Субота 04 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Чому Божі діти страждають?

У результаті нещасного випадку на воді дівчина-підліток Джоні Ірексон Тада залишилася повністю паралізованою. У наступні важкі роки вона навчилася все більше і більше бачити, як Бог сяє Своєю благодаттю в цьому темному світі. Він дійсно має владу над усім і знає, що робить.

“Запитайте в мого чоловіка – я зовсім не теолог. Мені жодного разу не вдалося дочитати до кінця настанови Кальвіна, я не володію грецькою мовою чи івритом. Але багато років тому я травмувала шию, пірнаючи на мілководді, і повний і безповоротний параліч розбив вщент моє бажання вивчати трактати про Бога.

До того моменту я була задоволена тим, що, занурившись по коліно, бродила в набожних переживаннях, але коли через ушкодження спинного мозку моє тіло стало безвільним і даремним, я була кинута в темний, бездонний океан. Довгими безсонними ночами відразу після травми мене мучило одне питання: «Я християнка, чому ж Бог допустив такі жорстокі страждання в моєму житті? Боже, чому Ти такий жорстокий?»

Це сталося більше сорока років тому. І за всі ці роки Бог жодного разу не був жорстокий. Більше того, Він відповів на мої питання з такою інтимністю, м’якістю і ніжністю, що це спілкування із Спасителем я не проміняла б ні на що на світі. Я як і раніше залишаю вивчення івриту і грецької мови експертам, але роки досліджень переконали мене в тому, що Бог знає, що робить.

Той факт, що я вірю у верховну владу Бога, що моє божевільне життя знаходитися в безпеці усеосяжного Божого промислу, для мене є найкращою розрадою. Йому підконтрольне все (Еф. 1:11). Але Бог також показав мені, що коли відбуваються «нещасні випадки», абсолютно нормально називати їх «нещасними випадками». Навіть у Біблії вони називаються лихами. «Чи не від уст Всевишнього приходить біда і благополуччя?» (Плач Єремії 3:38).

Коли помирають немовлята, з голоду вимирають цілі популяції, або коли молода дівчина ламає шию, Бог плаче про Свій світ, «бо Він не з волі серця Свого карає і засмучує синів людських» (Плач Єремії 3:33). Моя травма спинного мозку була жахливим нещасним випадком.

Але Біблія в той же час проголошує й ще одну істину. Коли все це відбувається – голод, смерть немовлят, укуси змій, крадіжки на автозаправних станціях, озброєні напади – це не означає, що Бог хоч би на секунду прибрав Свої руки з штурвалу. У Псалмі 102:19 сказане: «Царство Його усім володіє». Він вважає ці жахливі і, частенько, згубні події трагедіями, і не радіє стражданням. Проте Він хоче направити їх у певне русло і використовувати ці страждання у власних намірах.

І ці наміри – на благо. Бог зробив усе можливе, щоб запросити мене розділити Його радість, мир і силу. Але є один момент. Бог ділиться Своєю радістю тільки на Своїх умовах, і ці умови закликають нас, в якійсь мірі, страждати так, як страждав Його улюблений Син, знаходячись на Землі. «Бо ви до цього покликані: тому що і Христос постраждав за нас, залишивши нам приклад, щоб ми йшли по слідах Його» (1Пет. 2:21).

Ці сліди ведуть нас в єднання Христових страждань, в яких ми уподібнюємося «смерті Його», – а це означає, що ми щодня беремо свій хрест і помираємо для гріхів, за які Він помер на Своєму хресті (Флп. 3:10; Лк. 9:23).

Коли страждання вражають нас до глибини душі, відкривається наша істинна суть. Страждання закидають ручну гранату в нашу егоїстичність, і оголяють нашу душу – проте так ми можемо міцніше прив’язатися до Спасителя. Наші біди допомагають нам досягати святості. А ми ніколи не уподібнимося Христу більшою мірою, ніколи не будемо більше сповнені Його радості, миру і сили, ніж у тому випадку, коли гріх буде викоренений з нашого життя.

