псалом 3:6) або занурювалися в печаль (Псалом 41:9), були поглинені думками про недобудовані будівлі життя (Псалом 126:1-2), вони чудово вміли покладати турботи на Бога і засинали. Псалмоспівці знали, що спокійний розум можна мати навіть тоді, коли життя навколо них не було таким.

Безперечно, спокій розуму частково походить з простої мудрості: якщо ми п'ємо каву пізно ввечері або намагаємося заснути у світлі смартфонів, то не варто дивуватися, що опівночі ми все ще не спатимемо. Але зрештою псалми нагадують нам, що спокійний розум приходить від Бога, який дарує сон. Він щоночі наближається до наших ліжок як Господь, який є нашим щитом, пастирем, втіхою та нашим життям.

Господь – твій щит

« Кладуся я, сплю і встаю, бо Господь захищає мене » (Псалом 3:6).

У Давида з 3-го псалма були всі підстави для занепокоєння, всі підстави лежати на ложі турбот. Вигнаний із Єрусалиму віроломним сином, він тепер біг пустелею, переслідуваний, як звір (Псалом 3:1-3). Я важко можу уявити собі сценарій, менш сприятливий для сну. І все ж Давид заснув, і, мабуть, без особливих проблем: « Кладуся я, сплю» , - говорить він (Псалом 3:6). Але як?

Слова Давида, сказані безпосередньо перед цим, проливають яскраве світло на віру, яка дала йому можливість заснути:

« Гласом моїм кличу до Господа, і Він чує мене зі святої гори Своєї » (Псалом 3:5).

Давид, цар Ізраїля, звик царювати на святій горі Єрусалиму. Колись він сидів на вершині з величезною владою, царською владою. Однак Давид знає, що навіть коли його власний трон порожній чи зайнятий бунтівним сином, Божий трон завжди й за всіх часів зайнятий. Давидові не треба було царювати на своєму троні, щоб спати; йому просто треба було, щоб Бог царював на Своїм троні. Аби Бог був на святій горі – Його характер твердий, Його завіт непохитний – у цьому випадку Давид міг спати і в пустелі.

Ми можемо лягати сьогодні ввечері в пустелі безпорадності, переслідувані турботами, що знаходяться далеко за межами нашого контролю. Ми можемо почуватися абсолютно вразливими перед якоюсь похмурою і навислою невизначеністю – можливо, це майбутній діагноз, невпевненість у роботі, конфлікт у відносинах, у яких багато поставлено на карту. Але навіть тоді наш Бог усе ще сидить із короною та скіпетром, на своєму святому пагорбі недоторканний. Вночі Він – « щит навколо мене », а вранці – « підносить голову мою » (Псалом 3:4). Наші турботи можуть бути численними та знаходитися поблизу; але наш Бог могутній і Він ще ближче.


Господь твій пастир

« Господь - Пастир мій; я нічого не потребуватиму » (Псалом 22:1-2)

Адріан Рейнольдс у своїй корисній книзі "And So to Bed" ("І в ліжко...") зазначає, що вівці лягають лише з однієї причини: щоб відпочити чи поспати (35). Уявіть собі знайомі зелені пасовища з Псалму 22, тут і там усіяні дрімаючими вівцями, схожими на хмарки білої вовни, які покояться під недремним пастухом, чия вірна турбота переконує їх у тому, що вони «ні в чому не будуть потребувати» (Псалом 22 : 1).

Як багато неспокійних ночей беруть початок у глибокому страху, що ми насправді чогось потребуватимемо — що милість не оновиться завтра вранці, що не буде хліба насущного? Як часто наші самі роздуми свідчать про те, що ми не довіряємо Господу як своєму пастирю? Як дивно й сумно було б бачити вівцю, стривожену й злякану поряд із жезлом та палицею, що блищить, ніби йде одна. І все-таки часто я поводжуся саме так.

У такі ночі ми навряд чи можемо просити кращого сповідання на ніч, ніж « я нічого не потребуватиму » і кращого підтвердження цієї істини, ніж « Господь — пастир мій ». Особливо коли завтрашній день здається наповненим величезними потребами, які не під силу вівцям, ці слова можуть стати палицею, що веде нас до зелених пасовищ, рукою пастуха, що кладе нас на землю.

