Неділя 19 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Слово Життя та Живе Слово

Всі книги та послання, що містяться в Біблії, були написані людьми протягом 2000 років. Але Слово Боже не було написане за бажанням людини. Воно було написане через натхнення Святого Духа. Тому єдиним Автором Святого Письма є Святий Дух, який надихнув усіх цих людей написати Слово Боже. Написано: «Бо ніколи пророцтво не вимовлялося з волі людської, але прорікали його святі Божі люди, будучи рухомі Духом Святим» 2 Пет. 1:21 .

Також вище ми прочитали слова Апостола Павла, які він писав Тимофію: «Все Писання натхненне» . Виходячи з цього, ми ясно усвідомлюємо, що все Слово Боже, натхнене Святим Духом, походить від Господа.

Тепер спробуємо розібратися в тому, що таке живе Слово і що таке Слово життя . Обидва ці аспекти дуже чітко простежуються у Біблії. Ми не говоритимемо тут про якусь теологічну систематизацію Слова Божого, а просто спробуємо зрозуміти різницю тієї форми, яку ми повинні розуміти і жити цим.

Коли ми беремо в руки Біблію, то бачимо, що, як Слово життя вона розповідає нам історію про походження людини, вчить нас про те, як поводитися, бачимо уроки моралі та етики. Але за всім цим записаним Словом ховається характер життя, який ми називаємо живим Словом . І як Божі слуги, як служителі Нового Завіту, ми повинні чітко розуміти різницю між Словом життя і живим Словом .

Для цього звернемося до Біблії: «і вуха твої будуть чути слово, що говорить позаду тебе: "Ось шлях, ідіть ним", якби ви ухилилися праворуч і якби ви ухилилися ліворуч» Іс. 30:21 . Де ж у цьому посланні Слово життя? Словом життя тут є вираз: «ось шлях» . Це вказівка ​​для нас, що відкриває нам проект життя, підготовлений Богом-Батьком для людини. 

Ми беремо до рук Біблію і бачимо цей шлях, бачимо життя окремих людей і цілих народів, бачимо різні чудеса. Але як задіяти цей проект для нашого життя? Як перетворити те, що ми бачимо в життя, в живе Слово , щоб те, що ми раніше спостерігали збоку, тепер діяло б у нашому житті?

Для цього слід звернути особливу увагу на такий вислів: «ідіть по ньому» . Тепер ясно, що для того, щоб мати у своєму житті всі ці чудесні переживання і благословення Небесні, нам необхідно не просто дивитися на цей шлях, вивчати його, розглядаючи з усіх боків, нам необхідно стати на нього і рухатися ним. Причому, не відхиляючись ні праворуч, ні ліворуч.

Отже, одне – це проект для життя, Слово життя , і зовсім інше – це живе Слово . Слово життя здатне трансформуватися для нас у живе Слово лише в тому випадку, якщо ми почнемо рухатися зазначеним шляхом. Тоді ми зможемо побачити результат, побачити дію Слова у своєму житті.

Зверніть увагу на те, як виконується Слово пророка Ісаї в особистості Ісуса Христа. Господь Сам ще раз підтверджує сказане пророком у Старому Завіті, говорячи: « … Я є шлях і істина і життя; ніхто не приходить до Отця, як тільки через Мене» Ін. 14:6 .

«Я є шлях» – це Слово життя, але для того, щоб воно ожило в нас, нам необхідно слідувати ( живе Слово ) цим шляхом. І це є єдиним шляхом до Небесного Батька: “лише через Мене” . Недостатньо просто знати, що такий шлях існує. Необхідно діяти, необхідно рухатися вперед цим шляхом.

