Неділя 19 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Господь царює

1 Господь царює; Він зодягнений величчю, зодягнений Господь могутністю [і] підперезаний: тому всесвіт твердий, не спонукається. (Пс.92:1)

10 Скажіть народам: Господь царює! тому твердий всесвіт, не похитнеться. Він буде судити народи по правді. (Пс.95: 10)

1 Господь царює: нехай радіє земля; так веселяться численні острови. (Пс.96: 1) 

1 Господь царює: нехай тремтять народи! Він сидить на Херувимах: нехай трясеться земля! (Пс.98: 1) 

Ці Псалми об'єднані однією ідеєю: Господь царює. Звичайно, це не вичерпний перелік місць Писання чи Псалмів, де йдеться про царювання Бога. Однак у цих звучить прямо заява про те, що Господь царює, і наводиться деякий опис Його царювання та, відповідно, наслідків. Розглянемо кожен Псалом по порядку.

Спочатку Пс.92. Відразу після того, як сказано, що Господь царює, говориться про Його велич і силу. Ця ж ідея знову звучить і в ст.4, де стверджується, що Господь сильніший за хвилі, сильніший за природні стихії:

2 Престол Твій затверджений споконвіку: Ти від віку.

3 Підносять річки, Господи, підносять ріки свій голос, підносять річки свої хвилі.

4 Але більше шуму вод багатьох, сильних морських хвиль, сильний у вишних Господь.

(Пс.92: 2-4)

Таким чином, перша характеристика царювання Божого – це сила та могутність. І оскільки сильніше за Бога немає нікого і нічого, то і Його владі ніщо і ніхто не може противитися. Тож у цю першу характеристику логічно додати і владу, бо сила Божа та Його влада йдуть разом. Взагалі влада супроводжується силою, і сила супроводжується владою. Інша річ, що над землею владу Господь віддав людині. Але це окрема тема.

Отже, перша характерна риса Божого правління – це Його сила, влада та могутність. А оскільки Господь сильний, то і Всесвіт твердий - як написано, не спонукається. Це означає, що вона непорушна. А що означає непорушність, незмінність? Не що інше, як стабільність. Таким чином, царювання Бога забезпечує стабільність через Його силу, яка здатна утримати всіх і все. Господь контролює всі процеси, які відбуваються у Всесвіті, і Він нічого не втрачає. Тому ніщо не може застати Його зненацька, і нічого непередбачуваного Їм не може статися. Царювання Бога забезпечує стабільність, і це є другою характеристикою Його правління.

У світі, де править людина, яка часто перебуває під впливом Святого Духа, стабільності немає. Тому що людина не здатна все проконтролювати - це їй просто не під силу. Тому у світовій економіці то спади, то підйоми. І більшість людей у ​​світі сьогодні живе, не знаючи, що станеться з ними завтра. А все тому, що вони не впускають Бога в своє життя і в свої справи - вони не дозволяють Його царюванню утвердитися в їхньому житті. Бог не стане нікого силою заганяти під Своє правління – цей вибір має зробити кожен добровільно. І якщо людина віддасть панування над своїм життям Богові, то Господь зможе принести до неї стабільність. 

І варто зауважити, що це не обов'язково означатиме тихе та спокійне плавання за течією – ні, ворог може намагатися піднімати хвилі, проте стабільність у тому, що Господь забезпечує переможний кінцевий результат: досягнення мети, перемогу та успіх, цілісність та здоров'я, достаток та надлишок. Прикладом стабільності, що забезпечується Богом серед того, що відбувається у світі, можна навести Іллю та його життя: хоча на землі був голод, він жив біля потоку, і Господь годував його м'ясом, що приноситься круками, а потім харчувався в домі вдови, у якої не закінчувалося ні олії. , ні борошно. У світі був спад, але Ілля стабільно мав достаток у харчуванні. Або нещодавній приклад Ісуса зі штормом - вони зіткнулися з опіром, але опір їх не здолав і не став для них перешкодою. Так що Господь забезпечує стабільність у тому, що Він подбає про нас, не дозволивши нічому нас зупинити або завдати нам жодної шкоди, шкоди. 

