Субота 27 Липень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Життя – це боротьба

Людське життя, шановний читачу, – це боротьба. Нічого не можна здобути чи зберегти, не борючись проти неминучого розпаду та руйнівного впливу часу. Постійно треба втамовувати голод і спрагу, деколи мусимо вживати ліки проти хвороби; завжди маємо пильнувати, щоб не потрапити в автомобільну аварію, уважати, щоб не знищити взуття й одяг, доглядати за пам’ятками культури, берегтися від передчасної старости, ворогів, комах, спеки й холоду, боротися проти невігластва та безпам’ятства, байдужости, ненависти, злости. Треба налагоджувати дружні стосунки, учитися, молитися, постити, каятися, щоб завжди залишатися на відповідному духовну рівні, або, інакше кажучи, мусимо щодня підніматися на гору, іти вперед, щоб спинити нищення й створити щось нове.

Якщо прагнутимеш переживати лише приємні відчуття, то швидко розчаруєшся, почнеш відчувати до себе жаль і впадеш у депресію.

Якщо не зрозумієш, що не існує життя без хвороб, труднощів, негараздів, утрат, то невдовзі будеш змушений утікати від нього. Не приймаючи щодня свого хреста, дуже швидко відірвешся від реальности, впадеш і більше не зможеш піднятися.

Ти неправильно ставишся до життя, якщо вважаєш, що впродовж нього повинен переживати лише приємні відчуття, перемагати, здобувати славу, великі багатства й завжди бути щасливим.

Більша частина людського життя – це боротьба, для успішного ведення якої потрібне усвідомлення того, що все минуще й матеріяльне розпадається, а вічним залишається лише те, що ти прищепив матерії, те, що є в тобі, тобто дух.

Насправді видатні люди – ті, що залишили по собі великі мистецькі, наукові, культурні, політичні чи інші досягнення, – були реалістами.

Сумними й наївними є ті особи, які ціле своє життя витрачають на накопичення скарбів і задоволення. Це правда, що нагромадження майна, збагачення, праця вдень і вночі мають сенс, якщо не перетворилися на самоціль.

Якщо твоя мета полягає в тому, щоб поширювати серед людей духовні цінності і допомагати ближнім, якщо ти щодня й щоночі працюєш та вчишся, щоб ділитися здобутими багатствами й знаннями з іншими, то в такому разі ти – зріла людина.

Є сенс збирати, якщо прагнеш віддавати. Тільки те, що віддаєш, навіки залишається твоїм.

Натомість те, що ти назбирав для себе, знищить час, хвороби й смерть.

Щоранку й будь-якої миті життя слід приймати труднощі, лиха, страждання, завдання та зусилля, які випадають на твою долю.

Щовечора треба з утомленими руками й повністю виснаженим розумом лягати до ліжка, щоб здобути нові сили для виконання завтрашніх завдань. Інакше кажучи, треба бути спортивно налаштованим до життя, як духовно, так і фізично.

Потрібно постійно поліпшувати свою форму, щоб могти перетворювати свої хрести на нові твори культури, на скарби для інших, на працю задля побудови ліпшого світу.

Щоранку треба починати день молитвою, а потім невпинно єднатися з джерелом усякої енергії – з Богом. Щодня слід брати до рук Святе Письмо й читати слова, які зміцнять тебе та додадуть сил долати труднощі, переживати втрати, знову й знову докладати зусиль і зупиняти руйнування світу.

Щодня треба знайти якийсь влучний вислів, почитати добру книжку, вислухати пораду мудрої людини, якийсь час уважно вдивлятися в Христовий хрест і прийняти власний.

Життя буде прекрасним, якщо проживеш його, докладаючи зусиль і працюючи, роздумуючи та постійно вдаючись до нових ініціатив.

Життя буде прегарним, якщо житимеш для інших, якщо хоча б комусь одному витреш сльози, якщо когось чимось обдаруєш, підтримаєш, комусь укажеш правильний шлях.

Життя буде чудовим, якщо в те, що робитимеш, вкладатимеш душу й залишиш його наступним поколінням, щоб черпали з твоїх досягнень натхнення та силу.

Хрест є знаком того, що ти не боїшся жити та досягнеш успіху. Тільки під цим знаком переможеш.

Нехай Бог благословить тебе на твоєму хресному шляху.

24.09.2023

Подяка та служіння: Як ми можемо жити життям подяки та служіння

Благодарність та служіння: Як ми можемо жити життям подяки та служіння, враховуючи те, що ми отримуємо від Бога? Як ми можемо використовувати свої дари та таланти, щоб служити іншим і будувати Царство Боже? Які практики допомагають нам залишатися вдячними та служити один одному?