Чи означає це, що Бог радіє травмі мого спинного мозку? Чи потирав Він від радості руки, коли я пірнула з того моста на мілководдя? Звісно ж, ні.

Він може зробити так, щоб усе це сприяло «для добра», проте це не означає, що моя травма спини сама по собі є благом (Рим. 8:28).

За моїм скромним розумінням цих глибоких таємниць, Бог допускає різні речі, яких Він не схвалює. Як сказав мені одного разу мій друг і наставник Стів Естес, «можливо, сатана і приводить у дію корабель зла, але Бог направляє його так, щоб це служило Його цілям і намірам».

Крім того, причина, чому Бог дозволив статися цьому нещасному випадку – не це головне. Головне, що мої страждання навчили мене «розпрощатися з гріхом», і залишити в минулому дратівливу, дріб’язкову і самозакохану «Джоні», перетворивши її на зрілу «Джоні», якою Він визначив мені стати, доводячи до досконалості і відточуючи мій характер за багато років повного паралічу (1Пет. 4:1).

Я не кажу, що це просто. Насправді, усе стає тільки складніше. Мої тонкі, змучені кістки починають згинатися під гнітом десятиліть паралічу. Але я повинна пам’ятати про те, що суть Божого плану полягає в тому, щоб рятувати мене від гріха – до останнього подиху. Мій біль і дискомфорт не є центром Його уваги. Йому це небайдуже, але все це – лише симптоми справжніх проблем. Понад усе Бог піклується не про те, щоб зробити моє життя щасливим, здоровим і безпроблемним, а про те, щоб навчити мене ненавидіти свої гріхи і зростати в благодаті і пізнанні Ісуса Христа.

Чи не занадто велика ціна? Ні, якщо замислитися про те, що «короткочасне легке страждання наше викликає безмірну вічну славу» (2Кор. 4:17). Я переконана, що моя реакція на необхідність сидіти в інвалідному візку безпосередньо вплине на мою здатність радіти, славити Бога і служити на небесах. І з усіх речей, які я можу даремно розтратити тут на землі, я не хочу даремно розтратити досвід свого паралічу!

Одного разу прийде день, коли Бог закриє завісу за злом, і, разом з нею, підуть страждання і печалі. А доти, я пам’ятатиму слова, які мені сказав одного разу Стів Естес, поклавши руку на мій інвалідний візок: «Бог дозволяє те, що Він ненавидить, щоб завершити до кінця те, що Він любить». І я посміхаюся, знаючи, що Бог здійснює те, що Він любить у моєму житті – Христа, Який живе в мені, надію слави”.

Джоні Ірексон Тада

Джоні Ірексон Тада

Джоні Ірексон Тада, засновниця і президент організації «Джоні і друзі» – популярна оратор на конференціях, що проводяться по всьому світу. Вона надихає мільйони людей своїми книгами, що завоювали багато нагород, і майстерними картинами.

24.09.2023

Бог сильний всі ваші труднощі обернути на благо

«Хвала Богу, Батькові Господа нашого Ісуса Христа, Батьку милосердя (милості та співчуття), Богу (Джерелу) всякої втіхи (натхнення та наснаги). Він втішає (надихає і надихає) нас у всіх тяжких випробуваннях (бідах і стражданнях), щоб і ми могли втішати (надихати і надихати) тих, хто терпить усілякі випробування та біди тим утішенням (натхненням і наснагою), яким Бог нас самих »...

4 ознаки того, що ви на стадії клітини

Боговоренням я серйозно зацікавився десь у 2008 році, у розпал євангельського руху «Молоді, неспокійні, реформатські» (Young, Restless, Reformed — YRR ). На той час я, молодіжний пастор, під керівництвом пастора-методиста, осягав суть «п'яти пунктів» арміянства . Від мого наставника я знав усі «вузькі» місця «п'ятипунктової» кальвіні...

