Неділя 08 Вересень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Милосердя та віра

Плід же духу: любов, радість, мир, довготерпіння, доброта, милосердя, віра.

- Галатам 5:22

Одного разу, коли я летів із Нью-Йорка, я помітив, що мій супутник сидить, опустивши голову. Його мучила сильна біль голови.
— Можна, я за вас помолюся? - Запропонував я. Чоловік був приємно вражений. На його погляд, я зрозумів, що він є віруючим.
— Так, будь ласка, — зрадів він. З дозволу я поклав на нього руки і помолився за його зцілення від головного болю. Після молитви у нас почалася розмова:
— Чим ви займаєтесь? - Запитав я.
- Я бізнесмен. Разом з іншими успішними бізнесменами ми подорожуємо світом у пошуках християнських організацій, які потребують грошей для поширення Євангелія. А знайшовши такі організації, ми фінансуємо їх, щоб вони могли виконувати свою роботу, не переймаючись тим, де взяти гроші.

Думаючи про цю людину та її добре серце, я згадую слово «милосердя» з Послання до Галатів 5:22, де апостол Павло пише: «Плід же духу: любов, радість, мир, довготерпіння, доброта, милосердя…» Бажання цього чоловіка жертвувати гроші точно відображає значення слова «милосердя». Його прагнення допомагати іншим свідчить про милосердя — один із плодів Святого Духа.

Милосердя

Грецьке слово agathusune — милосердя, похідне від слова agathos, що означає добрий. Слово ж agathusune описує великодушність, добре ставлення до людини. Цим словом називали людину щедру, великодушну, жертовну. Таку людину ще називають благодійником.

Милосердя переповнювало серце Ісуса: «Як Бог Святим Духом і силою помазав Ісуса з Назарету, і Він ходив, благодійно і зцілюючи всіх, що володіють дияволом, тому що Бог був з Ним» (Дії 10:38). Найчастіше проповідники наголошують на тому, що Ісус зцілював, але сьогодні я хочу поговорити про те, що Він благодійнив. Грецьке слово euergeteo — «благотворити», ще перекладається здійснювати благодіяння, займатися філантропічною діяльністю. Це слово стосувалося тільки дуже заможної людини, яка допомагала нужденним. Значення цього слова показує, що Ісус мав чимало грошей на служіння. Крім пожертвувань, служіння Ісуса отримувало матеріальну підтримку багатьох вельми заможних жінок (див. Луки 8:3). Також зі слів Юди можна зробити висновок, що Ісус займався благодійною діяльністю, надаючи матеріальну підтримку жебракам та нужденним. За цю частину служіння відповідав Юда (див. Івана 12:5).

Цей досить важливий факт свідчить про те, що Ісус допомагав людям, не тільки творячи чудеса, а й благодійно. Він дбав про бідних, годував голодних, витрачав великі суми грошей, що належали Його служінню, на наповнення насущних потреб людей. Цим Він показав нам приклад того, як піклуватися про людей і в міру можливості заповнювати їхні потреби.

Милосердя – характерна риса Бога. Петро згадує цю якість Ісуса разом з Його надприродною силою, говорячи, що Ісус так само бажає допомагати жебракам і нужденним, як і зцілювати їх (див. Дії 10:38). Допомога нужденним – це справа милосердя, яку Ісус робив тоді і здійснює досі.

Біблія каже, що один із плодів Святого Духа є милосердям. Бог хоче, щоб ми були безкорисливими, самовідданими і допомагали людям змінювати життя на краще. Нам, щоправда, не завжди цього хочеться, і щойно з'являються вільні гроші, ми витрачаємо їх на себе. Але якщо ми дозволимо Святому Духу змінювати наш характер, Він навчить нас помічати потреби оточуючих і бути чуйними. Плід Святого Духа – милосердя – спонукає людину дбати про оточуючих.

Віруючий, чуйний до Святого Духа, помічає потреби людей і прагне їх заповнити. Той, у кому є цей плід — милосердя — мабуть, найчутливіший і найщедріший благодійник.

Віра

Грецьке слово pistis — «віра», часто вживається в Новому Завіті саме у значенні віра, але в Посланні до Галатів 5:22 воно означає вірність, надійність, відданість, постійність. Воно відноситься до людини, яка заслуговує на довіру, присвячена чомусь, стійка і рішуча. Цей опис прямо протилежний опису людини лінивої, ненадійної, несерйозної.

