Неділя 19 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Вдячність у нашому житті: питання фокусу

Ви коли-небудь помічали дітей, які щасливо грають до тих пір, поки не помітять одну іграшку, якої в них немає і з якою грає друга дитина? Несподівано їх радість зникає, і вони стають повністю зосереджені на іграшці, яка є в другої дитини. У них, ймовірно, є десятки кращих іграшок, але їх егоїстична натура починає активно працювати, коли їх увага зосереджена не на тому. Звичайно ж, багато з нас, дорослих, забували десятки благословень, поки жалкували про відсутність іншого, не нашого благословення! Цар Ахав зі Старого Завіту був людиною, чий егоїстичний, жадібний характер викриє наш гріх невдячності.

Ахав, цар Ізраїльський, у період розділеного царства, був корисливою людиною. Його егоїзм проявляв себе в багатьох моментах, зокрема в його шлюбі з Ієзавеллю, злою прихильницею чужих богів. Не може бути знайдено кращого прикладу його користі, ніж його зустріч з Навуфеєм. “І прийшов Ахав додому стривожений і засмучений тим словом, яке сказав йому Навуфей ізреелитянин, говорячи: не віддам тобі спадщини батьків моїх. І у збентеженому дусі ліг на постіль свою, і відвернув лице своє, і хліба не їв” (3 Царств (1 Царів) 21:4). Навуфей, хоч і був бідняком, володів невеликим виноградником біля Ахавого палацу. Незважаючи на свої величезні земельні наділи, Ахав відчував, що він просто повинен був мати цей маленький виноградник, оскільки це було б зручним місцем, щоб вирощувати овочі. Проблема була в тому, що Навуфей отримав землю в спадок, а Божа постанова була в тому, що сім’ї повинні зберігати такий спадок для майбутніх поколінь. Для Навуфея це було справою боргу перед Богом, тому він відхилив пропозицію царя продати йому землю.

Ахав був настільки розгніваним, що втратив апетит і ліг на своє ліжко дутися, діючи так само, як розпещена дитина. Його дружина, увійшовши, знайшла його в такому стані і трішки його подражнила: “У чому справа, великий хлопчику? Хтось вкрав одну з твоїх іграшок?” Він поскаржився, що не може мати того, що хотів, і Ієзавель замислила диявольську змову з метою обмовити Навуфея і стратити його. Мало того, що його обмовили та вбили, але вони також убили його синів, щоб вони не могли наслідувати землю. Недивно, що оцінка Богом Ахава була такою категоричною: “Не було ще такого, як Ахав, який віддався б тому, щоб робити неугодне перед очима Господа, до чого підбурювала його дружина його Ієзавель” (3 Царств (1 Царів) 21:25).

Правда в тому, що ми всі, як Ахав, хотіли б мати речі, яких не маємо. У всіх нас є якісь ситуації, які ми хотіли б змінити. Насправді, ми, ймовірно, хотіли б мати щось інше майже в усіх аспектах, оскільки це життя не досконале. Але доки ми зосереджені на тому, чого в нас немає, ми втрачаємо радість від того, що в нас є. До тих пір, поки наша увага зосереджена на тому, “що, якщо б…” або “якби в мене було…”, ми не станемо тією людиною, яка свідчитиме ближнім про Ісуса.

Бути задоволеним – це рішення, так само як і бути щасливим у цілому. Спостереження за граючими дітьми переконує мене, що життєві обставини не є самим визначальним чинником у щасті; ним є наш фокус уваги. Маленькі діти можуть мати тільки палички, щоб грати з ними, але вони сміються і веселяться. Ісус сказав, що ми повинні стати, як маленькі діти, щоб потрапити в рай (Мф. 18:3) – це означає, що ми повинні вирішити, що життя хороше, незважаючи на погані речі, які є його частиною. Якщо Христос – це дійсно наше життя (Кол. 3:4), то “ні смерть, ні життя, ні ангели, ні початки, ні сили, ні теперішнє, ні майбутнє, ні висота, ні глибина, ані інше яке створіння не зможе відлучити нас від любови Божої, що в Христі Ісусі, Господі нашому” (Рим. 8:38,39). Підведіть ваші очі до небес і почніть бачити Бога таким, яким Він є, і ваше життя з Його погляду. Тоді і тільки тоді ви зможете бути радісними і вдячними в усіх обставинах життя.