Більше того, ми знаємо, що Господь обіцяв навернути навіть усе на благо. Так що як би там не було, Господь забезпечує нам стабільність, якщо ми дозволимо Йому царювати в наших життях - якщо не намагатимемося самі все проконтролювати, але довірятимемо Йому і слухатимемося Його, слідуючи за голосом Його водійства. А водійство Боже веде стабільно, просуває вперед. І це навіть як мінімум, адже ми знаємо з написаного в Ін.6 про те, що коли Ісус увійшов до човна, вони надприродно опинилися вже біля берега. Так що з Господом це може бути і стабільне примноження, так що йдеться не про стабільність прямої лінії, а стабільність зростання експонентів. (Хто знає, той зрозуміє - як говорив Ісус, що має вуха та чує.)

І далі, у ст.5, сказано про безперечну вірність одкровень Божих:

5 Твої одкровення безперечно вірні. Дому Твого, Господи, належить святість на довгі дні. (Пс.92: 5)

РПБ говорить про те, що Божі настанови є цілком достовірними, що на них можна покластися, оскільки вони затверджені. Однак мені здається, що краще ідею, що міститься тут, передав НЖПБ, в якому сказано: "Твої королівські закони не можуть бути змінені". Звичайно, яке царство без законів? І ось Божі закони непорушні. Встановлені Богом закономірності, правила, незмінні. І цей факт має своє місце у забезпеченні стабільності, адже якби вони змінювалися так, як в Україні, то про яку стабільність могла б йтися? Але оскільки Божий закон вічний, то встановлений Богом правопорядок стабільний. Тож маємо третю характеристику Божого правління: незмінність Його законів. А це означає, що помінятися мають всі, але не Божий закон. Усі в підсумку мають підлаштовуватися під нього, а не навпаки. Отже, ми цілком можемо бути впевненими в тому, що все буде саме так, як сказав Бог, адже Його слово – це і є Його непорушний закон.

Ця ж ідея твердості, стабільності звучить і у Пс. 95:10:

10 Скажіть народам: Господь царює! тому твердий всесвіт, не похитнеться. Він буде судити народи по правді. 

11 Нехай веселяться небеса, і нехай тріумфує земля; нехай шумить море і що наповнює його;

12 Хай радіє поле та все, що на ньому, і нехай радіють усі дерева діброві.

13 перед Господнім лицем. бо йде, бо йде судити землю. Він буде судити всесвіт по правді, і народи - за істиною Своєю.

(Пс.95: 10-13)

У цьому Псалмі думка вірша 10 продовжується додатковими твердженнями, які знаходять своє відображення і в написаному в Пс.96:1-2. Йдеться про радість і веселість, суд і правду. У Пс.95:10 після сказаного про твердість землі говориться про те, що Господь судитиме народи. У Пс.96:2 сказано, що правда і суд є основами Божого престолу:

2 Хмара та морок довкола Його; правда і суд - основа престолу Його. (Пс.96:2)

В інших перекладах правда та суд звучать як праведність та справедливість. І це логічно випливає з непорушності закону та стабільності правопорядку. Якщо закон є, то має бути і суд, який стоїть на варті дотримання закону. І якщо має бути стабільність, то і суд має незмінно творитися правдою. Інакше кажучи, щоправда і суд відіграють безпосередню роль стабільності та безпеки, інакше без них стабільності бути не може. Якщо закон порушуватиметься і не дотримуватиметься, то ніхто не зможе бути впевненим у стабільності свого становища. 

Але оскільки Господь забезпечує стабільність, Він забезпечує правду і суд, праведність та справедливість; і оскільки Господь творить суд і справедливість, то цим Він забезпечує стабільність. Ось чому має бути Божий суд, ось чому має бути місце Його помсти, адже інакше не буде забезпечено стабільності Його правління. І знову ж таки, існування закону та суду не означає, що закон не порушуватиметься, але це означає, що за кожну протизаконну дію буде покарання. І це покарання – це помста Божа. Так що на всіх і всі, хто або що спробує переступити закон Божий і порушити його щодо Божих дітей у будь-якій сфері чи в будь-якій справі, прийде помста Божа. І Господь його виконає, щоб, знову ж таки, забезпечити та гарантувати нам стабільність нашого становища у спокої та спокої, у цілісності та здоров'я, достатку та забезпеченості, у мирі та радості.

