Неділя 08 Вересень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Якщо всі залишать вас, на допомогу прийде Господь

Дуже гірко, коли друзі нас розчаровують, кидають у скруті, коли наших очікувань не виправдовує той, у кому ми не сумнівалися. Якщо таке коли-небудь траплялося з вами, ви розумієте, наскільки це важко. Саме це й сталося з Тимофієм, старшим пастором Церкви Ефесу. Він думав, що лідери церкви будуть вірні йому до кінця, але вони йшли з церкви, кидаючи його в такий скрутний час. Біль зради з боку тих, кому він довіряв, був дуже сильним, і Тимофій написав про те, що сталося Павлу. Якщо вас теж зраджували близькі та дорогі вам люди, то слова Павла у відповідь на лист Тимофія стосуються і вас. Павло пише про те, як він уперше стояв перед римським імператорським судом. У той момент він так потребував підтримки та захисту своїх товаришів. Він обернувся, щоб подивитися, хто ж виступить на його захист, і не побачив нікого зі своїх друзів, вони його покинули. Тепер, коли він пише Тимофію, щоб підбадьорити його і надихнути перед суворим випробуванням, що випало на його частку, — він згадує важкий час, коли ті, кого він вважав близькими друзями, його залишили. Він пише: «При першій моїй відповіді ніхто не стояв зі мною, але всі мене залишили. Я благаю Бога, щоб не ставилося їм!»

Грецьке слово apologia - "відповідь" - складове. В даному випадку apo перекладається назад і logos – слово. Слово ж apologia перекладається на захист. Це давнє слово стосувалося судового процесу, на якому обвинуваченому давали можливість сказати щось у відповідь на звинувачення, що висуваються проти нього.

Слово paraginomai - "стояти", відноситься до свідка, який прийшов до суду, щоб підтримати обвинуваченого. Вживши це слово, Павло прояснив свою думку: коли він так відчайдушно потребував підтримки віруючих, ніхто не вийшов уперед, щоб виступити на його захист. Озирнувшись, щоб побачити, хто з його друзів буде його свідком, він побачив, що нікого немає.

Слово egkataleipo - "залишати", складається зі слів ek - поза, kata - вниз, leipo - залишати, кидати, відкидати. Інакше кажучи, Павло сказав: «Вони не тільки не вийшли вперед і не встали поруч зі мною, щоб підтримати мене, — залишати в скрутній ситуації, залишати людину в найважчий момент, кидати, вони мене покинули, залишили мене в найважчий час».

Ви думаєте, Павло образився, його серце наповнилося гіркотою? Анітрохи. Він зрозумів одну чудову істину: якщо всі тебе залишили, поряд з тобою стане Господь, щоб підтримати тебе і допомогти тобі. Про це Павло пише в 17-му вірші: «Господь же став мені і зміцнив мене, щоб через мене утвердилося благовістя і почули всі язичники; і я позбувся левових щелеп». Слово paristemi — «стояти», також перекладається стати поруч. Якщо ніхто не допоможе вам, Ісус допоможе вам завжди. Якщо ваші друзі та сім'я вас покинуть, Він виступить уперед, щоб вас підтримати та захистити.

Слово endunamoo - "зміцнювати", ще перекладається давати силу. Воно складається зі слів en - у і dunamis - вибухова сила, здатність. Від нього походить слово динаміт. Слово endunamoo описує силу, яку помістили в якийсь резервуар, вмістилище. Сама природа цього слова означає, що має бути хтось, у кого ця сила може бути поміщена. Що нам це говорить? У той момент, коли Павла кинули все, коли він зрозумів, що йому нема на кого покластися, він відчув приплив сил: Бог дав йому сміливість зустріти одне з найважчих випробувань у його житті. І це було гарною звісткою для Тимофія та для кожного віруючого, якого залишили всі його друзі. Тимофію треба було почути, що Господь стоятиме поруч із ним у будь-яких випробуваннях. Щоб витримати майбутнє випробування, молодий служитель відчайдушно потребував зміцнення.

