П'ятниця 18 Жовтень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Джерело нашого життя

З радістю вітаю тебе, шановний читачу, і запрошую за допомогою цих роздумів разом зі мною поринути в красу власного існування. Перші правди про тебе загалом найпростіші.

Чи тобі коли-небудь спадало на думку, що найбільша проблема філософії та пізнання людини – це запитання: чому взагалі щось існує? Чому навколо не панує небуття? Бо якщо тепер немає цілковитої порожнечі, то це означає, що її не існувало ніколи. Адже якщо коли-небудь було абсолютне ніщо, то тепер теж панувало б абсолютне небуття. Але оскільки бачиш навколо себе світ, пізнаєш себе, то це означає, що небуття не існує. Існування, буття було завжди, а небуття ніколи не існувало. Буття вічне. А отже, воно не має початку. У цьому бутті існує життя, а тому воно також вічне.

Це абсолютне й вічне буття називаємо Богом. Це значить, що Бог існував завжди. Він не постав якоїсь миті, а просто є. Отож, Бог є тим, хто ніколи не виникав і ніколи не може перестати існувати. Від такої правди в людини може запаморочитися голова. Бог ніколи не може перестати існувати. Таке відчуття, немовби Він ніколи не зможе відпочити, змінитися, перестати бути. Бог може бути лише буттям, існуванням, екзистенцією.

А отже, якщо взагалі щось існує, то, без сумніву, існує й Бог. Ми непостійні, прийшли з небуття й туди ж відійдемо, ми не були завжди та не існуватимемо вічно. Ми змінюємося. Тож мусить бути хтось, хто не змінюється. Якби Бог змінився, якби з буття (існування) перетворився на небуття (неіснування), то тоді б усе перестало існувати, запанувало б абсолютне небуття. Бог у певному сенсі приречений бути завжди.

Запитуєш: звідки взявся Всесвіт? Відповідаєш, що не знаєш. Учені намагаються відповісти на запитання, як виникла Земля, Всесвіт і Сонячна система. Наука вважає, що матерія існувала до того, як з’явився Всесвіт, але тоді постає запитання: коли виникла перша матерія та звідки вона взялася? Запитаєш: де закінчується Всесвіт? Або ще інакше: де він перебуває – у порожнечі чи стоїть на чомусь?

Якщо Бог – це абсолютне існування, то в такому разі Він – нематеріальний. А це означає, що Всесвіт може стояти на чомусь нематеріяльному. Він стоїть на чомусь духовному, на Божій долоні.

Ми, однак, ніколи не дійдемо до Бога, якщо вирішимо піти до кінця Всесвіту й спробуємо знайти Його там. Бог є в кожній часточці того, що існує, у кожній часточці матерії й твого тіла. Не існує нічого такого, у чому Його нема.

Існування – це велика загадка, але й Усесвіт та його буття також. Споглядаєш Землю й космічні простори і бачиш, або ж тобі так здається, що вона – єдиний заселений, обжитий, освоєний простір.

Коли перші американські космонавти поверталися з Місяця й здалека побачили Землю – заволали: «О, яка краса! Посеред страшної кам’яної пустелі, якою є Всесвіт, Земля – єдине місце, де може жити людина. Земля – наш єдиний дім».

Хто створив Землю та життя і віддав її людині, щоб порядкувала на ній?

Хто розмістив Землю в Сонячній системі, щоб вона крутилася навколо своєї осі, щоб була кругла й щоб на ній діяла сила тяжіння?

Хто зробив її прекрасним садом?

Ці запитання ведуть нас далі.

Ким є людина?

Звідки взялися й де з’явилися люди?

Зрозуміло, що життя не могло виникнути випадково, бо випадковостей не існує. Якби щось траплялося випадково, то не було б законів, а отже, не могла б функціонувати й розвиватися наука. Якби щось виникло випадково, то все було б можливе і ніщо не було б можливе.

То звідки ж ти взявся?

Це неймовірно, але насправді не маєш у кого запитати, звідки ти прийшов на Землю, чому можеш і мусиш тут жити, оскільки перед усіма людьми стоїть той самий знак запитання, усі так само намагаються розгадати цю загадку.

Відколи існує людство, люди вірять, що є джерело, з якого походять, і тим джерелом є Бог.

Спробуй сьогодні присвятити трохи часу роздумам про Нього, спробуй сказати Йому хоча б декілька слів: «Ти є тут, о Боже». Долучися в такий спосіб до процесу Божого творіння, увійди в простір Його творчости.