Труднощі життя: Випробування, Розвиток та Сила в Нас

У світі, наповненому різноманітними досвідами та випробуваннями, труднощі є неодмінною частиною нашого життя. Вони приходять до нас у різних формах - фізичні, емоційні, фінансові чи духовні, і часто ставлять нас перед складними виборами та викликами.

Труднощі можуть здаля здатися непрохідними перешкодами, що перекривають наш шлях до щастя і успіху. Але насправді, вони мають глибше зна...

Якщо приймеш хрест, здолаєш страждання

Друже, сьогодні я хотів би розповісти тобі про особливу людину в історії людства. Ісус «із Назарету… ходив Він, добро чинячи» (Дії 10:38), – каже євангелист Лука. Він, найчистіша людина у світі, зазнав найбрудніших наклепів, обмов, осуду, а також несправедливости й безправ’я, але здобув цілий світ і став скелею, на якій західний світ збудував свою цивіліз...

АНТИКРИЗНА ІНСТРУКЦІЯ

Прочитай цей список і подзвони туди куди тобі треба:
При появі занепокоєння дзвони Мф 11:25-30
При появі хвилювання дзвони Мф 6:19-34
При появі депресії дзвони Пс 26
При появі гордості та самовпевненості
дзвони Псалом 18 13
При появі невдоволення життям дзвони Колосянам 3:12-17
При появі нерозуміння християнства дзвони 2 Коринтянам 5:15-19
При появі невпе...

Глибинна причина людських страждань

Вишукуючи причини страждання чи окремої людини, чи народу, чи людства в цілому, допитливий шукач може опинитися в ситуації, в яку потрапили учні Христові, коли запитали свого Учителя стосовно сліпонародженого: «Хто згрішив, – він чи батьки його, що сліпим народився?» (Ін. 9:2).

– Ні він не згрішив, ні батьки його, а це для того, щоб відкрилися...

Як зберегти свою віру та духовний розвиток у світі, що стає все більш секуляризованим

Сучасний світ стає все більш секуляризованим, і це ставить перед християнами ряд викликів. Інакше кажучи, це означає, що у наш час все менше людей сприймає релігію як центральний елемент свого життя, а духовні практики замінюються матеріалістичними. У такому середовищі важливо зберегти свою віру та духовний розвиток, а також знайти спосіб впливу на оточуючих людей, щоб поділитися з ними своїм д...

Утіха для розбитого серця

Бог лікує розбиті серця. У Своїй проповіді, виголошеній у Назареті, Ісус сказав, що Бог послав Його лікувати розбиті серця. Серце в нашій мові, а також у Біблії означає цілу людину або її центр, осердя. Адже саме в серці концентруються всі людські переживання та реакції. Про декого кажуть, що думає серцем, про іншого – що вирішує серцем, а ще про когось – що в нього слова пливуть пр...

Біль і людські страждання

У цьому світі немає жодної людини, яка б не зазнавала болю і страждань. І хоча здається, що одні люди піддаються їм більшою мірою в порівнянні з іншими, ніхто не оспорюватиме того факту, що абсолютно всі люди відчувають біль або страждають в якійсь мірі і в якійсь формі. Багато хто з нас був свідками тому, як хтось вигукує: «Але чому саме я, Господи?» Люди вважають, що вони отримуют...

Як знайти здатність прощати та проявляти любов у складних взаєминах з іншими віруючими та невіруючими людьми

Нинішній світ дуже складний, іноді нас змушують стикатися з різними ситуаціями, коли наша віра та духовність перевіряються. Однією з найскладніших речей, з якими нам доводиться стикатися, є відносини з іншими людьми - іноді це можуть бути відносини зі співвірниками, іноді зі знайомими людьми, іноді з колегами чи родичами. Важко зберегти любов та простірливість, коли у вас є різні точки зору, ал...