Тільки ходячи в Ісусі, тільки сповідуючи Ісуса, тільки вірячи в Ісуса, тільки коли ми чинимо так, ми досягаємо Слова життя. Чим впевненіше ми рухатимемося цим шляхом, не відволікаючись на різні перспективні пропозиції цього світу, тим більше життя зароджуватиметься в нас. Залишаючись на узбіччі, ми зможемо досягти лише Слова життя. Ми отримаємо карту із зазначенням шляху до Скарбу, інформацію про Нього, але ніколи не зможемо знайти Його у своєму житті.

Сьогодні Слово життя доступне для кожної людини на землі. Той, хто хоче, може вільно отримати його. Слово життя завжди було з людиною. Коли Господь Ісус розпочав своє служіння на землі, Він цитував слова пророка Ісаї , записані за 800 років до народження Ісуса. Тоді Новий Заповіт ще не існував. Прийшовши до синагоги, Ісус відкрив книгу пророка Ісаї та прочитав: «Дух Господній на Мені; бо Він помазав Мене благовістити жебракам, і послав Мене зціляти зламаних серцем, проповідувати полоненим визволення, сліпим прозріння, відпустити змучених на волю, проповідувати літо Господнє сприятливе» Лук. 4:18-19 .

Це Слово життя існувало поряд із людиною вже 800 років. Кожен міг читати це слово, цитувати. Але саме в той момент, коли Ісус прочитав це Слово, воно виповнювалося і трансформувалося в живе Слово: « … нині виповнилося це писання, яке ви чули» Лук. 4:21 . Для того, щоб Слово стало живим у нашому житті, потрібна дія Духа Божого в нас.

При зустрічі біля криниці з Самарянкою Господь сказав їй: « ... якби ти знала Божий дар і Хто говорить тобі ... » Ін. 4:10 . Ісус відкрив жінці Слово життя, відкрив їй Проект спасіння. І коли вона почула це Слово, Ісус відкрився їй як Месія. І далі в 28 вірші ми читаємо: «Тоді жінка залишила свій водонос і пішла в місто, і говорить людям» . Жінка залишила свій водонос, залишила всі свої справи, тому що Слово життя перетворилося для неї на живе Слово. Вийшовши на «шлях», вона стала інструментом у Божих руках. Вона почала ділитися з людьми своїм переживанням. І Слово життя для багатьох людей у ​​тому місті перетворилося на живе Слово: «І ще більше увірували за Його словом» Ін. 4:41 .

Ще одна зустріч відбулася у Ісуса зі сліпою людиною на ім'я Вартимей. Господь запитав сліпого: Чого ти хочеш від Мене? Він міг дати цій людині все, що завгодно. Але Вартимей відповів Йому: « ... Вчитель! щоб мені прозріти» Мк. 10:51 . Сліпий просто хотів бачити, хотів іти за Христом. Далі читаємо: «Ісус сказав йому: Іди, віра твоя спасла тебе. І він одразу прозрів і пішов за Ісусом дорогою» Мк. 10:52 . Те, що раніше для сліпого Вартімея було Словом життя, стало живим Словом. Слово ожило в ньому, і він прозрів. У своєму серці він вирішив прийняти Ісуса своїм Спасителем і йти за Ним по дорозі.

Ось у цьому полягає різниця між Словом життя і живим Словом : «Ось шлях, йдіть по ньому» . Знати про те, що існує проект спасіння і те, як у ньому все влаштовано, або ж жити цим проектом, слідувати за Ісусом і виконувати волю Небесного Батька.

Існує якась таємниця, що зберігає спосіб досягнення живого Слова. У посланні до Євреїв написано: «Бо слово Боже живе і дієве і гостріше за всякий гострий меч: воно проникає до поділу душі і духу, складів і мізків, і судить думки і наміри сердечні» Євр. 4:12 . Автор цього послання ясно говорить про те, що Слово Боже живе та дієве. Слово Боже живе і це диво! А живе воно тому, що Той самий Дух Святий, Який відкриває нам Слово Боже, перетворює це Слово на життя.

