П'ятниця 18 Жовтень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

ЩО МИ МОЖЕМО ПРИНЕСТИ В ДАР ІСУСОВІ?

«І ось зірка, яку бачили вони на сході, йшла перед ними, аж поки, нарешті, прийшла і зупинилась над місцем, де було Немовля. Побачивши зірку, вони зраділи радістю вельми великою. І, увійшовши в дім, побачили Немовля з Марією, Матір’ю Його, і, впавши, поклонилися Йому; і, відкривши скарби свої, принесли Йому дари: золото, ладан і смирну. І, одержавши уві сні одкровення не повертатися до Ірода, іншою дорогою відійшли до країни своєї» (Мф. 2:9-12).

Прибуття царів до ясел – це дещо казкова історія, гарна оповідь, яка зачаровувала нас у дитинстві, і яку ми всі дуже любимо. Але як вона стосується нас сьогодні, чого вона повинна нас навчити, що має сказати нам, коли ми є співучасниками цих молитов на зцілення, молитов про заступництво? А ось як: насправді вона особливо повчальна і багато що пояснює.

Як і царі, ми також приходимо здалека. Як кажуть, «ми повертаємося здалека», з життя, позначеного випробуваннями, гріхом, можливо, сумнівами, віддаленням від Бога… Попри труднощі, незважаючи ні на що, нас також привела зоря аж до місця, «де було Немовля». Це місце для нас сьогодні ввечері – ця церква, де присутній живий Христос Спаситель. Добра зоря – це, можливо, якийсь приятель, знайомий, без сумніву, наш ангел і, свідомі ми того чи ні, світло самого Ісуса, Який врешті-решт привів нас до Себе.

Як і царі, ми приходимо принести «скарби» до ніг Ісуса. Але які ті скарби? Що ж ми можемо Йому подарувати?

Золото, яке ми приносимо, наше «золото» – це, звичайно, не матеріальні статки, а наші людські багатства, таланти, які Господь вклав у нас, і які ми намагалися примножити (див. Мф. 25:14-30). Не забуваючи також про нашу убогість, нужденність, наші слабкості, нашу потребу у відкупленні, прощенні… Ось наше золото.

А що таке наш «ладан»? Це смиренний запах нашої молитви прослави, прохання, довірливого і невимушеного, прохання малих і вбогих, якими усі ми є перед Богом.

А наше миро? Миро – це бальзам, який отримують з гіркого кореня. Ми також приходимо зі своїми жалями, розчаруваннями, зневірою – усім тим, що у нашому житті залишило по собі гіркоту. А Ісус перетворить цю гіркоту на бальзам, який заспокоює, приносить полегшу, зцілює силою Своєю любові. Адже Він бачить глибину наших сердець, наші прагнення миру, радості, щастя і хоче їх сповнити.

Ісус прийме золото наших талантів і нашої убогості, ладан нашої молитви і миро наших страждань; Він оцінить їх набагато вище, ніж багаті дари царів. Адже ми даємо Йому наше життя, таке, яким воно є, без прикрас і красивої обгортки, у всій своїй правді тіні й світла. І вірмо, що ніщо не може бути ціннішим в Його очах, що кожне наше убоге життя варте для Нього набагато більше, ніж прекрасні дари царів.

Отож, як і вони, нам залишиться тільки прославляти Ісуса і поклонятися Йому, що, як і дві тисячі років тому біля ясел, присутній сьогодні увечері у цій церкві. Ми також можемо наблизитися до Ісуса без жодного страху перед Богом-дитиною, так само радіти «радістю вельми великою», яку відчували царі у Вифлеємі.

І ми, без сумніву, повернемося «іншою дорогою». Багато з нас приходить сюди дорогою смутку, болю, сумніву. Після молитви ми повернемося іншою дорогою: одні – дорогою зцілення, прощення, а інші – новою дорогою миру і довіри, яку ми знаходимо в Ісусі, нашому Бозі.

Тому кожна наша молитовна зустріч є сама по собі «богоявленням», тобто «явленням Христа Спасителя», Який діє сьогодні так само, як вчора і завтра у світі і в житті кожного, хто вільно Йому віддається і жертвується.

24.09.2023

ПРИТЧА «КОЛЬОРИ, КОЛЮЧКИ ТА ЛЮБОВ»

Жила-була Роза чудової краси. І стрункий табір, і ніжне личко, і розкішна зачіска – око не відвести. Та аж надто гавкаючи, і на сусідок зверхньо поглядала. Так і жила злюкою та гордячкою.
Дивився на неї Бог, дивився, все чекав, раптом одумається, та й каже їй одного разу:
— Люба Роза, ти така прекрасна і витончена, але твоя злість зовсім не личить твоїй ніжн...