Павло, пояснюючи Тимофію, як обирати лідерів для церкви, каже йому обирати людей вірних. Він ужив слово pistis, а це означає, що лідери обов'язково повинні мати плід Святого Духа – вірність. Павло написав це слово і в 1-му посланні до Коринтян 4:2: «А від домобудівників потрібно, щоб кожен виявився вірним». Цей вірш можна перекласти так: «Від домобудівників же потрібно, щоб кожен був присвячений своїй справі, заслуговував на довіру, був надійним, постійним, стійким».

Бог високо цінує таку якість, як вірність, і в 1 посланні до Коринтян 13:13 вона зустрічається нам знову: «А тепер перебувають ці три: віра (вірність), надія, любов…» Цей плід Святого Духа є невід'ємною частиною Божого характеру. У Біблії неодноразово підкреслюється, що Бог вірний (див. 1 Коринтян 1:9) і надійний. «Бог не людина, щоб брехати Йому, і не син людський, щоб Йому змінюватися» (Числа 23:19). «Ісус Христос учора і сьогодні, і на віки Той самий» (Євреїв 13:8). Постійність, твердість, надійність, непохитність властиві Самому Богу, тому не дивно, що Святий Дух хоче і в нас виховати ці якості, якщо, звичайно, ми дозволимо Йому попрацювати над нами. Бог вірний, тому і ми маємо вирощувати у собі цей плід Святого Духа.

А ви дозволяєте Святому Духу вирощувати у вас ці плоди: милосердя та вірність? Чи ви егоїстичні, меркантильні і витрачаєте всі гроші тільки на себе, тому що вам і діла нема інших? Чи не вважають вас оточуючі людиною ненадійною, непостійною, невірною? Вважають? Отже, ви не дозволяєте Святому Духу змінювати вас, інакше милосердя і вірність були б вам властиві. Ви згодні?

Моя молитва сьогодні.

Господи, зміни мене, щоб милосердя і віра стали невід'ємною частиною мого характеру. Будь ласка, вибач мені за те, що раніше я думав тільки про себе і не звертав жодної уваги на потреби людей, що оточують мене. Деякі з них мали досить серйозні потреби, але я їх навіть не помічав. Я каюсь у цьому, Господи, і прошу Тебе, будь ласка, допоможи мені дбати не лише про себе, а й про оточуючих. Допоможи стати вірною та надійною людиною, щоб люди знали: вони завжди можуть на мене покластися.
В ім'я Ісуса. Амінь.

Моє сповідання цього дня.

Я намагаюся помічати потреби оточуючих мене людей. Я вірю, що в мене буде достатньо грошей заповнювати не лише свої потреби, а й потреби інших. Ісус був благословенням для людей, і я буду для них благословенням. Я стабільна людина, тверда і постійна, я намагаюся відображати характер Ісуса Христа у всьому, що роблю.
З вірою я сповідую це в ім'я Ісуса.

Поміркуйте над цими питаннями.

1. Коли востаннє ви матеріально допомагали нужденним? Чи ви помічаєте потреби людей, які живуть по сусідству? Чи хвилюють вас потреби людей, які живуть у вашому місті та взагалі у світі?
2. Що хорошого ви могли б зробити сьогодні, щоб допомогти оточуючим вас людям, які, можливо, потребують навіть найнеобхіднішого? Чи можете, наприклад, допомогти їм матеріально, купити продукти? Що на вашому місці зробив би Ісус?
3. Якої думки про вас люди? Чи вважають вони вас надійною людиною, на яку завжди можна покластися і якій можна довіряти?

Постійність, твердість, надійність, непохитність властиві Самому Богу, тому не дивно, що Святий Дух хоче і в нас виховати ці якості, якщо, звичайно, ми дозволимо Йому попрацювати над нами. Бог вірний, тому і ми маємо вирощувати у собі цей плід Святого Духа.

Благословення та гнів Бога на царя Соломона

Біблія описує царя Ізраїлю Соломона, який був наймудрішим королем за всю історію. Проте, перечитуючи історію про нього нещодавно, я здобула нові знання про Божественний промисл. Я усвідомила, що в нашій вірі в Бога, щоб зрозуміти правду і поклонятися Богу, дуже важливо зрозуміти справжній Божий промисел. Далі я поділюся з вами своїми знаннями та здобутками.