Якщо Господь справді наш пастир, то наші потреби не вимагають неспокійного і чуйного серця. Він може зробити набагато більше уві сні, ніж ми можемо зробити під час неспання. І які б потреби не обіцяв нам завтрашній день, Його забезпечення впорається з поставленим завданням.

Господь - твоя втіха

« Обчислює кількість зірок; всіх їх називає їхніми іменами » (Псалом 146:4).

Серед багатьох видів занепокоєння, які псалмоспівці переживають ночами, лежачи в ліжку, занепокоєння печалі, можливо, є найпоширенішим. У всіх псалмах ми читаємо про півночі плакальників (Псалом 30:5), про пильнуючих, невгамовних душ (Псалом 76:1-3), про святих, чиї сльози омивають ложе (Псалом 6:7). Сум часто викликає безсоння в серці.

У такі моменти голос Бога у творінні приєднується до Його голосу в Писанні, щоб утішити наш біль. Огляньтеся та подивіться у вікно. Можете побачити сотню зір, що горять, — і уявити, що за ними ще мільярди? Ваш Бог обчислює кількість зірок; всіх їх називає їхніми іменами» (Псалом 146:4). Спочатку така думка може змусити нас відчути себе ще менше, ніж раніше, наші розтрощені серця надто скромні для Божої уваги. Але псалмоспівець робить зворотний висновок: якщо Бог дає імена зіркам - цим фоновим декораціям творіння, - то Він, звичайно ж, не втрачає уваги печалі Свого дорогого народу (Псалом 146:3; Ісая 40:26-27).

Вичерпна поінформованість Бога про небесне воїнство покликана запевнити нас не в нашій незначності, а в Його турботі та увазі – і Його увага та турботи особливо до нашого болю: «Він зцілює сокрушених серцем і лікує скорботи їх», – каже псалмоспівець (Псалом 146 : 3 ). Так само, як Він знає ім'я кожної зірки, Він знає наші приховані печалі, наші невидимі болі. І Він є для всього Свого народу великим цілителем сердець і тим, хто лікує рани.

Така обітниця, що сяє з кожної зірки, може стати піснею, яка занурить нас у сон.

Господь – твоє життя

« А я в правді дивитимусь на обличчя Твоє; прокинувшись, наситимуся образом Твоїм » (Псалом 16:15)

Коли-небудь, якщо Ісус затримається, ми закриємо очі востаннє, щоб більше ніколи не прокинутися у цьому світі. Псалмоспівці гостро відчували наближення цього останнього сну. Але їм також було дано проблиски — хай нечіткі й невеликі — того, що буде після цього сну. Коли Давид співає про пробудження, яке покаже йому « обличчя Твоє... подоба Твоя », він співає про пробудження за межами цього світу, про ранок, який можуть створити тільки небеса (див. також Ісая 26:19; Даниїл 12:2) .

Це був дорогоцінний видіння, що промайнуло, але все ж тільки бачення. Ми з вами бачимо більше. Бо Син Давидів прийшов, принісши світанок за межами смертної ночі. Два дні Він лежав у труні, а на третій прокинувся. Апостол Павло проводить кордон між великим і останнім сном Ісуса та нашим:

« Бог визначив нас не на гнів, але для отримання спасіння через Господа нашого Ісуса Христа, який помер за нас, щоб ми, чи пильнуємо, чи спимо, жили разом з Ним» (1 Фессалонікійцям 5:9-10 )

Коли сьогодні ввечері ми лягатимемо спати, руки нашого Господа будуть готові тримати нас у безпеці. І в Його руках ми знайдемо тишу, здатну заспокоїти найгучніший розум, який не спить або спить, живе або вмирає. Бо навіть якщо цей сон буде останнім, наші очі відкриються знову — не перед обличчям чоловіка чи дітей, а перед Того, Хто десять тисяч ночей був нашим щитом, пастирем, втіхою, а тепер став і нашим вічним життям.

20.10.2023

ТИМ, ХТО ЛЮБИТЬ БОГА, УСЕ ДОПОМАГАЄ НА ДОБРЕ

«І ЗНАЄМО, ЩО ТИМ, ХТО ЛЮБИТЬ БОГА, ХТО ПОКЛИКАНИЙ ЙОГО ПОСТАНОВОЮ, УСЕ ДОПОМАГАЄ НА ДОБРЕ» (Рим. 8:28).

Сумніваємось, чи в цілій Біблії можна знайти більш потішаючий вірш. Він є особливо відповідний для піднесення на дусі хворих та тих, кого торкнулось нещастя. Він містить скороч...

Найбільше багатство

Молода людина зневажила свою долю:
— В інших є гроші, прекрасне житло, машини, а в мене?.. Даремно минає молодість! А я ж здоровий і сильний...
Старий почув його скарги і спитав:
- Чи погодився б ти, щоб за мільйон тобі видалили руку?
- Нізащо!
- А ногу чи, наприклад, око?
- І за сто мільйонів не погодився б!
- Ось бачиш! Бог дав тобі те, що не...

ЩО БІБЛІЯ КАЖЕ ПРО АД?

Ми вже згадували про те, що в момент смерті дух і душа невіруючої людини прямують до пекла. Пекло – це місце усвідомленого покарання; душа в пеклі образно описується як людина, яка має ...

СТАРТ

«Виберіть собі тепер, кому служити» (Нав. 24:15).
Видатного американського легкоатлета Майкла Джонсона, чотириразового олімпійського чемпіона та дев'ятиразового чемпіона світу з спринтерського бігу, якось запитали, який момент забігу він вважає найважливішим. Спортсмен відповів:
Перші дві секунди. Те, як ти стартуєш».
Журналіст був такий здивований від...

Сонячний світ

Тож згадай, звідки ти спав, і покайся,
і роби колишні справи; а якщо не так,
скоро прийду до тебе, і зсуну світильник твій з місця його, якщо не покаєшся."
Об'явлення Івана Богослова 2:5.

- Тату, тату, - на бігу, розмазуючи сльози по щоках, кричав молодший Ваня, - наш Льонька в аварію влучив.
Добігши до мене, уткнувся в живіт, здригаючись усім тілом: Він на велико...

Бездонний посуд любові

Хлопчик тяжко хворів. Багато ночей просиділа мати біля його ліжка,
благаючи Бога про допомогу. Однією з найважчих ночей почувся шелест
крил ангела смерті.

- Не забирай мого сина! - Вигукнула мати. — Мій хлопчик ще не
виріс і не пізнав найголовнішого — кохання.

- На небесах він зустріне все найкраще, що є на Землі, -
проше...

Чому вчить Біблія — Молитва

Що Біблія говорить про молитву? Без молитви неможливо зростати в жодному аспекті християнського життя. Отже, всім християнам, особливо новонаверненим, необхідно знати біблійне вчення про моли...

Господи дай мені терпіння

Ми часто молимося саме таким чином, просто і без зайвих роздумів говоримо: «Господи дай мені терпіння!», або «Господь наповни моє серце любов'ю!», ну і ще «Навчи мене Отче смиренності».
Молимося і припускаємо, що терпіння впаде на голову як сніг у січні. Прокинувся, а він уже лежить, і я вже такий терплячий, далі просто нікуди, просто переповн...

Що робити?

Він ішов у задумі тротуаром, розмовляв подумки з Богом, перебуваючи перед Ним з оголеним серцем. Було тихо, ніщо не відволікало від думок, душа була в тихому блаженному стані.

Крізь молитовну тишу увірвався несамовитий крик переляканої жінки. Вона бігла назустріч з божевільним виразом на обличчі, розпатлана, в очах плескався жах.

- Допоможіть, - кинулась ...

Завжди прощайте!

«Якщо не прощатимете, то і Отець ваш Небесні не простить вам гріхів і вад ваших».
– Євангеліє від Марка 11:26,
Розширений переклад Біблії
У Біблії ми читаємо про те, як Ісус навчав молитися: “Пробач нам гріхи наші, як і ми прощаємо тих, хто згрішив проти нас”. Бог є милостивим, але питання прощення має для нього велике значення. Якщо ми хоч...