Любов ніколи не перестає

Щоб таке почуття, як любов Божа, жило в нас, нам необхідно згадати про те, що Господь називає любов'ю. У Євангелії від Івана 14:21 написано: «Хто має Мої заповіді і дотримується їх, той любить Мене» . Тепер через це починає прояснятися сенс висловлювання: "любов  ніколи  не перестає" . Для нас, для Церкви це означає завжди дотримуватись і виконувати те, що ві...

Страждати чи діяти?

Одного разу один чоловік проходив повз якийсь будинок і побачив стареньку в кріслі-качалці, поряд з нею гойдався в такому ж кріслі дідок, що читає газету, а між ними на ганку лежав собака і тихенько скиглив. Перехожий задумався: чому собака скиглить, а господарі їй не допомагають?

Наступного дня він знову йшов повз цей будинок і побачив ту ж картину, собака так само скиглив.&nbs...

КРОКІСТЬ, АЛЕ НЕ ПАСИВНІСТЬ

«Рятуй взятих на смерть, і невже відмовишся від приречених
на вбивство? Чи скажеш: ось, ми не знали цього?
А випробувач серця хіба не знає? Хто спостерігає
за твоєю душею, знає це і віддасть людині за ділами
його» (Прип. 24:11,12).
Бачачи несправедливість, ми можемо або виявити байдужість, або втрутитися. Третього не дано. Той, хто тримається осторонь, коли з кимось пов...

ПРИВЕДІТЬ СВОЮ ДУШУ У ПОРЯДОК

Ви не знайдете навколо себе нічого того, чого немає у вашій душі. Не буває людей, у яких немає нічого хорошого, як і не буває абсолютно поганих людей. У кожній душі є і добре, і погане. Чим більше любові, мудрості, краси, доброти ви відкриєте в самому собі, тим більше ви помітите їх у навколишньому світі. Вам здається, якщо ви чогось не бачите, цього не існує. Ні, прост...

Молитви, що чує Бог

Давним-давно жив один святий старець, який багато молився і часто журився за гріхи людські. І дивним йому здавалося, чому це так буває, що люди до церкви ходять, Богу моляться, а живуть так само погано, гріха не убуває. «Господи,— думав він,— невже не прислухаєшся до наших молитов? Ось люди постійно моляться, щоб жити їм у мирі та покаянні, і ніяк не можуть.&nbs...

Сонячний світ

Тож згадай, звідки ти спав, і покайся,
і роби колишні справи; а якщо не так,
скоро прийду до тебе, і зсуну світильник твій з місця його, якщо не покаєшся."
Об'явлення Івана Богослова 2:5.

- Тату, тату, - на бігу, розмазуючи сльози по щоках, кричав молодший Ваня, - наш Льонька в аварію влучив.
Добігши до мене, уткнувся в живіт, здригаючись усім тілом: Він на велико...

Любов

Ми сиділи в сквері, сховавшись під тінню бузку.

- Ти ж віруючим давно став?

- Так, віруючим.

- І що? Тепер усіх любиш?

- І ти полюбиш.

- Ну, дружину зрозуміло, - я її не цінував, ображав. Ну, дітей. мої
ж. Але тещу. ніколи.

- І її полюбиш.

– Я? Та ніколи. Вона ж своє радіо ...

Бабуся-сусідка

У під'їзді нашого будинку мешкала бабуся. Звали її Люба. Було їй 97 років. Мила, приємна старенька, завжди у гарному настрої, усміхнена та привітна. Для мене вона стала світлим учителем. Поясню чому.
Спочатку бабуся Люба прикрасила підвіконня на своєму поверсі нашого під'їзду горщиками із квітами. Гарно.
Наступного дня найяскравіші квіти, ті, що з бутонам...

Добрий, щедрий, чудовий Бог

У Ньому нам дано викуплення (визволення і спасіння) кров'ю Його, скасування (прощення) наших провин (гріхів і злочинів), за багатством і щедрістю Його доброти і милості, які Він рясно вилив на нас з усякою мудрістю і розумінням (з практичністю та проникливістю) )… за Своєю доброю волею (з найдобрішими намірами), яку Він задумав із самого початку і яка виповнилася в Ньому.
&ndash...