Чому ми втрачаємо нашу вдячність так легко? Кілька причин спадають на думку досить швидко. Одна з них у тому, що ми часто погано розуміємо нашу власну гріховність. Детальне вивчення перших трьох розділів Послання до Римлян має допомогти нам поглибити наші переконання про величину нашого гріха. Тут Павло є інструментом Духа, Який викриває нас у гріху. Усі ми знаходимося в тяжкому становищі в порівнянні з Ісусом. Чим більше ми бачимо Ісуса таким, яким Він є, і нас самих такими, які ми є, тим більше ми стаємо вдячними, що Бог протягнув руку милості кожному з нас.

Друга причина в тому, що в нас занадто коротка пам’ять. Апостол Петро нагадує нам, що реальне розуміння Божої благодаті повинне підштовхувати нас постійно зростати. Петро вважає відмову реагувати таким чином досить неприродною, незалежно від того, наскільки часто це може бути: “Той сліпий, закрив очі, забув про очищення давніх гріхів своїх” (2 Пет. 1:9). Старе прислів’я “чим ближче знаєш, тим менше шануєш” часто виявляється справедливим, навіть коли мова йде про знайомство з нашим Творцем.

Третьою причиною, що призводить до втрати вдячності, є занадто великий фокус на самому собі. Ми часто буваємо занадто зайняті самі собою, що в нас не залишається ні часу, ні можливості просто роздивитися те, що відбувається навколо нас.

Четверта причина, сумнівне уявлення про Бога, що є одним з найбільш серйозних і важко помітних винуватців невдячності. Ми формуємо наше уявлення про Бога з образу найважливіших і авторитетніших людей у нашому житті. Як правило, це наші батьки. Якщо наші батьки були милосердними, схилялися до вседозволеності з нами, ми, ймовірно, приймемо Божу доброту, як належне. Якщо наші батьки були холодними чи різкими, ми, швидше за все, думатимемо про Бога так само. І якщо ми бачимо Його безособовим, байдужим або вимогливим, ми неправильно тлумачимо життєві благословення і проблеми, не підозрюючи про щедрість благодаті. Істина про те, хто Він є і що Він робить, може бути упущена майже повністю. Якщо ми такі ж, як людина з одним талантом у розділі Євангелія від Матфея, ми побачимо Його як “жорстоку” людину (25:24). Якщо ми такі ж, як старший брат у притчі про блудного сина, ми побачимо його як Отця, Котрий не зробив абсолютно нічого для нас (Лк. 15:29).

Для того, щоб вдячність стала принциповою частиною нашого життя, надзвичайно важливе значення має постійне вивчення Слова Божого і особливо Послання до Римлян з 1 по 3 розділи. Якою б не була причина невдячності, зцілення полягає в тому, щоб знайти час побачити життя таким, яким його створив Бог, а не таким, яким сатана хоче, щоб ми його бачили. Тоді ідея буде не в тому, як скоро ми забуваємо, а в тому, як часто і глибоко ми згадуємо приголомшливу доброту і благодать Бога нашого. Це дійсно питання фокусу!

24.09.2023

Безумовне прощення

«І пробач нам борги наші, як і ми прощаємо боржникам
нашим» (Мт. 6:12).
Дехто каже: «Я прощаю, але не забуду!»
Говорити так само безглуздо, як нагадувати людині, яка вже віддала нам борг, що колись вона позичала у нас гроші.
Прощення має на увазі забуття, інакше це не прощення.
Люди, які не забувають образ, насправді не вибачають. А не проща...

Від страждань до слави

А якщо ми (Його) діти, то також і спадкоємці; ми спадкоємці Божі, і співспадкоємці Христові (ми розділимо Його спадщину з Ним); тільки коли ми хочемо розділити з Ним Його славу, нам доведеться розділити Його страждання.