Бог зміцнив Павла, коли його зрадили друзі, те саме Бог обіцяв зробити і для Тимофія у важкий для нього час. І з того часу Бог не змінився, Він, як і раніше, не лицеприйнятний. Якщо Він допомагав Павлу та Тимофію, Він допоможе вам. Ви зараз перебуваєте у важких обставинах? Вас щось непокоїть? Щось сталося, і ті, на кого ви сподівалися вас покинули? Тоді попросіть Ісуса бути поруч із вами. Якщо ви попросите Його про допомогу, Він обов'язково вам допоможе, підтримає, дасть сил пережити цей важкий час у вашому житті. То чому б сьогодні вам не попросити Господа про допомогу?

Моя молитва сьогодні.

Господи, я залишився сам у цій складній ситуації. Мої друзі, звичайно, намагаються підбадьорити мене, але вони все одно не можуть уявити, як мені зараз важко. Але я знаю, що Ти розумієш все, Господи, тому сьогодні я прошу Тебе зміцнити мене в часи потреби. Будь ласка, будь поруч зі мною, підтримай мене, дай мені сил витримати це випробування. Я знаю, що з Тобою я переможу труднощі, які навалилися на мене зараз.
В ім'я Ісуса. Амінь.

Моє сповідання того дня.
Ісус мене любить і розуміє. Друзі можуть залишити мене, можуть не зрозуміти весь тягар того випробування, що зараз випало на мою частку, але Ісус повністю розуміє всю ситуацію. Він також мій найнадійніший помічник у годину потреби. Коли я кличу до Нього, Він приходить і встає поруч зі мною, і я ясно відчуваю Його присутність. Він завжди прийде допомогти мені, підтримає мене і дасть сили впоратися з усіма труднощами. З Ісусом я пройду всі випробування, які піднесе мені життя.
З вірою я сповідую це в ім'я Ісуса.

Поміркуйте над цими питаннями.
1. Чи були у вашому житті такі випадки, коли ви втомилися, але прийшов Ісус і дав вам сили з перемогою вийти з випробування?
2. Комусь із ваших друзів зараз доводиться важко, і він вважає, що його всі покинули? Тоді чому б вам не виявити участі та не підтримати його розповіддю про те, як Ісус зміцнював вас у час потреби? Ваші слова можуть підбадьорити вашого друга, і він також захоче попросити Господа стати поруч і допомогти йому.
3. Коли у вас були важкі часи і Святий Дух наповнив вас силою, як ви це дізналися? Які зміни відбулися внаслідок цього?

Бог зміцнив Павла, коли його зрадили друзі, те саме Бог обіцяв зробити і для Тимофія у важкий для нього час. І з того часу Бог не змінився, Він, як і раніше, не лицеприйнятний. Якщо Він допомагав Павлу та Тимофію, Він допоможе вам. Ви зараз перебуваєте у важких обставинах? Вас щось непокоїть? Щось сталося, і ті, на кого ви сподівалися вас покинули? Тоді попросіть Ісуса бути поруч із вами. Якщо ви попросите Його про допомогу, Він обов'язково вам допоможе, підтримає, дасть сил пережити цей важкий час у вашому житті. То чому б сьогодні вам не попросити Господа про допомогу?

СВІТЛО СИНА БОЖОГО

«Бо Бог, що звелів з темряви світити, осяяв наші серця, щоб просвітити нас пізнанням слави Божої в особі Ісуса Христа»
(2 Кор. 4:6).
Сонце дає землі життя та здоров'я. Без нього ми б замерзли. Без сонця, яке вбиває мікробів, багато хвороб вийшли б з-під контролю. А без світла Сина Божого не було б надії, ми не знали б, якого життя Він чекає від нас, отже, не...

