Субота 18 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Жага щастя та потреба в Радості

Кожна людина на землі хоче і прагне бути щасливою та радісною. Але не завжди ми добре розуміємо, що таке справжнє щастя і що таке справжня радість. І тому наші прагнення на щастя нерідко звертаються в гонитву за примарами, а радість так легко змінюється зневірою, тугою та розчаруванням.

А тим часом спрага щастя і потреба в радості – це не якесь суєтне бажання, не примха нашої затьмареної гріхом природи. Ні, це вроджені і даровані нам Богом устремління, що є невід'ємною приналежністю нашої істоти, створеної за образом і подобою Божою.

Сам Господь, наш Творець, Промислитель і Спаситель, хоче, щоб ми були справді щасливі і тут, на землі, і в майбутньому вічному житті. Він кличе нас до найвищого щастя, яке Його божественне слово називає блаженством. Він показує нам вірні шляхи до цього найвищого щастя. Він пропонує нам надійні способи його досягнення, і Свої заповіді блаженства завершує словами: «Радійте і веселіться, бо наша нагорода велика на небесах» (Мф. 5,3 – 12).

Сьогодні, у день пам'яті св. апостола і євангеліста Іоанна Богослова, хочеться знову і знову говорити про щастя, про радість, про повноту життя, до якого ми всі покликані волею Всещедрого і Всеблаженного Бога і Спасителя нашого, почерпаючи цього разу переважно від джерел мудрості великого «богословів начальника» і « глядача невимовних божественних одкровень».

Улюблений учень Господа Іоанн, син Зеведеїв, прожив довге життя, в якому пізнав і радості, і скорботи. Світлі роки близького спілкування з Божественним Вчителем незабаром змінилися для нього працями та подвигами апостольського благовістя про Христа Розіп'ятого і Воскреслого, пастирськими турботами про віруючих та багатьма тяжкими моральними випробуваннями, аж до сповідництва за ім'я Христове.

Але й у найважчі роки свого життя св. Іоанн був щасливий і блаженний у своїй дії (Як. 1,25). Та й чи міг, незважаючи на всі хвороби і труди свого апостольського служіння, бути коли-небудь нещасливий той, хто удостоєний був лежати на персях свого Вчителя і Господа на Таємній Вечері, хто був усиновлений Пречистою Діві Богоматері, Який її вмирав на хресті Божественним Сином, хто мав утіху виявляти синівську турботу про Нею, аж до самого Її блаженного успіння?!

І ми легко можемо зрозуміти, що саме досвід величезного особисто випробуваного щастя, досвід блаженного життя у Христі зробив св. апостола і євангеліста Іоанна вірним свідком і провісником того щастя, яке може випробувати, і тієї радості, до якої може долучитися ще тут, на землі, не кажучи вже про майбутнє блаженне життя, кожна віруюча душа, якщо тільки відкинувши шлях гріха і пороку, вона наважиться неухильно слідувати за Христом.

«Улюблені! ми тепер діти Божі... Обітниця ж, яку Він обіцяв нам, є життя вічне... І це пишемо вам, щоб радість ваша була досконала... Син Божий прийшов і дав нам світло і розум, нехай пізнаємо Бога істинного і так будемо в істинному Сині Його Ісусі Христі: Цей є істинний Бог і життя вічне» (1 Ін. 3,2; 2,25; 1,4; 5,20)

Бажаючи стати щасливою, людина використовує для досягнення цієї мети різні способи. Зазвичай він дбає про набуття якомога більшої кількості знань, досвіду, корисних навичок. Знижуючи собі повагу своїм умінням працювати і створювати суспільні цінності, він не забуває і про те, щоб якнайкраще влаштувати особисте та сімейне благополуччя. З християнської точки зору це цілком природно і похвально, якщо, звичайно, людина від загальної користі не воліє своєї особистої вигоди, якщо не звертає шляхетну справу служіння іншим людям у спосіб егоїстичного самоствердження.

Але досвід показує, що навіть за наявності цілком гідних мотивів життя в обстановці зовнішнього благополуччя далеко не завжди чає людині справжнє і глибоке внутрішнє задоволення. Найнапруженіших зусиль і добрих намірів нерідко буває недостатньо для справжнього щастя людини. А іноді, серед, здавалося б, повного благополуччя, душу людини починають роз'їдати сумніви і розчарування, особливо при різних життєвих негараздах і при думці про неминучість смерті, що наближається. І мимоволі постає питання: невже немає в світі такої сили, яка могла б зробити людину щасливою в будь-яких умовах: у радості і в горі, при успіхах і при невдачах, незалежно від особистих успіхів і від будь-яких інших зовнішніх обставин?

Св. апостол Іоанн Богослов у своєму вченні про Бога, про мир і людину дає ясну та ствердну відповідь на це питання. Є така сила, і притому сила єдина і нічим іншим не замінна, яка може зробити людину істинно щасливою і радісною в будь-яких умовах, осяяючи все її існування неземним світлом, зігріваючи його душу благодатною теплотою, і вливаючи в його серце невичерпну бадьорість і енергію Сила ця - КОХАННЯ!

