Неділя 08 Вересень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Чоловік Божий, яким Ви можете стати: Шість кроків до духовної зрілості

Можливо, ви новонавернений. Ваш характер кардинально відрізняється від того, що було всього кілька років тому, але ви знаєте, що вам доведеться ще довгий шлях. А може, ви вже давно віруючий, але відчуваєте, що духовно зупинилися. Вам нелегко згадати, наскільки ви просунулися у духовному розвитку за останній рік.

Якщо ви підходите під ці характеристики, то ця стаття та дві її цілі – для вас. Перша полягає в тому, щоб поставити перед собою нову мету стати людиною Божою. Друга — дати вам орієнтири для руху цим шляхом.

Слово «чоловік» у слові «Божий чоловік» навмисно; я звертаюсь саме до чоловіків. Багато з того, що я скажу, стосується і жінок, але передостанній розділ присвячений виключно чоловічому покликанню.

По-перше, ось нове завдання. Я хочу, щоб з цього моменту і до самої смерті ти поставив собі за мету стати Божою людиною. І я хочу цього для тебе, бо цього хоче Бог. Як пише Павло Тимофію: «Не майте нічого спільного з нешанобливими та дурними міфами. Краще вправляй себе в благочестя; бо якщо тілесна вправа має певну цінність, то благочестя є цінним у всіх відношеннях, тому що воно обіцяє життя справжнє і життя майбутнє» (1 Тимофія 4:7-8).

Благочестя «цінно в усіх відношеннях». Воно цінніше за фізичну силу або фінансовий успіх. Воно коштує більше, ніж найтовстіше резюме або найбажаніша власність. Зрештою, благочестя зробить вас щасливішим, ніж задоволення будь-якого земного бажання.

Як же його знайти? Ось шість порад.

Пам'ятайте про зазор

По-перше, пам'ятайте про зазор — тобто про зазор між вашим характером та Божим. Слово "зазор" навіть не описує цього. Швидше «нескінченна прірва». Але Бог наказує вам подолати її: «Будьте святі, бо святий Я, Господь, Бог ваш» (Левит 19:2; пор. 1 Петра 1:15-16).

Навчіться бачити та оцінювати свій характер у світлі Божого. Тримайте Писання перед очима як дзеркало, щоб побачити, чого у вас немає, але є в Ньому, і що є у вас, але не вистачає в Ньому. «Бог є світло, і в Ньому немає темряви» (1 Івана 1:5). Яка темрява є у вас? Якого світла не вистачає? Якщо вам потрібні конкретні критерії, за якими ви можете виміряти себе, вивчіть Нагірну проповідь (Матвія 5-7), плоди Духа (Галатам 5:22-23) та кваліфікацію пресвітерів (1 Тимофія 3:1-7; Титу 1:5- 9).

Один із добрих способів звернути увагу на цю невідповідність — шукати та вивчати благочестивих людей. Кого ви знаєте, хто випромінює більше Божої святості, радості та любові, ніж ви? Познайомтеся з ним. Зблизьте з ним. Дізнайтеся, як він досяг таких успіхів, і робіть те, що робить він (докладніше про приклади нижче). Розрив між вашим характером та його може допомогти вам побачити нескінченно більший розрив між вашим характером та характером Бога. Але не тільки це: вивчення того, як благочестивіша людина стала більш благочестивою, може надати потужну допомогу вашому прогресу в благочестя.

Здобути нові мотиви

Справжні зміни виходять із серця. Це вимагає (хоча в жодному разі не обмежується цим) нового набору мотивів, які ви повинні знайти. Для того, щоб досягти якогось тривалого прогресу в благочестя, вашим головним мотивом має бути прославлення Бога: «Чи їсте ви, чи п'єте, чи що робите, все робіть на славу Божу» (1 Коринтянам 10:31). Привчіть своє серце любити Божу славу більше, ніж свою власну, любити хвалити Бога більше, ніж отримувати похвалу. Зробіть своїм прагненням догоджати Богові у всьому, що ви робите (2 Коринтян 5:9).

У нашому тематичному вірші Павло обіцяє, що благочестя є цінним у всіх відносинах. У чому полягає цінність благочестя? Що має спонукати вас прагнути до нього? Благочестя дає вам силу більшу, ніж будь-яка фізична майстерність, технологічні досягнення або військова міць: «Хто повільний на гнів, той кращий за сильного, і хто володіє духом своїм, той кращий за того, хто бере місто» (Приповісті 16:32). Благочестя дає вам свободу, яка глибша за будь-яку іншу: свободу від тиранії власного «я» і рабства гріха. Ісус обіцяє: «Якщо ви будете в слові Моїм, то ви істинно Мої учні, і пізнаєте істину, і істина зробить вас вільними» (Івана 8:31-32). Благочестя дає вам достаток, який є більшим придбанням, ніж будь-які запаси земних скарбів. «Благочестя з достатком – велике здобуття, тому що ми нічого не принесли у світ і нічого не можемо взяти зі світу» (1 Тимофія 6:6-7).