Життя благодарності та служіння є ключовою складовою християнського життя. Як християни, ми розуміємо, що Бог...

Бути делікатним – означає глибоко шанувати життя!

Сучасна людина ні за чим так сильно не тужить, як за делікатністю. Життя настільки зматеріялізувалося й підпорядкувалося економічним інтересам та конкурентній боротьбі з іншими, що людина стала нині зовсім беззахисною і вразливою. Стосунки між людьми такою мірою раціоналізувалися й об’єктивізувалися, що здається, наче тепер уже все можна науково пояснити й обґрунтувати, а отже – дем...

Живи інтенсивніше

«Пізнай самого себе» – твердить класична грецька мудрість. Натомість християнин сказав би: «Полюби самого себе». Інакше кажучи: «Християнине, пізнай власну гідність». Отож, спробуймо разом полюбити себе.

Ти – людина. Маєш ім’я і прізвище, стать, здібності, мрії та прагнення, а також власні страхи й майбутнє. Ти народився і колись п...

6 духовних небезпек у телефоні, про які потрібно знати

Якщо у вас є смартфон, то на кінчиках ваших пальців більше сили, ніж ви, мабуть, усвідомлюєте. Наприклад, ваш телефон потужніший, ніж технологія NASA, яка дозволила висадити людину на Місяць.

Або порівняйте перший жорсткий диск, з розміром сховища в 5 мегабайт, і вагою в кілька тисяч фунтів із сучасним смартфоном, навіть із найдешевшим, у якого об'єм сховища як мінімум у 6000 разі...

Намагатися задовольнити свої потреби ознака егоїзму?

Егоїзм справедливо вважають причиною гріховності людини. Нам дійсно треба зректися самих себе, про що говорить Біблія, і служити Богові та людям. 

У спадщину від Адама та Єви нам дісталася схильність на центральне місце замість Бога ставити себе. Звичайно, це серйозна проблема, якщо ми заперечуємо Бога як нашого Творця, а самі Його творіння займаємо престол Божий, покло...

Відпочивайте під Його обітницями: Вчимося знаходити спокій за псалмами

Тисячі думок не дають заснути, коли все довкола відпочиває. Думки про незавершену роботу та питання без відповідей. Думки про живі печалі та мертві втіхи. Думки про жаль минулого дня та потреби наступного.

Здається, що так просто заснути. "Все, що для цього потрібно, - пише дослідник сну Ненсі Гамільтон, - це втомлене тіло і спокійний розум" (The Depression Cure, 207). Однак...

Сенс життя

У чому полягає сенс життя? Напевно, багато хто скаже, що сенс життя людини полягає в тому, щоб посадити дерево, побудувати будинок, народити сина і на цьому все. Це проста традиційна відповідь. Але, якщо людині дати можливість подумати, то у кожного обов'язково знайдуться якісь свої особисті переваги, якими можна буде доповнити або замінити традиційну відповідь. Для одно...

Віддалення від святості: Як гріх веде нас подалі від Бога

Християнська традиція висвітлює гріх як поняття, яке має велике духовне і моральне значення. Гріх, як зазначається в Біблії, є відступництвом від Божого закону і призводить до розриву між людиною та Богом. У цій статті ми розглянемо, як гріх у Християнстві може забирати більше часу, вести нас далі від Бога, ніж ми очікували, і коштувати дорожче, ніж ми передбачали.

1. Гріх і в...

Церква та єдність: Що означає бути членом Церкви, і як ми можемо жити у єдності з іншими християнами?

Церква - це об'єднання людей, які вірять в Бога та Його Сина Ісуса Христа. Бути членом Церкви - це не просто відвідувати богослужіння, але й жити в єдності з іншими християнами, підтримуючи їх та допомагаючи у їхніх потребах.

У наші дні, коли суспільство все більше розділене та конфліктне, єдинство у Церкві є особливо важливим. Як ми можемо жити в єдинстві з іншими християнами? Можливо,...

Життя – це боротьба проти темряви

Можливості людського пізнання обмежені. Ми усвідомлюємо лише якихось тридцять відсотків навколишньої дійсности, а все решта – понад сімдесят процентів – залишається прихованим від нас, зануреним в океан несвідомости. Те, що охоплює наша свідомість, нагадує вершину айсберга, яка видніється над поверхнею моря, тимчасом як більша частина льодяної гори схована під водою. Ми чимало пізна...