Четвер 25 Квітень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Ніколи не забувайте, наскільки добрий до вас Бог!

Якби у вашому житті стали відбуватися чудеса і їх потік був би нескінченним, вам це сподобалося б? Вам хотілося б, щоб так воно і було? Адже саме це й відбувалося з ізраїльтянами, коли вони покинули Єгипет і тинялися пустелею сорок років. Давайте подивимося, що Біблія має на увазі, говорячи, що ізраїльтяни спокушали Бога.

Слово peiradzo - "спокушати", ще означає піддавати випробуванню. Це опис процесу випробування об'єкта з метою побачити, чи добре його якість, як про це говорять і хваляться. Наприклад, якщо ви чуєте, що якийсь продукт — найкращий з усіх подібних до нього, вам захочеться його спробувати, щоб дізнатися, чи насправді він такий гарний. Ось таке значення включає слово peiradzo в цьому вірші.

Ізраїльтяни перебували в такій ситуації, коли їм потрібне було надприродне втручання Бога, інакше б вони не вціліли після втечі з Єгипту. Ця ситуація дозволила Богові показати їм, хто Він і наскільки Він вірний Своєму народові. Бог сказав ізраїльтянам, що Він добрий, тому вони можуть Його випробувати, давши Йому можливість довести правдивість усіх Його слів про Себе.

Той самий принцип ви можете застосувати у своєму житті. Наприклад, у вас виникли серйозні матеріальні труднощі і без Божої допомоги вам не обійтися. Ви вже чули про те, що Бог надприродним чином заповнює фінансові потреби, і ось настав момент, коли ви змушені випробувати ці слова, випробувати Божу доброту та Його здатність позбавляти труднощів. Перебуваючи в таких стислих обставинах, ви можете сказати: «Господи, Ти кажеш, що для Тебе немає нічого неможливого, і ось тепер мені потрібно, щоб Ти довів мені це. Будь ласка, допоможи мені у цій ситуації».

Ізраїльтяни зіткнулися з величезними труднощами і потребували, щоб Бог визволив їх. Кожна трудність давала Богові можливість довести їм свою прихильність до них. Тому тут і написано, що ізраїльтяни відчували Бога. Слово dokimadzo - "випробовувати", описує те, що було випробувано і знайдено істинним, справжнім, надійним, достовірним, справжнім.

Мойсей оголосив ізраїльтянам про Божу доброту до них, і кожна труднощі, з якою вони стикалися, давала Богові можливість довести, що Він саме такий, яким Його дав їм Мойсей. І кожного разу вони бачили, що Бог є вірним, істинним і відданим. Ні разу Він не залишив їх, жодного разу не покинув. Вони бачили Його доброту, бачили, що Він гідний довіри, на Нього можна покладатися і Він вірний. Ізраїльтяни бачили Божі діла сорок років.

Слово horao - "бачити", також перекладається дивитися, сприймати, переживати. Це говорить про те, що ізраїльтяни бачили дію Божої сили так часто, що це стало для них звичною. А граматична форма цього грецького слова вказує на постійну, безперервну дію, тобто протягом цих сорока років вони безперервно бачили Божі справи. Вони постійно бачили дію Божої сили як жодне покоління ізраїльтян — ні попереднє, ні наступне. Можна було б списати багато сторінок, розповідаючи про те, як Бог захищав їх і забезпечував усім необхідним, але давайте коротко перерахуємо чудеса, які Бог зробив для них: * протягом сорока років давав їм манну, * годував їх перепелами, *

давав
їм
воду зі скелі, і її було достатньо всім.

Як підрахували багато дослідників Біблії, ізраїльтян було три мільйони людей. Ви уявляєте скільки потрібно було манни, щоб нагодувати таку кількість людей? Хтось порахував, що щодня їм потрібно 4 500 тонн манни. Якщо врахувати, що Бог годував Свій народ щодня протягом сорока років, то виходить 65 мільйонів 700 тисяч тонн. Манна з'являлася регулярно щодня, і ізраїльтяни так звикли до цього, що навіть не переймалися тим, що будуть їсти завтра. Вони перестали дивитися на це надприродне забезпечення їжею як диво і почали сприймати його як звичайне явище. За ці роки народилося багато дітей, і вони теж вважали повсякденною справою те, що щодня з нізвідки з'являлося 4500 тонн манни (див. Вихід 16).