Ви хочете влади, свободи чи міцного, надійного придбання? Найкращу та єдину надійну форму всіх цих благ ви знайдете у благочестя. Тому працюйте над тим, щоби постійно перекалібрувати свої мотиви.

Формуйте перетворюючі звички

Щоб зробити це, вам необхідно сформувати перетворюючі звички, особливо вивчення Писання, роздуми та молитву наодинці з собою та з іншими. Книга Дональда Вітні «Духовні вправи для християнського життя» — це практичний, складний посібник з цих питань, як і книга Девіда Метіса «Звички благодаті».

Якщо у вас ще немає звички регулярно спілкуватися з Ісусом, проводячи час у Його Слові та молитві, ось як я б порадив вам розпочати. Яким би не був ваш ранковий розклад, вставайте трохи раніше, хоч би на двадцять чи тридцять хвилин. Прочитайте щось з Писання — це може бути псалом або глава з Приповістей, може бути уривок, який ваш пастор збирається проповідувати наступної неділі, — і знайдіть те, що можна перетворити на молитву.

За що ви можете прославити Бога в цьому уривку? Про які гріхи у вашому житті йдеться у уривку? Який привід дає вам уривок, щоб дякувати Богові? Про що він вчить вас просити Бога? Перетворіть читання Писання на молитву, і навіть короткий час, проведений з Христом, може стати регулярною дозаправкою двигуна для щоденного перетворення на Його характер.

Знайдіть нові приклади для наслідування

Кожна людина має приклад для наслідування. Навіть якщо ви свідомо не визнаєте цього, вважаючи себе безстрашним індивідуалістом, можливо, є люди, на яких ви прагнете бути схожим. У особистих чи професійних питаннях, поверхових чи суттєвих, є чоловіки, яких ви знаєте або принаймні знаєте про них, на яких ви хочете бути схожими. І якщо протягом останніх кількох років ви не прагнули благочестя, то, швидше за все, вам потрібні нові орієнтири.

Отже, знайдіть найблагочестивіших людей, яких тільки зможете, зблизьтеся з ними настільки, наскільки зможете, і навчайтеся у них настільки, наскільки зможете. Саме це апостол Павло звелів робити всій філіппійській церкві: «Брати, наслідуйте мене і дивіться на тих, хто ходить за прикладом, який ви маєте в нас» (Филип'ян 3:17). І знову: «Чому ви навчилися, що прийняли, що чули і що бачили в мені, практикуйте це, і Бог миру буде з вами» (Филип'ян 4:9).

Знайдіть способи бути батьком

Одне з майже універсальних визначень мужності виробляти більше, ніж споживати. Легко зрозуміти, як це працює в економічному, матеріальному сенсі: щоб забезпечити сім'ю, потрібно заробляти більше, ніж споживаєш. Ви маєте бути генератором надлишків. А старанно працювати, щоб забезпечити інших – це основний біблійний імператив, який особливо лягає на плечі чоловіків (1 Тимофія 5:8).

Але це коротке визначення мужності - виробляти більше, ніж споживати - застосовується не тільки для того, щоб приносити додому бекон. Вона також має глибоке духовне значення. У всіх нас є тягарі, і нам потрібна допомога у їхньому несенні (Галатам 6:2). У всіх нас обмежена мудрість, і тому нам потрібні порадники (Приповісті 24:6). Але духовно продуктивна людина — це той, хто є чистим носієм тягаря та чистим розповсюджувачем мудрості, чистим експортером духовного блага та вигоди для інших. Тому намагайтеся бути духовним виробником. Прагніть, щоб ваші бажання були настільки під контролем, щоб ваше серце було настільки узгоджене з Божою волею, а розум настільки перетворений Його Словом, щоб ви накопичували надлишок духовної допомоги, якою ви могли б регулярно ділитися з іншими.

Інакше це можна сказати так: шукайте способи стати батьком. Якщо ви є батьком дітей, навчайте їх усім Божим шляхам (Ефесян 6:4). Якщо ви не одружені і хочете одружитися, прагнете святості, компетентності, лідерських здібностей та зрілості, які зроблять вас не тільки привабливим матеріалом для чоловіка, а й готовим та бажаючим бути батьком. Батьківство, як природне, і духовне, є характерною формою чоловічої зрілості. Батько забезпечує та захищає. Яким чоловіком вам потрібно стати, щоб правильно забезпечувати та захищати інших як у матеріальному, так і в духовному плані?

Членство в церкві дуже важливе

Зрештою, зробіть членство важливим — мається на увазі членство в церкві. Новий Завіт передбачає, що всі християни належать до місцевих зборів християн, які регулярно збираються і взаємно, самосвідомо віддані один одному (наприклад, 1 Коринтян 5:1-13). Я встановлюю це на останнє місце, але в деякому сенсі це дійсно перше.

Членство в церкві — це вирішальний, формуючий контекст для решти п'яти пунктів, які йдуть попереду. Знайти, присвятити себе і влитися в церкву, що проповідує Євангеліє, — це найкращий спосіб регулярно знайомитися з характером Бога, нагадувати про євангельські мотиви благочестя, допомагати у формуванні духовно плідних звичок, брати приклад з благочестивих людей і мати можливість нести тягаря інших і творити їх у любові.