«Бог є любов» (1 Ів. 4,8) — таке найважливіше свідчення улюбленого учня Христового в моральному відношенні. Два найголовніші догми християнства — догмат Троїчності і догмат Боговтілення і Спокути — стають найбільш близькими і доступними нашому розумінню у світлі вчення про Бога як про Трііпостасний Бог любові.

Слова першосвященицької молитви Господа Ісуса Христа: «Нехай будуть усі єдині; як Ти, Отче, у Мені, і Я в Тобі, так і вони нехай будуть у Нас єдино» (Ін. 17,21), згідно з богомудим роз'ясненням святих отців і вчителів Церкви, ясно вказують на те, що істотним змістом внутрішнього життя Божества є нерозривне єднання взаємної любові між Трьома Особами Св. Трійці.

Але це високе божественне кохання не замикається сама в собі. Вона виявляє себе і у відношенні до створеного Богом світу. Вона знаходить спосіб врятувати людину і після того, як через гріхопадіння вона втратила здатність бути в блаженному спілкуванні з Богом - Джерелом життя, світла і радості. «…Так полюбив Бог світ, що віддав Сина Свого Єдинородного, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне» (Ів. 3, 16).

Таємниця спокути велика і неосяжна, але моральний зміст її цілком доступний нашому розуму та серцю. Спокута була актом безприкладної самопожертви, який заради нас і заради нашого спасіння благоволив здійснити Єдинородний Син Божий. І тільки через ціле вдячне прийняття цієї великої жертви Боголюдини, в якій відкрилася нам безмірна любов Божа, можемо ми врятуватися, тобто. подолати силу гріха, що поневолить нас, почати ходити в оновленому житті (Рим. 6,4) і стати синами воскресіння (Лк 20,36).

Господь Ісус Христос, чистий і безгрішний, прийшов у світ, щоб зруйнувати справи темряви: ворожнечу, ненависть, жорстокість: все, що є прямим запереченням любові і тому несумісне з радістю та руйнівним для щастя людини. Він прийшов, щоб Своєю небесною чистотою, бездоганністю Своїх вчинків, цілковитою правдивістю перемогти та обеззброїти світове зло. Він здійснив це в Своєму особистому земному Боголюдському житті, «за днів плоті Свого» (Євр. 5,7), але Він продовжує це робити і тепер у подіях повсякденного людського життя і в подіях світової історії через тих, хто «бере хрест свій і іде за Ним» (Мт. 16,24).

Як Вождь якогось великого духовного воїнства, Він Сам очолює всесвітню боротьбу зі злом — боротьбу, яка закінчиться лише наприкінці часів перед настанням майбутнього століття. Він, який сказав колись учням і апостолам: «…мужіться: Я переміг світ» (Ін. 16,33), нині кожному добровільному і діяльному учаснику цієї боротьби подає невидимі, але могутні благодатні сили для перемоги над злом і гріхом — чи то в особистому. , сімейного чи суспільного життя.

Любов Божа є справді найбільшою моральною силою. Виливаючись у наші серця Духом Святим, даним нам (Рим. 5,5), вона вселяє в нас досконалу радість і збуджує в нас вдячну і діяльну любов у відповідь до Христа, нашого Божественного Викупителя.

Любов до Бога неможлива без любові до людей. «…ми, – каже св. апостол Іван, маємо від Нього таку заповідь, щоб люблячий Бога любив і брата свого» (1 Ін. 4, 21). «Хто говорить: «я люблю Бога», а брата свого ненавидить, той брехун» (1 Ін 4, 20).

Любов до людей може виражатися багатьма та різними способами. Це і батьківська любов, яка піклується не тільки про зовнішнє благополуччя дітей, а й про їхнє гідне моральне виховання. Це і турбота про процвітання Батьківщини, про бездоганне виконання своїх цивільних обов'язків та патріотичного обов'язку. Це і сприяння розвитку добрих стосунків між людьми та народами. Це і підтримка зусиль, спрямованих на усунення всього, що створює загрозу життю людей та миру на землі.

Любов — це найкраща прикраса людського життя Скільки щастя і радості випромінює із себе життя тієї сім'ї, або такого людського співтовариства, в якому не чути лихослів'я або гнилих слів взаємного недоброзичливості, де панує вірність, чистота, цнотливість, де славиться і з любов'ю закликається ім'я , де молитва стає найпершою духовною потребою людини, де всі взагалі взаємні стосунки будуються на принципі неухильного дотримання двоєдиної заповіді про любов до Бога і до ближніх, — заповіді, яка є основою всього Божественного морального закону.

Любов до Бога і до ближніх вимагає подвигу, відповідальних рішень, а іноді й глибокої перебудови життя християнина, зміни наших понять, звичаїв і звичок. Але якщо ми хочемо бути справжніми християнами, справді щасливими і здатними показати шлях до щастя іншим людям, то ми повинні до справи нашої віри і до терпіння надії на Господа нашого Ісуса Христа приєднувати працю любові, без якої немислимо істинне слідування за Христом

. що колись св. апостол Іоанн досяг глибокої старості і вже не міг, як раніше, вимовляти тривалі повчання, він зазвичай закінчував свої короткі настанови словами: «Діти, любіть один одного». І коли деякі питали його, навіщо він так часто їх повторює, він відповідав: «Це заповідь Господня, і якщо дотримуєтеся її, то й годі».