І ось до речі, про мир та радість. У Пс.96:1 говориться про те, щоби веселилася земля. Мені здається, що це перегукується з написаним у Притчах про те, що коли правитель безбожний, тоді народ стогне, але коли праведний – радіє. Оскільки Господь панує, забезпечуючи стабільність через суд і правду, і Свою справедливість, то можна веселитися і радіти, тому що ми можемо бути впевненими у своєму майбутньому і в тому, що все буде добре. Як бачимо, наслідком правління Божого є радість, яка може виникнути лише там, де вже є світ. Але там, де Господь не царює, миру та радості не буде. І їх також може не бути і тоді, коли існує нерозуміння чи нерозуміння царювання Божого. Але ж ми маємо Ісуса Господом свого життя; і нам Святий Дух дає розуміння значення Його царювання, а це все означає, що ми можемо радіти, тому що ми маємо захист і безпеку в правлінні Божому. Тож можемо виділити такі характеристики Божого правління: суд і справедливість (4), які забезпечують захист та безпеку (5), наслідком яких є мир, радість та веселощі (6). 

Але це так для тих, хто перебуває під Божим пануванням і для слухняних Йому. Це так для Божих дітей. А щодо інших Пс.98:1 каже тремтіти:

1 Господь царює: нехай тремтять народи! Він сидить на Херувимах: нехай трясеться земля! (Пс.98: 1)

Знову ж таки, у цьому Псалмі звучать ті ж ідеї величі Господньої, Його сили, суду та справедливості. Але в той час, як для нас вони спрямовані на захист, на допомогу і підтримку нам, щодо інших, які не дозволяють Богу правити у своїх життях і противяться Його правлінню, як у своїх життях, так і оточуючих, Божі сила і велич, Його справедливість та суд діятимуть у зворотній, зворотній стороні медалі, якою є покарання правопорушників та бунтарів. І знову приходимо до ідеї помсти Божого. І воно таке, що народам сказано тремтіти. І якщо від помсти Бога Живого, який віддає за нас, тим самим підтримуючи і захищаючи нас, говориться тремтіти народам, то чого ми тремтімо від чогось, що бачимо в цих народах, у цьому світі? Якщо подивитися на цю картину логічно, вона здається абсурдною. Тремтіти повинні вони, а не ми! Тому що Всевишній і Всемогутній Бог, що тримає весь Всесвіт, за нас! Більш того, Він виправдовує нас! Отже, ми, знову ж таки, можемо веселитися і радіти, і радіти насамперед тому, що Господь царює в нашому житті і Він царює у Всесвіті.

Отже, виходячи з усього цього, можемо побачити, що означає для нас правління Боже і які вони забезпечують нам привілеї та переваги. І ось що означає, що Ісус на престолі! І поки Він на престолі, ми можемо бути спокійні і навіть можемо веселитися і радіти. А наш Бог на престолі назавжди! Божий престол непорушний! А це означає, що і наші мир і радість можуть і повинні бути непорушними. Тож серед усього того, що ми бачимо, що відбувається у світі, ми можемо зберігати спокій і радіти, бо Господь царює! 

Алілуя! Слава Богу!

Хай допоможе нам у цьому Господь!

 

16.10.2023

Відданість Божій любові: покликання нашого життя

Життя є даром від Бога, і ми маємо віддати Йому подяку за кожен день, який ми отримуємо. Відданість Божій любові - це наше покликання. Вона означає жити за Його волею і віддавати своє життя в Його руки.

Бога можна знайти в усьому, що нас оточує. Він говорить до нас через природу, людей, ситуації та події. Коли ми прислухаємось до Нього та діємо відповідно до Його волі, ми віддаємо наше ...

Все буде в порядку!