Притча про порваний плащ

Якийсь солдат запитав одного разу одного зі старців, чи Бог дарує прощення грішникам. І старець відповів:

— Скажи мені, коханий, коли плащ твій порвався, ти його викидаєш?

Солдат відповів:

- Ні. Я його чиню і продовжую носити.

Старець уклав:

— Якщо ти піклуєшся так про свій плащ, невже Бог не буде милосердним до свого ...

Притча про старість

Колись жила дуже стара людина. Очі його засліпли, слух притупився, коліна тремтіли. Він майже не міг тримати в руках ложку і під час їжі часто проливав на скатертину суп, а іноді дещо з їжі випадало з рота. Син і його дружина з огидою дивилися на старого і стали під час їжі саджати його в куток за грубку, а їжу подавали йому в старому блюдечку. Звідти він сумно дивився на ст...

Лагідність та помірність

Плід духу: любов, радість, мир, довготерпіння, доброта, милосердя, віра, лагідність, помірність. - Галатам 5:22–23

Одні вважають, що лагідність є необхідною якістю. Інші вважають, що лагідна людина — це людина слабка, боязка, сором'язлива, невпевнена, замкнута. Друга думка – вкрай помилкова. Лагідність — одна з найсильніших рис характеру, яка за...

Слово Життя та Живе Слово

Всі книги та послання, що містяться в Біблії, були написані людьми протягом 2000 років. Але Слово Боже не було написане за бажанням людини. Воно було написане через натхнення Святого Духа. Тому єдиним Автором Святого Письма є Святий Дух, який надихнув усіх цих людей написати Слово Боже. Написано: «Бо ніколи пророцтво не вимовлялося з волі людської, але...

Надія

Не дбайте ні про що, але завжди в молитві
та проханні з подякою відкривайте
свої бажання перед Богом... (Фил.4:6)

Вже будівництво підходило до свого завершення, та ось невдача. цегли
не вистачило.
І грошей уже немає і дощова осінь наближається. А за нею і морози не забаряться
заглянути в гості.
Стали на молитву. Ми не знаємо що робити, але...

Бездонний посуд любові

Хлопчик тяжко хворів. Багато ночей просиділа мати біля його ліжка,
благаючи Бога про допомогу. Однією з найважчих ночей почувся шелест
крил ангела смерті.

- Не забирай мого сина! - Вигукнула мати. — Мій хлопчик ще не
виріс і не пізнав найголовнішого — кохання.

- На небесах він зустріне все найкраще, що є на Землі, -
проше...

Я найкращий за вас!

У сім'ї Тетяни та Сергія не було дітей. Жили вони дружно: у коханні та злагоді. Тільки одна біда-немає діток. Скільки часу було витрачено на лікарів та лікування, проте вирішити їм цю проблему так і не вдалося.
Тетяна виплакала вже всі сльози, але сльозами горю не допоможеш. Якось після роботи Сергій застав свою дружину знову сумною. Його серце надривалося ба...

НЕВЕРІЙНИЙ ПРОЦЕС ТВОРЕННЯ

«Не були приховані від Тебе мої кістки, коли я творив був у таємниці, утворювався був у глибині утроби. Зародок мій бачили очі Твої» (Пс. 138:15, 16).
Процес, розроблений Богом, в результаті якого на світ з'являється нова людина, — це, можливо, найдивовижніше диво на планеті. Все починається з руху кількох мільйонів сперматозоїдів фаллопієвими трубами у напрямку...

Коли ми просимо про щось Бога

Коли ми просимо про щось Бога, треба молитися з вірою та терпінням, і тоді обов'язково дочекаємося відповіді. Адже коли людина молиться з вірою, Бог певним чином зобов'язаний виконати те, про що він просить, щоб не осоромити цю віру. «Майте віру і не сумнівайтеся» (див.: Мт. 21, 21), – наказав Господь. Отже, якщо «не засумніємося», просячи про щось Б...