– Послання до Римлян 8:17

Щоразу, коли нам хочеться одного, а Дух Святий каже нам зробити щось інше, то, послухавшись Його, ми, безсумнівно...

Більше довіряйте Богові, ніж собі

З цими словами Павло та Сила звернулися до тюремного наглядача у Філіппах, коли той спитав, що йому робити, щоб знайти порятунок. У цьому полягає спасіння – коли віддаєш себе в руки Бога і надаєш себе Божому захисту. Господь дуже хоче дбати про нас. І в Нього це вийде ще краще, якщо ми більше довірятимемо Йому.
Ми боїмося того, що може статися, якщо повністю не довірим...

ПРИТЧА «КОЛЬОРИ, КОЛЮЧКИ ТА ЛЮБОВ»

Жила-була Роза чудової краси. І стрункий табір, і ніжне личко, і розкішна зачіска – око не відвести. Та аж надто гавкаючи, і на сусідок зверхньо поглядала. Так і жила злюкою та гордячкою.
Дивився на неї Бог, дивився, все чекав, раптом одумається, та й каже їй одного разу:
— Люба Роза, ти така прекрасна і витончена, але твоя злість зовсім не личить твоїй ніжн...

Якщо довіритися Богу

Цю історію розповідають по-різному, Одне це свідчить про її правдивість. Небилиці швидко забуваються.
Був похмурий осінній день, морозив холодний дощ. І хлопчик років семи, що сидить на лавці на початку паркової алеї, до кісточок промок у своїй старій одежі. Люди проходили повз, поспішаючи у своїх справах і не звертаючи уваги на хлопчика, - чи мало на світі безпритульних діт...

ВІЛЬНІ ВИБИРАТИ

«Отже, стійте у свободі, яку дарував нам Христос,
і не піддавайтеся знову ярмо рабства» (Гал. 5:1).
В одній зі своїх книг Барбара Джонсон цитує вірш анонімного автора, який надрукували в церковному бюлетені:
Ми вибираємо, як жити:
Сміливо чи боягузливо,
Чесно чи безчесно,
Цілеспрямовано чи блукаючи.
Ми вирішуємо, що важливо,
А що другорядне в ...

Пловець

Людина, яка не вміє плавати, в паніці борсалася в річці. Він підняв хмару бризок і по річці побігли хвилі, які людина в страху прийняла за небезпечну течію. Він почав боротися із річковими хвилями. Нарешті потопаючий збагнув, як треба триматися на воді і потроху доплив до берега. Вибравшись із води, плавець озирнувся і побачив, що на річці повна тиша, а він увесь час боровся...

СТАРТ

«Виберіть собі тепер, кому служити» (Нав. 24:15).
Видатного американського легкоатлета Майкла Джонсона, чотириразового олімпійського чемпіона та дев'ятиразового чемпіона світу з спринтерського бігу, якось запитали, який момент забігу він вважає найважливішим. Спортсмен відповів:
Перші дві секунди. Те, як ти стартуєш».
Журналіст був такий здивований від...

Розгадка таємниці: що означало вираз 'Здійснилося!' Господа Ісуса на хресті?

Фраза "Здійснилося!" ("Τετέλεσται" грецькою) була вимовлена Ісусом Христом на хресті в момент своєї смерті. Ця фраза згадується в Євангелії від Івана, розділ 19, вірш 30: "Коли Ісус, взявши оцет, сказав: досконало! І, нахиливши голову, віддав дух."

Історично, фраза "Здійснилося!" могла означати, що страту Ісуса на хресті було заве...

Надія

Не дбайте ні про що, але завжди в молитві
та проханні з подякою відкривайте
свої бажання перед Богом... (Фил.4:6)

Вже будівництво підходило до свого завершення, та ось невдача. цегли
не вистачило.
І грошей уже немає і дощова осінь наближається. А за нею і морози не забаряться
заглянути в гості.
Стали на молитву. Ми не знаємо що робити, але...