Нехай ці святі слова найчастіше звучать у наших серцях, як безсмертний заповіт благостного старця і великого апостола любові. Нехай вони спонукають нас до старанних молитов про мир усього світу, про спасіння всіх людей, ближніх і далеких, і надихають нас на подвиг любові, як нагороду за яку обіцяно нам блаженство вічного життя і безперестанна радість про Христа Ісуса Господа нашого. Амінь.

ТВІЙ СВІТ

У мене маленький світ, але мені його вистачає!
У тебе маленький світ? А він наповнений Світлом?
З одного боку: ми не маємо права порушувати межі будь-якого світу, намагатися, хоч крапельку, чогось привносити в інші світи, але ми запитуємо: а твій світ наповнений Світлом? Тобі, друже мій, тепло? Ти не самотній у своєму пошуку? Тебе не змучило свідомість самотності та власної нікчемност...

Сила радості

Близько опівночі Павло та Сила, молячись, оспівували Бога. Раптом стався великий землетрус, так що похитнулася основа в'язниці; одразу ж відчинилися всі двері, і у всіх узи ослабли.
Дії 16:25, 26

У Біблії Бог часто наказує Своїм дітям радіти, тобто. перебувати у світі та щастя. Наприклад, у Посланні до Филип'ян 4:4 сказано: “Радійте завжди в Господі (на...

Самооцінка християнина

Мій викладач у семінарії Стефан Сімандс навчав, що найпотужніша стратегічна атака диявола спрямована на нашу самооцінку. Найчастіше її заниження, інколи ж – її завищення. Тому найважливіше завдання християнського лідера – підбадьорення та зміцнення тих, чия самооцінка занижена та попередження тим, що ухиляються до гордині.
Культура навколишнього суспільства має дуже в...

Позитивна позиція

Зигмунд Фрейд з 28-річного віку намагався позбутися душевних мук за допомогою кокаїну і вважав, що почуття щастя важко зазнати і що постійне відчуття «нещасливості» – доля більшості людей. Він писав: «Що хорошого для нас у довгому житті, якщо воно важке і позбавлене радостей і якщо в ньому так багато нещасть, то ми можемо лише вітати смерть як рятівницю?»

Подарувати щастя

...Величезні блакитні очі на виснаженому обличчі. Обрита голова, немислимо худі руки та ноги. Такою вперше побачила цю дівчинку жінка, яка згодом стане її матір'ю. Подруга, співробітник міліції, порушивши всі правила, привела до неї додому цю нещасну дитину. Для малюка та дитячий будинок був би щастям. Після смерті матері батько збожеволів, і, коли її з братами та сестр...

Радійте! Плід же Духа: ... радість

Людина не зможе пізнати справжню радість, доки не пізнає Господа. Лише тоді він входить у те, що Петро називає радістю невимовною і преславною (1Пет.1:8).

Будь-хто може радіти, коли все в його житті складається благополучно, але ніякі зовнішні обставини не здатні подарувати ту радість, що дає нам Святий Дух. Ця радість бере початок у наших взаєминах з Господом, у дорогоцінних обіцянках, ...

Християнська Радість

Пилип'ян 1:3-11
Радість – це захоплення, захоплення, насолода в житті, вона глибша за біль чи задоволення. З біблійної погляду радість не обмежена зовнішніми обставинами.
Радість - це " Божий дар " і, як й інші духовні дари, її можна відчувати навіть за надзвичайно складних обставин.

Як у Старому, так і Новому Завітах радість показана як постійна характерна риса ...

Як добре, що Ти є

Просто і неймовірно добре.

Тихий легкий сум розливається в душі, коли думаєш - що було б, якби не було Тебе...

Як би здійснювався цей незримий зв'язок між душами? Душі самотні у всесвіті, розкидані світом.

Виконуючи Твій заповіт "любіть один одного", ми щоразу могли б натикатися на горезвісне почуття ревнощів, недовіри від незнання того, чим зайнятий цієї х...

Радійте!

..радійте з того, що ваші імена написані на небесах. Лк.10:20

Так Ісус одного разу відповідав Своїм учням. Чи знаєш ти, що Він і твоє ім'я хоче записати в Книгу Життя? Ти, напевно, відгукуєшся на ім'я, записане у земних списках та документах. Але чи записано твоє ім'я у Небесній Книзі, Книзі Життя? Ти маєш знати це. День, коли твоє ім'я було занесено на ...

Про Радість

Моя радість ллється як дощ, вона тече і чути шум її струмка. Походження не супроводжується сміхом, немає пафосного стану душі, це зовсім інше почуття, яке не тимчасове і зникає, але летить. 

Воно раптом падає і з розмаху розбивається об землю, то раптом підіймається проти всіх законів і йде далеко в небесну далечінь, куди забирає всі мої мрії і всю мою сутність. І це почу...