Як ви думаєте, що сталося, якби вранці, прокинувшись, усе місто побачило, що на вулицях повсюди лежить гарна, щойно приготована, поживна манна, і кожен може безкоштовно брати скільки хоче? Думаю, це була б сенсація! З усього світу злетілися б вчені подивитися на це диво, скуштувати манну, взяти для вивчення. Про це явище написали б журналісти, це б показали по телебаченню. Це стало б світовою сенсацією! А для ізраїльтян це було звичайним явищем, яке вони бачили щоранку.

А пам'ятаєте, як Бог посилав ізраїльтянам перепелів, щоб годувати їх м'ясом? Скільки потрібно було птахів, щоб годувати таку кількість людей щодня? Хочете, скажу? На місяць потрібно щонайменше 90 мільйонів перепелів! Порахуйте самі — якщо кожен ізраїльтянин з'їдав хоча б по одному перепелу на день, то за місяць вони з'їдали 90 мільйонів перепелів. Якщо вони з'їдали по два перепели на день, то кількість подвоюється - їм потрібно було 180 мільйонів перепелів. Ось стільки птахів потрібно щомісяця, щоб щодня годувати три мільйони ізраїльтян. Врахуйте, що ізраїльтяни перебували у пустелі, а там перепела не водяться. Як це було? Раптом люди почули якийсь гомін. Подивившись на небо, вони побачили мільйони перепелів, що взялися з нізвідки і летіли прямо до них у табір. Як, мабуть, дивно це виглядало. Тільки уявіть, просто над вашою головою летять мільйони птахів. Ця величезна, щільна хмара перепелів затьмарила сонце. Або уявіть іншу картину: ви цілий місяць живете в таборі і щодня до вас злітаються мільйони перепелів, сідають прямо біля ваших ніг і всім своїм виглядом кажуть: «Будь ласка, з'їж мене!»

Звідки зліталися ці перепели? Вони не живуть у пустелі. З яких країв їм доводилося летіти, щоб дістатися ізраїльтян? Звідки Бог скликав перепелів, щоб годувати ними ізраїльтян? Це не піддається логічному поясненню. Це було дивом. Це було так само дивом, як і 4 500 тонн манни, яка протягом сорока років щоранку з'являлася з нізвідки.

А як щодо води, що текла зі скелі, і її вистачало на всіх ізраїльтян? У вас є якісь міркування з приводу того, скільки води потрібно, щоб напувати три мільйони людей у спекотній, безводній пустелі? А ще не забудьте про всіх тварин, яких теж треба було напувати. Єдине доступне джерело води було гірким і непридатним для вживання. Жодних інших джерел у цій розпеченій, неживій пустелі не було. Щодня потрібно 56 700 000 літрів води, і це лише мінімальна кількість для існування.

У цій гарячій місцевості вода була на вагу золота. Людям та тваринам треба було тут більше води, ніж у будь-якій іншій місцевості. Без води вони б померли. Але оскільки в пустелі не було джерела питної води, то він там міг з'явитися лише надприродним чином. І Бог наказав Мойсеєві вдарити по скелі (див. Вихід 17). Мойсей так і зробив, і зі скелі полилася вода. Вона текла, текла та текла. На тиждень їм потрібно було близько 397000000 літрів води.

Після такого надприродного забезпечення день у день протягом сорока років ізраїльтяни мали б бути вдячні Богові. Бачаючи такі дива щодня, вони повинні були б повністю довіряти Богові і розуміти, що слідувати за Ним легко. Хіба Він не доводив їм постійно Свою вірність? Хіба Він не забезпечував їх усім необхідним? Вони стали особливим поколінням, бо бачили багато Божих чудес. Але вони запекли, і Біблія попереджає нас не чинити так само: «Не запекли ваших сердець, як під час ремствування, у день спокуси в пустелі» (Євреїв 3:8).

