Неділя 19 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

НАЙВАЖЧИЕ РІШЕННЯ

«І покликали Ревеку, і сказали їй: Чи підеш з цією людиною?
Вона сказала: піду» (Буття 24:58).
Авраам послав свого слугу в дорогу з дивним дорученням: синові патріарха привести жінку. Це була величезна відповідальність. Вирішувалась доля всього клану.
Для сучасного світу ця історія може здатися застарілою та малозначущою. Але не поспішай відкладати книгу убік, дозволь мені поділитися з тобою парою думок щодо цього епізоду.
По-перше, слуга не вибирав, хто стане дружиною Ісака. Дійшовши до місця, куди він прямував, він помолився Богові, просячи Його керівництва: «Господи, Боже пана мого Авраама! пішли її сьогодні назустріч мені і зроби милість з моїм паном Авраамом» (Бут. 24:12).
Іншими словами, він визнав, що нездатний прийняти мудре рішення, якщо Бог не підкаже йому, як вчинити.
Причина, через яку багато молодих людей зазнають невдач у своїх відносинах, полягає в тому, що вони йдуть на поводу у своїх імпульсів, бажань і бажань, не враховуючи Бога. А Бог не втручатиметься у твоє життя, якщо ти не дозволяєш Йому.
По-друге, слуга говорить Богові: «Ось я стою біля джерела води, і дочки мешканців міста виходять черпати воду; і дівчина, якій я скажу: "Нахили глек твій, я нап'юся", і яка скаже: "Пий, я і верблюдам твоїм дам пити", - ось та, яку Ти призначив рабові Твоєму Ісакові» (Бут. 24:13, 14) ).
Неодноразово мені доводилося чути, як деякі молоді люди кажуть:
«Я попрошу в Бога знак, як це зробив слуга Авраама».
Але то був не просто знак. Слуга описав характеристики, які Авраам хотів побачити у невістці. Він хотів, щоб майбутня дружина Ісаака виявила доброту, ввічливість, турботливість. Слуга не ворожив, не покладався на волю випадку. Це був намір зробити розумний вибір.
По-третє, коли така дівчина з'являється і слуга разом із нею йде до її будинку, пояснює сім'ї, з яким дорученням прийшов, родичі визнають, що це Божий голос. Однак перш, ніж відправити дівчину в дорогу, проти будь-яких звичаїв того часу, вони запитують її: «Чи підеш з цією людиною?», і вона відповідає: «Піду» (Бут. 24:58).
Бог не нав'язує Свою волю. Він завжди питає та погоджується з рішенням людини. Ревекка була жінкою, що підходить Ісааку, але вона мала прийняти самостійне рішення. Так і сьогодні, Бог показує тобі, що краще, а ти вирішуєш, як вчинити.
Проси Бога показати тобі відповідну людину, з якою ти зв'яжеш свою долю.

БЕЗ ПЕРЕДСУМКІВ І ПОПЕРЕДЖЕНЬ

«Я дивлюся не так, як дивиться людина; бо людина дивиться
на обличчя, а Господь дивиться на серце” (1 Сам. 16:7).
Коли я був дитиною, лиходіями у фільмах завжди були індіанці, байдуже, апачі, команчі чи черокі. Хороших індіанців не існувало ні у вестернах, ні у фільмах про піратів.
У підлітковому віці мені подобалися фільми про війну, там лиходіями були япон...

Духовність: Пошук глибинного зв'язку

Духовність - це неодмінна складова людського буття, яка виражається у пошуку глибинного зв'язку зі своєю внутрішньою сутністю, з іншими людьми та зі світом навколо нас. Вона перевищує матеріальність і просторово-часові рамки, спонукаючи нас до розуміння більш високих цінностей і сенсу життя.

Духовність проявляється у бажанні пізнавати себе, свої внутрішні потреби та духовні здібно...

Метелик

Якось лялька метелика потрапила в руки до людини. Він узяв її розглядав протягом кількох годин, бачачи, як вона щосили намагається витиснути своє тіло з маленької дірочки в коконі. Час минав, вона намагалася вилізти з кокона, але прогресу ніякого не було. Здавалося, що вона зовсім вибилася з сил і більше не може… Тоді людина вирішила допомогти метеликові. Він узяв нож...

ТІЛЬКИ СВІТЛО РЯТУЄ

«Шлях же беззаконних, як пітьма; вони не знають, що спіткнуться»
(Прип. 4:19).
Один із викладачів теології в нашому університеті любив відпускати жарти, які нам, студентам, здавались тоді дурними, але зараз, після стільки років викладання та пасторської роботи з молоддю, я теж часом говорю щось схоже.
Наприклад, той викладач казав:
— Молоді люди, не гу...

Вдячне серце

«І, вийшовши, Ісус побачив багато людей, змилосердився над ними і зцілив недужих їхніх» (Мф. 14:14), – проте це звичне для Христових сучасників явище (тільки уявіть: дивовижні, масові зцілення багатьма людьми сприймаються як звичне явище!) залишилося в тіні дивовижного насичення «п’яти тисяч чоловіків, крім жінок та дітей» (Мф. 14:21). От це...

Начищені черевики

Він ходив перед Господом майже сорок років.

За його чистоту та миролюбність, сусідки, ще по юності назвавши його Ігорьок, так і продовжували ласкаво до нього ставитися.

Він зберіг довгі роки і тихий голос, і доброту інтонацій.
Любив годинами перебувати у молитовному спілкуванні з Господом, навіть просто сидячи на лавці у дворі. За відстороненим, наповне...

Істина життя

Потрапив Мудрець на небеса та зустрівся з Ангелом.

- Як ти прожив своє життя на землі? — спитав Ангел.

— Я постійно перебував у пошуках істини, — відповів Мудрець.

- Це прекрасно! - похвалив Ангел. — А що ж ти робив, щоб знайти цю істину, чим займався, щоб побачити її?

— Мудрість накопичувалася людьми і зап...

Слово Життя та Живе Слово

Всі книги та послання, що містяться в Біблії, були написані людьми протягом 2000 років. Але Слово Боже не було написане за бажанням людини. Воно було написане через натхнення Святого Духа. Тому єдиним Автором Святого Письма є Святий Дух, який надихнув усіх цих людей написати Слово Боже. Написано: «Бо ніколи пророцтво не вимовлялося з волі людської, але...

Свобода від ярликів

«Зухвалий, негідний хлопчик! Коли ж ти перестанеш знущатися з своїх однокласників, навішувати на них образливі прізвиська? Звідки в тобі стільки злості та цинізму?! - Зі спотвореним від гніву обличчям кричала жінка.
З тим же виразом обличчя і схожим на материнським голосом, худорлявий підліток парирував у відповідь: «Сама така… Сама така…»

Як поділити зливи

Часто старця Паїсія питали, що таке справедливість? Як чинити справедливо?
Отець Паїсій казав:
— Є справедливість людська, а є Божественна справедливість.
— А що таке Божественна справедливість? — питали його.
Тоді старець наводив такий приклад:
— Уявіть, що людина прийшла до одного в гості і в них виявилося десять слив. Один із ни...