Хто відкриває нам Ісуса? Дія Святого Духа. Дух Божий дарує нам Одкровення, висвітлюючи наш шлях спасіння: «за пророком Бога Отця,  при освяченні від Духа , до послуху і окроплення Кров'ю Ісуса Христа … » 1 Пет. 1:2 .

Дух Святий відкриває людині Божий проект спасіння, і в той момент, коли людина в серці своєму приймає цей проект, Дух Божий перетворює Слово життя, вдихаючи в нього вічне життя, і тим самим перетворює його на живе Слово. Слово життя лише вказує людині на шлях спасіння, але живе Слово веде, спрямовує людину цим шляхом . Все це здійснює в житті Дух Святий.

Слово життя, безперечно, допомагає людині заглиблюватися у вивчення Писання, допомагає нашому інтелекту осягати основи теології. Але живе Слово живить і зміцнює душу людини . У цьому полягає велика різниця між цими поняттями.

Існує дуже цікавий аспект у тому, як Бог перетворює для людини Слово життя на живе Слово. Для цього Він використовує Кров Ісуса Христа. Кров Христа говорить нам про дію Святого Духа в Тілі. Тому, коли ми волаємо про силу Кров Ісуса, ми довіряємо себе Господу для того, щоб Він діяв у нашому житті Своїм Духом. Таким чином, Дух Святий відкриває людині в Слові щось таке, що можна осягнути лише завдяки дії Духа Божого в нас. Ми називаємо це Одкровенням Святого Духа.

Те, що раніше для нас було «буквою», історичною інформацією, тепер дія Духа Святого в нас перетворює це на живе Слово для нас, для нашого життя і нашої віри. Це не приходить до нас, як нагадування про чиїсь переживання. Ми не отримаємо чергового нагадування про те, як прозрів сліпий Вартимей. Це будуть наші особисті переживання з Господом, це буде наше особисте прозріння. Господь особисто діятиме в нашому житті. Слово Боже під дією Святого Духа перетвориться для нас з історичного на пророче.

Живе Слово є Божим ресурсом для людини, яка допомагає нам долати специфічні перепони в нашому житті, які заважають досягати духовного зростання і виконання свого покликання. Коли ми маємо переживання з живим Словом, ми отримуємо звільнення, відновлення. Ми відчуваємо Божу підтримку у нашому щоденному ходінні з Господом. Що говорить нам про те, що Ісус живий і знаходиться поруч із нами.

Велике переживання, яке Бог дарував Своєї Церкви – це переживання у Слові та в Крові Агнця. Бог дарував перемогу Церкві: «Вони перемогли його кров'ю Агнця і словом свідчення свого, і не полюбили своєї душі навіть до смерті» Об'явл. 12:11 . У цьому вірші з книги Об'явлення приховано весь проект Божої Церкви від її початку і до кінця. Саме дія Святого Духа: Його дари і Його одкровення в Слові відрізняє Вірну Церкву від релігійної.

Саме такий хоче бачити Свою наречену Наречений. Книга Діянь дає характеристику істинної Церкви Божої – це народ, який веде Дух Святий, який йде шляхом спасіння згідно з водінням Божим, і живе Одкровенням Духа Святого. Дія Духа Божого в Тілі трансформує Слово життя на живе Слово і це життя наповнює Церкву Божу. Таку Церкву не здолають «брама пекла» .

17.10.2023

Ви не випадкова людина – вас обрав Бог!

Часто можна почути фразу: «Я був небажаною дитиною. Батьки мене не хотіли. Я виник випадково». Дехто виправдовує цим свій безвідповідальний підхід до життя, говорячи, що вони на землі випадкові люди, вони — помилка батьків. Може хтось із нас і став несподіванкою для своїх батьків, але для Бога ми не були сюрпризом. Задовго до нашої появи на світ Бог уж...

Десять заповідей для батьків

1. Не чекай, що твоя дитина буде твоєю копією, бо вона, як і ти створена на образ Божий. Допоможи йому стати самим собою.
2. Не зганяй на дитині свої образи, щоб потім він не зігнав на тобі свої. Що посієш те й пожнеш.
3. Не вимагай від дитини плати за все, що для неї робиш. Ти дав йому життя, він дасть життя іншому – це невідворотний закон подяки.
4. Н...

