Субота 27 Липень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Що таке справжня свобода?

Нас як віруючих часто звинувачують у тому, що ми живемо обмеженим або навіть, більше того, скованим життям. Причому наводяться аргументи на кшталт того, що ви, ніби вимушені читати Біблію, молитися, відвідувати церкву, а не відвідувати якісь особливі розважальні місця і заклади, не ходите на дискотеки, не п’єте і не палите і багато що інше.

Зараз перед нами стоїть завдання дати відповідь на це запитання. Показати, що каже Біблія про свободу і що таке справжня свобода, якої набуває християнин.

  1. Отже, що ж таке свобода. Даль дуже влучно визначає значення цього слова – «це своя воля, простір, можливість діяти по-своєму; відсутність зніяковіння, неволі, рабства, підпорядкування чужій волі».

Виходячи з цього визначення, свободи на землі немає, як немає жодної вільної людини, бо всі ми, так чи інакше, залежимо один від одного, від громадського і політичного життя, транспорту і черг у магазинах, податків і цін і т. д. Тому коли людина заявляє, що вона вільна від усіх і усього, то вона просто не розуміє саме цієї своєї несвободи.

Немає жодної абсолютно вільної людини на землі. Чи краще перефразовувати – ніхто на землі не має абсолютної свободи.

Більше того, щоб мати її, необхідно мати повну самодостатність і незалежність – що абсолютно неможливе. Навіть, якщо ми візьмемо людину, яка сховалася в джунглях або тайзі далеко від усіх людей, – вона залежна від природи, клімату, диких звірів і багато іншого. Навіть людина, яка вирішила піти з життя, скоїти самогубство, – залежить від багатьох речей.

Нам необхідно піднятися над цим світом, і не лише піднятися, але і повністю контролювати його до найдрібніших речей, щоб сказати, що ми по справжньому вільні. Але таких людей, на жаль, немає.

Хто ж тоді має абсолютну свободу – звичайно Бог – Діян.17:24-28

  1. Тепер перед нами стоїть наступне питання – незважаючи на цей факт або істину, все ж деякі люди проголошують себе вільними, кажуть, що відчувають свою свободу і живуть вільним життям.

Передусім, я не думаю, що варто звертатися за роз’ясненням, що таке свобода до людей, з яких ніхто не має абсолютної свободи. Це те ж саме, що слухати лекцію про те, як літати літаком від людини, яка якось впала з даху свого будинку, подумавши, що її політ (падіння), схоже на політ літака.

Звичайно ж ми звернемося до Біблії.

Отже, почнемо з першої книги – Буття.

Бог створив досконалу людину, яка мала великий розум, здатність до пізнання. Творець помістив її в Едемський сад, щоб людина піклувалася про нього.

Але людина не була біологічним запрограмованим роботом. Будь-яку повноцінну особу відрізняє вільна воля, тобто вільний вибір, особисте волевиявлення.

Людина мала вільну волю. Для того, щоб підтвердити її, Бог створив дерево пізнання добра і зла. І дав людині заповідь – не їсти плоди з цього дерева (див. Бут. 2:15-17).

Чи обмежив Бог цією заповіддю свободу людини? Ні, Він захистив її, захистив її для того, щоб людині було добре. Оскільки тільки Творець точно знає, що людині (Його творінню) насправді треба.

З цього оповідання ми можемо винести декілька важливих істин стосовно свободи:

  • Перша людина мала максимальну свободу, яку тільки може мати людина.
  • Бог обмежив її поле діяльності для того, щоб зберегти її свободу. Заповідь оберігала її, а не позбавляла свободи. Тобто справжня свобода – це відповідальність.
  • Тобто справжня свобода – це жити в тій області, яку визначив мені Бог, оскільки тоді я матиму благословення і матиму правильне життя. Цей же самий принцип ми знаходимо в книзі Втор. 4:40: «І зберігай постанови Його і заповіді Його, які я заповідаю тобі нині, щоб добре було тобі і синам твоїм після тебе, і щоб ти багато часу прожив на тій землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі назавжди».
  • У людини був обов’язок – обробляти і зберігати сад Едемський (Бут. 2:15) – тобто справжня свобода пов’язана з обов’язками.