Грецьке слово skleruno — «запекли», медичний термін, який описує щось жорстке, наприклад, мозоль. Воно також може описувати кінцівку, настільки окостенілу, що нею важко поворушити. Його часто переводять упертий. Воно використовувалося і для опису твердого ґрунту пустелі, настільки твердого, що вода не могла його просочити. З плином часу слово склеруно стало описувати людину товстошкіру, байдужу, не чутливу.

Чи може бути таке, що люди, бачачи так багато Божих чудес, огрубіли і перестали цінувати прояви Божої сили? Чи можливо, що вони стали байдужими до Божої благості, бо Бог виявив їм її занадто багато? Невже ті надприродні прояви, які вони колись вважали чудесами, стали настільки звичайним явищем, що більше не справляли на них враження? Здається, ізраїльтяни перетворилися на розпещених дітей, вони навіть не усвідомлювали, наскільки милостивий і великодушний до них Бог і наскільки незвичайним чином Він наповнював їхні потреби. Вони так очерствели, що більше нічого не могло їх вразити. Вони окостеніли і стали неслухняні Богові. Навіть Його присутність не торкалася їхнього серця. Вони стали байдужими, нечутливими, невдячними, постійно скаржилися і нарікали на Бога.

Ви можете запитати: «Та як вони могли запеклим після того, що Бог зробив для них?» Але поставте це питання собі. Дозвольте сказати вам: і сорока років не знадобиться, щоб стати черствим і невдячним. Якщо ви чесно проаналізуєте своє життя, то, можливо, погодьтеся зі мною, побачивши в собі таке саме ставлення, що й ізраїльтян. Згадайте, як Бог благословляв вас. Він змінив вас, зцілив, зберіг вашу сім'ю, дав вам нову роботу, відповідав на ваші молитви, неодноразово заповнював ваші матеріальні потреби, роками виливав на вас благословення. Якщо розібратися, потік Божих чудес у вашому житті не припинявся. Хіба ви не бачили милості та благості Божої до вас? Однак ви все ще турбуєтеся, хвилюєтеся і сумніваєтеся у Його вірності? Невже ви можете сумніватися в Богові після того, як Він неодноразово довів вам Свою відданість?

Як ізраїльтяни зустрічалися з труднощами і тоді відчували Бога, так ви відчуваєте Його і ви. І щоразу Бог проходив випробування. Він доводив Свою вірність знову і знову, показуючи, що на Нього можна покластися, Йому можна довіряти. Все своє життя ви бачили прояв Божої благості до вас, тож визнайте нарешті цю істину. Відкладіть зараз усі справи і подякуйте Богові за всі Його благословення. Завжди пам'ятайте про Божу доброту до вас і завжди будьте вдячні Йому, і тоді ви не станете таким черствим і закостенілим, як ізраїльтяни.

Не будьте серед тих, хто ремствує, скаржиться і не довіряє Богу. Будьте серед тих, хто вдячний Богові, хто довіряє Йому і вірить, що Він саме такий, яким Себе називає. Бог благий до вас – ніколи не дозволяйте собі забути про це.

Моя молитва сьогодні.

Господи, я вдячний Тобі за Твою ласку до мене. Ти врятував мене, викупив і зрадив. Все моє життя сповнене Твоєї доброти і милості. Так, Ти справді виливав на мене безперервний потік благословень, і сьогодні я дякую Тобі за кожне з них. Важкі ситуації, в яких я опинявся, були приводом випробувати Тебе на вірність, і Ти охоче приймав кожну можливість довести Свою доброту до мене. Твоя доброта не знає меж. Я славлю Тебе і дякую за таку величезну любов до мене.

В ім'я Ісуса. Амінь.

Моє сповідання цього дня.

Я бачу, як Бог добрий до мене, і вдячний Йому. Я довіряю Йому, тому що Він багато разів показував мені Свою вірність, і я анітрохи не сумніваюся, що Він ніколи не покине мене. Він і тепер показує мені Свою доброту і милість, і я прославляю Господа. