Неділя 19 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Чому вчить Біблія

Немає піднесеної теми для роздумів, ніж пізнання Бога та Його стосунків із людиною.

I. ІСНУВАННЯ БОГА

A. Існує багато лжевчень про Бога, і деякі теорії навіть повністю заперечують Його існування.

1) Деїзм. Це вчення визнає існування Бога, але заперечує те, що Бог підтримує творіння.

2) Атеїзм без пояснень та доказів заперечує існування Бога.

3) Скептицизм вагається і ставить під сумнів існування Бога, особливо такого Бога, Яким Він виявляє Себе в Писанні.

4) Агностицизм. Ця школа не заперечує Бога, але заперечує можливість Його знання.

5) Пантеїзм вчить з того що все – бог, і бог – все.

6) Тритеїзм вчить тому, що є три різних бога.

7) Дуалізм говорить про існування двох рівнозначних один одному богів: бога добра та бога зла.

8) Монотеїзм – система релігійних вірувань, заснована на Єдинобожі. Її дотримуються християни та диявол (Якова 2:19)

B. Біблія не прагне довести існування Бога, цей факт у Писанні сприймається як належне. Він був насамперед створеного: "на початку створив Бог". Перший вірш Біблії починається з постулату про існування Бога насамперед творіння: "На початку створив Бог небо та землю". Тут констатується факт існування Бога, який вимагає доказів. У Псалмі 14:1 людина, що каже, що Бога немає, названа безумцем. Цей вірш слід зв'язати з Євангелієм від Івана 1:1-5, де чітко сказано, що Ісус був з Богом перед творінням; цей факт доводить Його вічне Синство. Дух Святий також брав участь у створенні світу: “Дух Божий гасав над водою” (Буття 1:2). Таким чином, Триєдиний Бог створив небо та землю.

C. Однак не лише Біблія підтверджує існування Бога.

1) Людина завжди вірила у існування “вищого розуму”.

2) У будь-якого створення є Творець. Всесвіт не міг статися сам собою.

3) Дивовижний пристрій навколишнього світу вимагає безмежного Дизайнера.

4) Оскільки у світі існують добро і зло, є і моральний закон, який проводить межу між добром та злом. А якщо є такий закон, то має бути і Законодавець.

5) Зважаючи на те, що людина є істотою розумною і моральною, Творець повинен бути на кілька порядків вищим, щоб створити Його.

ІІ. ПРИРОДА БОГА.

  1. Бог є духом (Івана 4:24). Тобто, Він не складається з матерії і не має фізичної природи. Бог невидимий, однак Він може являти Себе людині видимим чином. В особистості Ісуса Христа Бог зійшов на землю в плоті (Івана 1:14-18, Колосянам 1:15, Євреям 1:3).
  2. Бог є Світло. “Бог є світло, і немає в Ньому жодної темряви” (1 Івана 1:5).
  3. Бог є любов. “Хто не любить, той не пізнав Бога, бо Бог є любов” (1 Івана 4:8).
  4. Бог є Вогонь поїдає. “Бог наш є вогонь поїдає” (Євреїв 12:29).
  5. Бог ненавидить. “Ось шість, що ненавидить Господь, навіть сім, що гидоту душі Його” (Приповісті 6:16).
  6. Бог чує. “Господні очі звернені на праведників, а вуха Його до їхнього крику” (Псалом 33:16).
  7. Бог – Особа. Стосовно Нього використовуються власні імена (Вихід 3:14, Матвія 11:25). Бог має властивості особистості, такі як: знання (Ісаї 55:9-10), емоції (Буття 6:6), воля (Іс. Нав. 3:10).
  8. Бог єдиний. Писання ясно вчить тому, що є лише один Бог (прочитайте 1 Тимофію 2:5). Вчення про багатобожжя брехливі і суперечать логіці. Вищий Розум може бути лише один.
  9. Бог єдиний у трьох Особах. Біблія навчає, що Бог єдиний і в той же час складається з трьох Облич, кожне з яких є Божеством: Отець, Син і Святий Дух. Цю таємницю неможливо вмістити людським розумом, проте їй можна вірити, тому що так вчить Слово Боже. Самого слова “Трійця” в Біблії немає, проте вчення про Трійцю підтверджується такими текстами: 1) хрещення Ісуса (Матвія 3:16-17); 2) велике доручення (Матвія 28:19); 3) благословення у 2 Коринтянам 13:13. Батько названо Богом у Посланні до Римлян 1:7. Син названий Богом у Посланні до Євреїв 1:8. Дух Святий названий Богом у Дії 5:3-4.

ІІІ. ВЛАСТИВОСТІ БОГА.

Важко дати визначення Богові. Один із найкращих способів у цьому випадку – описати деякі з Його властивостей та якостей. Коли ми описуємо людину, ми згадуємо її волосся, очі, зріст та інші характерні риси. Приблизно так само Біблія розповідає нам про Бога. Отже, властивостями Бога ми називаємо Його постійні властивості.