Бог благословляє тих, хто р...

Притча Погляд на обставини

Приходить до батька молода дівчина і каже:

- Батьку, я втомилася, у мене таке тяжке життя, такі труднощі та проблеми, я весь час пливу проти течії, я не маю більше сил... що мені робити?

Батько замість відповіді поставив на вогонь 3 однакові каструлі з водою, в одну кинув моркву, в іншу поклав яйце, а в третю насипав каву.
Через деякий час він вийняв з води моркву та ...

Якщо друг виявився...

Ще давньоєгипетський автор «Суперечка розчарованого зі своєю душею» (XXIII-XXII століття до нашої ери) гірко нарікав на збіднення людського спілкування: «Кому мені відкритися сьогодні? Брати нечесні, друзі охололи... Немає нерозлучних друзів, з незнайомцями душу відводять». За 400 років до Різдва Христового Платон, грецький філософ, учень Сократа, вигукнув: &la...

МЕДЛІН НА СЛОВА

«Кожна людина нехай буде швидка на слухання, повільна на слова,
повільна на гнів» (Як. 1:19).
Одного разу генерал Лефферс, директор найбільшої телеграфної компанії США, послав за Томасом Алва Едісоном. Едісон тоді було всього двадцять з невеликим, але він вже був автором різних патентів на винаходи, які могли застосовуватися в телеграфії.
Генерал, що звикли одраз...

Секрет щастя

Ви колись задумувались над тим, як часто ми дякуємо ближнім, Богові? Наскільки, висловлюючись біблійною мовою, у нас вдячне серце?

Ми зазвичай обурюємося, коли ближні не віддячують нам, чи віддячують, але, як на нашу думку, неналежним чином. Проте як часто ми самі помічаємо допомогу та підтримку ближніх, особливо в тому випадку, коли за це від нас вони нічого не вимагають?

Н...

Самооцінка християнина

Мій викладач у семінарії Стефан Сімандс навчав, що найпотужніша стратегічна атака диявола спрямована на нашу самооцінку. Найчастіше її заниження, інколи ж – її завищення. Тому найважливіше завдання християнського лідера – підбадьорення та зміцнення тих, чия самооцінка занижена та попередження тим, що ухиляються до гордині.
Культура навколишнього суспільства має дуже...

Зцілення душі

Чи доводилося тобі спілкуватися з людиною, у якої на перший погляд, наче все нормально, а копнеш глибше – відчуваєш, що там не душа, а суцільна рана? Біль від ран на тілі в жодне порівняння не йде з болем душевних ран. Такі рани затягуються повільно і дуже важко…
Хто краще за тебе знає про це?! Хто краще за тебе знає, що таке бути знедоленим, що таке зрада, об...

Притча про старість

Колись жила дуже стара людина. Очі його засліпли, слух притупився, коліна тремтіли. Він майже не міг тримати в руках ложку і під час їжі часто проливав на скатертину суп, а іноді дещо з їжі випадало з рота. Син і його дружина з огидою дивилися на старого і стали під час їжі саджати його в куток за грубку, а їжу подавали йому в старому блюдечку. Звідти він сумно дивився на ст...

У ПОЛОЖЕНИЙ ЧАС

«Всьому свій час... час обіймати, час ухилятися
від обіймів... час любити, і час ненавидіти»
(Еккл. 3:1, 5, 8).
У житті є речі, які пізнаються лише на власному досвіді, і деякі люди визнають істини лише після того, як обпеклися, діючи всупереч їм. У той момент, коли ти розумієш, що не досягнув бажаного, розчарування може виявитися настільки сильним, що надовго за...

Біблійні мудрості, афоризми та висловлювання

А що понад те, те від лукавого.

А це все додасться вам.

Блаженні злиденні духом.

Літера вбиває, дух же творить.

Вавилонське стовпотворіння.

Віра без діла мертва є.

Бачити сучок у вічі брата свого, але у своєму власному не помічати навіть колоди.

Влада темряви.

У всіх справах твоїх пам'ятай про кінець. У вогонь т...