24.09.2023

Живи інтенсивніше

«Пізнай самого себе» – твердить класична грецька мудрість. Натомість християнин сказав би: «Полюби самого себе». Інакше кажучи: «Християнине, пізнай власну гідність». Отож, спробуймо разом полюбити себе.

Ти – людина. Маєш ім’я і прізвище, стать, здібності, мрії та прагнення, а також власні страхи й майбутнє. Ти народився і колись п...

Намагатися задовольнити свої потреби ознака егоїзму?

Егоїзм справедливо вважають причиною гріховності людини. Нам дійсно треба зректися самих себе, про що говорить Біблія, і служити Богові та людям. 

У спадщину від Адама та Єви нам дісталася схильність на центральне місце замість Бога ставити себе. Звичайно, це серйозна проблема, якщо ми заперечуємо Бога як нашого Творця, а самі Його творіння займаємо престол Божий, покло...

Сенс життя

У чому полягає сенс життя? Напевно, багато хто скаже, що сенс життя людини полягає в тому, щоб посадити дерево, побудувати будинок, народити сина і на цьому все. Це проста традиційна відповідь. Але, якщо людині дати можливість подумати, то у кожного обов'язково знайдуться якісь свої особисті переваги, якими можна буде доповнити або замінити традиційну відповідь. Для одно...

Вірність та Довіра: Роль Псалмів у Християнському Житті

Псалми, ця збірка поетичних творів в Святому Письмі, мають особливе місце в християнському житті. Їхні слова виражають палке прагнення до Бога, вибори та підтримку в тяжкі часи. У цій статті ми розглянемо, як псалми допомагають християнам знайти вірність та довіру в Бога під час життєвих випробувань.

1. Вираження Емоцій і Потреб

Псалми стали підставою для ви...

Бути делікатним – означає глибоко шанувати життя!

Сучасна людина ні за чим так сильно не тужить, як за делікатністю. Життя настільки зматеріялізувалося й підпорядкувалося економічним інтересам та конкурентній боротьбі з іншими, що людина стала нині зовсім беззахисною і вразливою. Стосунки між людьми такою мірою раціоналізувалися й об’єктивізувалися, що здається, наче тепер уже все можна науково пояснити й обґрунтувати, а отже – дем...

Відпочивайте під Його обітницями: Вчимося знаходити спокій за псалмами

Тисячі думок не дають заснути, коли все довкола відпочиває. Думки про незавершену роботу та питання без відповідей. Думки про живі печалі та мертві втіхи. Думки про жаль минулого дня та потреби наступного.

Здається, що так просто заснути. "Все, що для цього потрібно, - пише дослідник сну Ненсі Гамільтон, - це втомлене тіло і спокійний розум" (The Depression Cure, 207). Однак...

Свобода вибору і відповідальність

Людина створена за образом та подобою Божими (див. Бут. 1:26), і навіть внаслідок гріхопадіння, коли через відступ людей від Бога – єдиного Джерела життя, у світ прийшла смерть, люди остаточно не втратили своєї богоподоби, хоча, звичайно, сильно її спаплюжили. Якби люди остаточно відпали від Бога, втратили усяку подобу Божу, тоді Синові Людському не було сенсу приходити в цей світ і спаса...

Чи правильно ви використовуєте своє життя?

«Отже, дивіться, чиніть обережно, не як нерозумні, а як мудрі, дорожать часом, бо дні лукаві. Отже, не будьте нерозважливими, але пізнайте, що є воля Божа» ( Ефесян 5:15-17).

Добреякщо ви хочете, щоб ваше життя приносило результат, треба навчитися розпоряджатися своїм часом. Ваш час – це ваше життя. Якщо ви не навчитеся ним керувати, бага...

Де в Біблії написано, що Бог дав людині свободу вибору?

Деякі люди задаються питанням, винесеним у заголовок. Спробую відповісти. Фраза “от тобі свобода вибору” у такому формулюванні, звичайно ж не зустрічається, але суть її видно від початку. Коли Бог вже в Едемі насаджує рай і в ньому є присутнім дерево пізнання добра і зла, яке під забороною.

Ця заборона не була непереборною: Бог спочатку допускав, що людина може обрати непр...

А ви знали, що плітки руйнують ваші стосунки?

Ви схильні ставитися до пліток, як до одного з “маленьких” гріхів. Але коли Бог говорить про плітки, Він ставить їх в один ряд з перелюбом та вбивством. Чому? Тому що плітки згубні для стосунків. Вони руйнують дружбу, сім'ї та церкви.

Коли ви розпускаєте плітки, то обговорюєте ситуацію з тим, хто не є ні частиною проблеми, ні частиною рішення. Говорячи відверто, часто ...