  1. Бог всюдисущий. Це означає, що Бог усюди, і не існує такого місця, де Бога немає (Єремія 23:24).
  2. Бог всезнаючий. Іншими словами, Він знає все. Бог знає всі думки і діла людини (Приповісті 15:3). Він знає про все, що відбувається в природі і навіть про смерть малого птаха (Матвія 10:29). Незважаючи на те, що всесвіт величезний і безмежний, Бог знає історію кожної піщинки та порошинки.
  3. Бог всемогутній. Вся влада належить лише Йому. Він створив всесвіт і тепер керує нею Своєю силою. Немає нічого, що Він не міг би зробити. (Матвія 19:26)
  4. Бог вічний. Він не має початку, і Він ніколи не перестане бути. Коли Мойсей запитав у Бога: “…ось, я прийду до Ізраїлевих синів і скажу їм: Бог батьків ваших послав мене до вас. А вони скажуть мені: Як ім'я йому? Що мені сказати їм?” Бог відповів Мойсеєві: “Я є Сущий (Єгова)”. Він не відповів “Я був” або “Я буду”. Він вічний і живе: “Я є” (Вихід 3:13-14).
  5. Бог незмінний. “Бо Я Господь, Я не змінююсь” (Малахії 3:6).
  6. Бог святий. Він абсолютно чистий і безгрішний. Бог ненавидить гріх і любить добро (Приповісті 15:9-26). Він повинен відокремити Себе від грішників і покарати гріх (Ісаї 59:1-2).
  7. Бог справедливий. Усі Його діяння – правильні та справедливі. Він виконує всі Свої обіцянки (Псалом 118:137).
  8. Бог є любов. Незважаючи на те, що Бог ненавидить гріх, Він любить грішників (Івана 3:16)

Примітка: Звертаючись до Бога в молитві, ми користуємося поважними словами, щоб показати наше благоговіння перед Ним. Не личить звертатися до Бога так само, як до приятелів чи колег. Якби ви мали можливість побувати в резиденції президента чи короля, як би ви зверталися до нього? Давайте пам'ятати про те, що ми постаємо перед Царем Царів кожного разу, коли молимося.

18.10.2023

Порожнє місце

На березі Чорного моря був сад. Навіть можна сказати майже ліс, бо в ньому росли не лише квіти та чагарники, а й величезні дерева. Хазяїном цього саду був самотній дідок, який любив своє дітище найбільше у світі. І рослини також його любили.
І ось, у цьому благодатному чорноморському кліматі росли поруч троянда та сосна, жасмин та береза, ромашка та пальма, гладіолус та ки...

Як знайти красу в уламках

Уламки мають здатність, якої немає у цілих речей.

Вона впала на підлогу, розбившись на безліч дрібних шматочків. Склеювання не підлягає. Моїй улюбленій кухлі доведеться вирушити у відро для сміття. «Треба бути обережнішими», – бурчу я собі під ніс. Підмітаючи підлогу, я втратила самовладання. "Склей її, мам", - запропонували мені діти. ...

Благодать та справи

Апостол Павло в цьому вірші має на увазі, що благодать і діла діаметрально протилежні одна одній. Вони можуть взаємодіяти друг з одним.

Інакше кажучи, благодать і відносини - взаємовиключні поняття. Якщо проявляється одне, інше проявитися неспроможна.

Керуючись справами, ми опиняємось поза сферою благодаті. А приймаючи благодать, ми вже не потребуємо підкріп...

Двоє друзів та пастух

Двоє друзів заблукали влітку в горах. Вода у них закінчилася, і вони дуже страждали від спраги. Несподівано мандрівники вийшли до хатини пастуха, який виніс їм цебро чистої та прохолодної води. Вони зачерпнули по кухлі і почали пити. Один із друзів пив швидко й великими ковтками, а інший — маленькими, помалу, не поспішаючи.
Той, що пив маленькими ковтками, спитав ...

Притча про дружбу

У хлібороба є маленький пакетик насіння і він його сіє. Потім він збирає плід, наповнює великий пакет. Якщо він потім висіє плід із пакета, то, коли збере врожай, наповнить насінням цілий мішок. І коли в нього стане багато насіння і він їх висіє, то потім заповнить цілу комору. Але якщо він триматиме насіння в пакетику і не посіє його, то в них заведуть черв'яки. Він повинен кинути насіння в землю...

Про воду і криницю

Якийсь чоловік, відчуваючи нестачу води, почав просити Бога дарувати йому воду. Довго він молився Богові своїм проханням. Нарешті почув голос Божий: «Я можу дати тобі воду, багато води.

Але в що ти приймеш її та в чому збережеш? Спочатку викопай колодязь. І Я наповню його чистою, прохолодною водою!

Підготуй своє серце і благодать негайно з'явиться...

Нескінченний хліб

Жила була бідна бабуся.
Така вона була бідна, що часом їй навіть не було з чого хліба спекти. І була в неї сусідка-злидня, яка цю стареньку невпинно бідністю її дорікала. І раптом помітила сусідка: щойно вона приймається хліб пекти, у бабусі теж із труби дим йде, ніби хліб печеться.
— Невже ця жебрачка теж розбагатіла? - Здивувалася сусідка. — Треба заг...

Мудрий брат

Два брати росли разом. Згодом старший брат став професором ботаніки, а молодший — простим робітником. У кожного з них була сім'я, і часто брати збиралися разом зі своїми сім'ями та розмовляли про життя. Бувало, професор замовк і уважно слухав молодшого брата, міркування якого змушували прислухатися до його оточуючих.
Якось дружина старшого брата сказала своєму чоловіко...

Щаслива людина

Було в одного багатія все, що бажають люди. Мільйони грошей, і розібраний палац, і красуня дружина, і сотні слуг, і розкішні обіди, і всякі закуски, і вина, і повна стайня дорогих коней. І все це так набридло йому, що він цілий день сидів у своїх багатих палатах, зітхав і скаржився на нудьгу.
Тільки йому й була справа та радість – їжа. Прокидався він - чекав на снідано...

Скільки Бог дасть

- Селянкін!!!! . рознеслося гучним зв'язком по автомайстерні, - у тебе дочка народилася! Вітаємо! . на два голоси весело повідомили Олена та Зіночка.
- О, проставляйся! Ніжки обмиватимемо! . витираючи руки ганчір'ям, весело сказав Мишко. автомеханік, який місяць всього працює в автоколоні.
– Куди тобі! Ніс не доріс і ...