Крім того, людина мала тоді справжню свободу – усе, щоб могло статися проти того положення, яке вона займала, – позбавило б її справжньої свободи (згодом ми це бачимо). Чому так? Та тому, що нас так влаштував Бог, що почуття безпеки, радощі, свободи, миру ми відчуваємо, коли знаходимося з Ним поруч, коли поступаємо як Він каже.

  1. Але, є і хибна свобода. Розглянемо трохи її з позиції Біблії, а потім зважаючи на нашу сучасну дійсність.

Філософія хибної свободи полягає в наступній фразі: «Роби те, що тобі хочеться і коли хочеться»

Хибна свобода стикається з трьома важливими поняттями, які вона не враховує:

  1. Обов’язки
  2. Відповідальність
  3. Наслідки

Ці три важливих складових життя кожної людини.

Наприклад, обов’язок:

  • Блудний син хотів свободи без обов’язків перед батьком, перед бізнесом, перед своїм спадком. Результат непослуху – нам усім відомий.
  • Чи можемо ми уявити собі будинок, за який ніхто не бере обов’язку з його експлуатації, – через певний час у ньому навряд чи хтось захоче жити. Тобто можна сказати, що свобода без обов’язків – це небезпечна свобода чи навіть більше – руйнівна.
  • Сатана перший спробував запропонувати людині свободу без обов’язків – Бут. 3:1-5. Тобто він пропонував їй скористатися їх свободою, щоб втратити її.

Відповідальність:

  • У нас є відповідальність перед людьми і перед Богом
  • І зрештою – буде суд за всі наші справи. І хоча багато хто каже, що так не буде, але все таки так влаштована людина, що в глибині душі вона розуміє, що буде звіт за все (Рим.1:32 + Євр.9:27).

Свобода від Бога – от кінцевий заклик хибної свободи – це заклик людини гріха, яка знаходиться в рабстві, під водійством диявола.

Наслідки:

У кожного гріха є наслідки. Це цілком зрозуміло кожному. І наслідки ці не позитивні:

  1. Смерть – Рим. 6:23.
  2. У гріха завжди є наслідки – Пс. 24:7.
  3. З гріхом не буде справжнього успіху – Пр. 28:13.

Крім того, людина після гріхопадіння отримала гріховну природу, спотворений погляд на життя і лукаве серце – тим самим вже із самого народження заганяючи себе глибше і глибше в рабство гріха, тобто віддаляючись від істинної свободи (Єр. 17:9; Еф. 4:18; Ін. 8:34).

Тому людині потрібен Ісус, потрібна істина, яка звільнила б її від хибних і оманливих уявлень і потрібна сила, яка б вирвала її з ями гріха.

Тобто потрібен Христос і Євангеліє. – Ін. 8:31-36.

ВІН дає нам свободу від:

  1. Гріхів.
  2. Минулого життя.
  3. Від людини – 1Кор. 7:23.
  4. Від речових залежностей цього життя і т. д. – Мф. 6:33.

Христос не бажає позбавити нас радості життя чи щастя, Він допомагає видаляти нам те, що зовсім нам ні до чого і руйнує нашу свободу, даючи натомість набагато краще – Мф. 7:11. Він повертає людину до тієї свободи, яку вона втратила в Едемському саду, і навіть до більшої свободи.

Свобода – це, коли я можу залежати від Бога в усьому.

Християнська свобода обмежена заповідями Христовими – і це теж не вседозволеність – «щоб свобода ваша не стала приводом для догоджання плоті» – Гал. 5:13 і Рим. 6:1-2, і свободою іншої людини (1Кор. 8:10). Хоча допомога і любов немічному теж є заповіддю Господньою.

24.09.2023

Життя – це боротьба

Людське життя, шановний читачу, – це боротьба. Нічого не можна здобути чи зберегти, не борючись проти неминучого розпаду та руйнівного впливу часу. Постійно треба втамовувати голод і спрагу, деколи мусимо вживати ліки проти хвороби; завжди маємо пильнувати, щоб не потрапити в автомобільну аварію, уважати, щоб не знищити взуття й одяг, доглядати за пам’ятками культури, берегтися від ...

У житті все треба пройти...