Ці шість пунктів - лише початок, сподіваюся, поштовх для довгого, часто важкого шляху зростання благочестя. Але хороша новина про членство в церкві полягає в тому, що коли ви регулярно збираєтеся з тілом віруючих, відданих Христу та один одному, щонеділі це новий старт. А спілкування з іншими благочестивими людьми, які прагнуть того ж напрямку, може постійно освіжати ваше серце у вашому прагненні бути більш схожим на Христа.

02.11.2023

Живи інтенсивніше

«Пізнай самого себе» – твердить класична грецька мудрість. Натомість християнин сказав би: «Полюби самого себе». Інакше кажучи: «Християнине, пізнай власну гідність». Отож, спробуймо разом полюбити себе.

Ти – людина. Маєш ім’я і прізвище, стать, здібності, мрії та прагнення, а також власні страхи й майбутнє. Ти народився і колись п...

Наша свобода в Христі

Упродовж усієї історії люди часто прагнули свободи. Багато хто помер, щоб принести свободу своїй сім’ї чи народу. Чудово, що зараз свобода є в багатьох країнах Східної Європи і інших місцях, де в минулому такої свободи не було. Проте, без сумніву, найбільша свобода у світі – свобода, яку мають християни в Ісусі Христі. Ісус сказав: “Отже, якщо Син визволить вас, то справді...

Життя – це боротьба

Людське життя, шановний читачу, – це боротьба. Нічого не можна здобути чи зберегти, не борючись проти неминучого розпаду та руйнівного впливу часу. Постійно треба втамовувати голод і спрагу, деколи мусимо вживати ліки проти хвороби; завжди маємо пильнувати, щоб не потрапити в автомобільну аварію, уважати, щоб не знищити взуття й одяг, доглядати за пам’ятками культури, берегтися від ...

Свобода вибору і відповідальність

Людина створена за образом та подобою Божими (див. Бут. 1:26), і навіть внаслідок гріхопадіння, коли через відступ людей від Бога – єдиного Джерела життя, у світ прийшла смерть, люди остаточно не втратили своєї богоподоби, хоча, звичайно, сильно її спаплюжили. Якби люди остаточно відпали від Бога, втратили усяку подобу Божу, тоді Синові Людському не було сенсу приходити в цей світ і спаса...

Святість і особисте навернення: Як ми можемо жити святими життями, які угодні Богові?

Святість - це духовний процес, в якому ми намагаємося жити життям, що відповідає Божим стандартам. Це вимагає від нас постійної праці над собою та наших стосунків з Богом. Одним з ключових аспектів святості є наше особисте ставлення до Бога.

Ми можемо жити святими життями, навіть якщо іноді наші старання не вдаються. Нам потрібно прагнути до того, щоб наші дії та наші слова були узгодже...

Віддалення від святості: Як гріх веде нас подалі від Бога

Християнська традиція висвітлює гріх як поняття, яке має велике духовне і моральне значення. Гріх, як зазначається в Біблії, є відступництвом від Божого закону і призводить до розриву між людиною та Богом. У цій статті ми розглянемо, як гріх у Християнстві може забирати більше часу, вести нас далі від Бога, ніж ми очікували, і коштувати дорожче, ніж ми передбачали.

1. Гріх і в...

Будьте стійкими та не здавайтеся!

З великою радістю приймайте, брати мої, коли впадаєте в різні спокуси, знаючи, що випробування вашої віри терпить; терпіння ж має мати досконалу дію, щоб ви були досконалі у всій повноті, без жодного недоліку. — Якова 1:2–4

Віруючі першоапостольської церкви зазнавали безперервних гонінь. Щодня їм протистоїли культура, язичницька релігія, правлячі кола, неві...

15 біблійних віршів про церковне тіло

Концепція Церковного Тіла є центральною у християнській вірі і виявляється у різних частинах Біблії. Це поняття посилається на групу віруючих у Христа, які є об'єднаними своєю вірою, з Ісусом Христом як своєю Головою. Книги Нового Завіту, особливо послання Павла, використовують метафору тіла, щоб пояснити єдність і різноманітність Церкви.

Ці вірші з Біблії допомагають нам розуміти...

Погляд у небо

Недавно друг сказав мені, що найчастіше в місті йому стає сумно через те, що там немає ні неба, ні зірок. Тоді я вирішив, шановний читачу, що він жартує, але згодом зрозумів, що справді так думає.

У місті електричне освітлення створило між нами й зоряною ніччю бар’єр. А в селі, навпаки, людині здається, що вона занурюється в незліченні міріади зірок, що кожен кущ, кожна травинка...

Шлях до Покаяння: Спрямованість та Милість Бога

Покаяння є важливим аспектом християнської віри. Відкриття своїх гріхів перед Богом і намагання виправити своє життя - це перший крок на шляху до духовного відновлення. У цій статті ми розглянемо, з чого почати процес покаяння та питання про прощення і милість Бога.

1. Розуміння своїх гріхів

Першим і важливим кроком до покаяння є розуміння своїх гріхів і виз...