Притча: Погляд на проблеми

Професор почав свій урок із того, що взяв у руку склянку з невеликою кількістю води. Він підняв його таким чином, щоб усі його побачили, і спитав студентів:
- Як ви думаєте, скільки важить ця склянка?
– 50 грам, 100 грам, 125 грам, – відповідали студенти.
- Я справді не впізнаю, доки не зважу його, - сказав професор, - але моє запитання таке: що б сталося, якби я...

Повчальна розповідь про одного християнина

Є повчальна розповідь про одного християнина, який серед інших людей відзначався побожністю: дотримувався постів, молитв, не жалів себе до праці, допомагав іншим. На перший погляд здається праведною людиною. Але що з того? Все те, що він робив, не мало ніякої вартості перед Богом, бо у своєму серці мав ненависть на свого сусіда і ніяк не бажав з ним примиритись.

Він сам себе заспокоюв...

Ви - СИЛЬНІ, коли берете своє горе і перетворюєте його в посмішку.

Ви - СИЛЬНІ, коли берете своє горе і перетворюєте його в посмішку. 
Ви - ХОРОБРІ, коли долаєте свої страхи і допомагаєте подолати їх іншим. 
Ви - СКРОМНІ, коли ви не знаєте, наскільки ви скромні. 
Ви - ЛЮБЛЯЧІ, коли ваш власний біль не робить вас сліпим до болю інших. 
Ви - ЖИВІ, коли надії на завтра означають більше, ніж вчорашні помилки. 

Візит Бога

Жив у одному селищі шевець. Жив він праведно, мав сильну віру. І ось перед одним із великих церковних свят шевець занедужав. Засмутився він, що не зможе потрапити до храму. Як раптом, напередодні самого свята, наснилося йому, ніби чийсь голос, зовсім тихий і лагідний каже: «Якщо ти не зможеш прийти до мене, я прийду до тебе цього дня» .
Прокинувся шевець і зрадів...

Добродушність

Ми постійно говоримо дітям:
-Будь добрим, проявляй добродушність до оточуючих людей.
Але як виявляти добродушність? Що для цього потрібно робити?
У книзі Лазарєва С.М. я прочитала: В основі добродушності лежить любов до людей. У добродушності не людська природа, вона виходить із Божественної любові.
Прикладом добродушності завжди для мене є моя прабабу...

Дивлячись чим ти заповниш будинок

Батько мав трьох синів. Настав час йому вмирати, він покликав своїх синів і сказав:
- Я не можу розділити порівну між вами все, що маю. Спадщина замала, і якщо я поділю, то кожному дістанеться замало. Тому я вирішив залишити все лише одному, який доведе, що він найрозумніший, наймудріший і найпрозоріший. Одним словом, моєму найкращому синові. На столі лежать три мо...

Роби добро, як умієш і можеш

У наш світ прийшла християнська мораль. Вона принесла з собою добро, кохання, співчуття. Люди все більше і більше прагнуть допомагати тим, хто від народження або через нещасний випадок безпорадний.
Для цих нещасних тепер будують спеціальні будинки-лікарні, притулки. Найчастіше кошти при цьому допомагають збирати релігійні суспільства та організації. І ось один із заснов...

Як ми повинні застосовувати біблійні оповідання?

Ви, мабуть, чули анекдот про людину, яка хотіла отримати вказівки від Бога, тому вона відкрила Біблію і навмання тицьнула в неї пальцем. Його рука зупинилася на «Юда пішов і повісився» (Матв. 27:5). Спробувавши ще раз, він зупинився на «І ти йди, і роби так само» (Луки 10:37). Немає потреби говорити, що він знайшов не зовсім те, на що сподівався.

Більшість із н...