У житті все треба пройти. Чим більший опір сил темряви, тим цінніший шлях того, хто йде далі. Стій твердо, опершись на кріпке рамено Господа. Лише у нього вдивляйся, йому довірся, йому щиро молись. Він наповнить миром твою ходу і зробить світлою твою посмішку. Не будь занадто строгий до інших. Вони щойно люди, як і ти сам. Вони помиляються і часто бувають несправедливі, зрештою як і ти.

...

Чоловік Божий, яким Ви можете стати: Шість кроків до духовної зрілості

Можливо, ви новонавернений. Ваш характер кардинально відрізняється від того, що було всього кілька років тому, але ви знаєте, що вам доведеться ще довгий шлях. А може, ви вже давно віруючий, але відчуваєте, що духовно зупинилися. Вам нелегко згадати, наскільки ви просунулися у духовному розвитку за останній рік.

Якщо ви підходите під ці характеристики, то ця стаття та дві її цілі &nda...

Чому християни страждають?

«А якщо діти, то й спадкоємці Божі, а спадкоємці Христові, якщо тільки з Ним страждаємо, щоб з Ним і прославитися» (Римлян 8:17). Приємно усвідомлювати, що ми прославляємося з Христом, але не хочеться думати, що доведеться і страждати з Ним. Ісус помер одного разу за всіх нас на хресті, щоб позбавити нас від вічного покарання. Але щоб прославитися з Христом, ми смілив...

Шлях до Покаяння: Спрямованість та Милість Бога

Покаяння є важливим аспектом християнської віри. Відкриття своїх гріхів перед Богом і намагання виправити своє життя - це перший крок на шляху до духовного відновлення. У цій статті ми розглянемо, з чого почати процес покаяння та питання про прощення і милість Бога.

1. Розуміння своїх гріхів

Першим і важливим кроком до покаяння є розуміння своїх гріхів і виз...

6 духовних небезпек у телефоні, про які потрібно знати

Якщо у вас є смартфон, то на кінчиках ваших пальців більше сили, ніж ви, мабуть, усвідомлюєте. Наприклад, ваш телефон потужніший, ніж технологія NASA, яка дозволила висадити людину на Місяць.

Або порівняйте перший жорсткий диск, з розміром сховища в 5 мегабайт, і вагою в кілька тисяч фунтів із сучасним смартфоном, навіть із найдешевшим, у якого об'єм сховища як мінімум у 6000 разі...

Три поради охочим почути Бога серед мирського шуму

Задолго донині, коли Європа ще тішилася науковим прогресом, Фрідріх Ніцше записав своє похмуре пророцтво: «Бог помер. Ми вбили Його» . На думку філософа, це страшне вбивство кидає тінь на майбутнє нашого світу, тож останні люди житимуть у мороці та холоді, у розпачі та втраченості.

Сьогодні, враховуючи успіхи технологій у створенні інформаційного шуму, він міг би сказати т...

Вірність та Довіра: Роль Псалмів у Християнському Житті

Псалми, ця збірка поетичних творів в Святому Письмі, мають особливе місце в християнському житті. Їхні слова виражають палке прагнення до Бога, вибори та підтримку в тяжкі часи. У цій статті ми розглянемо, як псалми допомагають християнам знайти вірність та довіру в Бога під час життєвих випробувань.

1. Вираження Емоцій і Потреб

Псалми стали підставою для ви...

Знайдіть надію, коли друзі відпадають

Ви відчинили двері нашої квартири. Один із наших найдорожчих друзів передав нам свою Біблію та християнські книги. Наші серця стиснулися. Він був першим віруючим у нашому місті, і він більше не хотів брати участь у житті Христа. Через три роки нашого служіння за кордоном ми були спустошені.

Однією з найважчих проблем, з якими стикаються місіонери, є горе відступництва. Відступництво &...

Сенс життя

У чому полягає сенс життя? Напевно, багато хто скаже, що сенс життя людини полягає в тому, щоб посадити дерево, побудувати будинок, народити сина і на цьому все. Це проста традиційна відповідь. Але, якщо людині дати можливість подумати, то у кожного обов'язково знайдуться якісь свої особисті переваги, якими можна буде доповнити або замінити традиційну відповідь. Для одно...