Ви знаєте, що Бог пропонує вам обмін? Щодня, кожну хвилину нашого життя це пропозиція про обмін перед нами, і, дивно, лише деякі приймають його. А обмін ось який: Господь хоче, щоб ви віддали Йому всі ваші турботи, проблеми та невдачі, а Він дасть вам мир і радість, захистить вас і подбає про вас.

Бог дійсно бажає піклуватися про нас, але для того, щоб Він міг робити це, на...

Бог бажає емоційних стосунків з вами

У Євангелії від Марка 12:29-30 написано: «Перша з усіх заповідей: … возлюби Господа, Бога твого, усім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всім розумінням твоїм, і всією фортецею твоєю» .

Чи чуєте ви емоції у цих словах Ісуса? Він каже, що не хоче, щоб ви просто любили Його. Він хоче, щоб ви любили Його пристрасно: всім своїм серцем, усією душею, всім розумінням і в...

Бог так полюбив світ: віра в Божу любов у складні часи

Існує безліч складних моментів у житті, коли може здатися, що Божа любов недоступна чи невірогідна. Нас оточує насильство, хвороби, конфлікти та багато іншого, що може підірвати нашу віру в Бога та Його любов. Але коли ми згадуємо про те, що Бог так полюбив світ, що надіслав до нас Сина Свого Єдинородного, щоб ми мали життя вічне, то ми розуміємо, що ніщо не може зупинити Божу любов.

Ві...

Використання Божої любові для того, щоб розвиватися та ставати кращими

Божа любов - це не тільки дар, який ми отримуємо, але й інструмент, яким ми можемо користуватися для свого особистого розвитку та зростання. За допомогою Божої любові, ми можемо стати кращими версіями самих себе та допомогти іншим робити те ж саме.

По-перше, Божа любов допомагає нам розвивати милосердя та проявляти милостиню. Коли ми проявляємо милосердя, ми розвиваємо співчуття та гото...

Ісус живе й перебуває серед нас

Чи ти знаєш, шановний читачу, що Ісуса Христа можна зустріти. Він помер, однак воскрес. А отже, живе як людина в тому самому тілі, що й до смерти, тільки одухотвореному, воскреслому. Він залишився тією ж людиною, що й був, – людиною, яка в усьому, крім гріха, подібна до нас.

Якщо не відчуваємо Ісуса своїми чуттями й не сприймаємо думками, то Його відчуває наш дух, сутність нашої...

Дар Божої любові: пробудження нашого серця

Є багато різних дарів, які Бог дарує нам. Один з найбільших та найцінніших дарів - це Його безмежна любов до нас. Ця любов не має меж, вона не обмежується ні віком, ні національністю, ні статтю. Бог любить кожну людину незалежно від того, хто вона є, тому що вона є Його створінням. І цю любов можна відчути, коли наше серце пробуджується до сприйняття Божої любові.

Пробудження серця - це...

Ніколи не забувайте, наскільки добрий до вас Бог!

Де ваші батьки спокушали Мене, випробовували Мене,
і бачили діла Мої сорок років.
— Євреїв 3:9

Якби у вашому житті стали відбуватися чудеса і їх потік був би нескінченним, вам це сподобалося б? Вам хотілося б, щоб так воно і було? Адже саме це й відбувалося з ізраїльтянами, коли вони покинули Єгипет і тинялися пустелею сорок років. Давайте подивимося, щ...

Бог абсолютно благий!

За всі мої роки пізнання Бога я зрозуміла, що Він абсолютно добрий. У Ньому немає нічого, що навіть було б схоже на егоїзм. З першого дня створення світу Він завжди віддавав Себе. Кожна сторона Його природи випливає з Його любові до Його творіння, і все воно є благим. Кожен день мого життя сповнений Його доброти.

Коли Бог послав на цю землю Свого Сина, Ісус був по...

Слово про страх Божий і про любов Божу

Служіння людини Богу, започатковане Богом, зрозуміле і просто. Але ми стали настільки складними і лукавими, такими чужими духовного розуму, що потребуємо ретельного керівництва і настанови для правильного й благоугодного служіння Богу. Дуже часто ми приступаємо до служіння Богу за допомогою такого способу, який противиться встановленню Божому, заборонений Богом, який приносить душам нашим не ко...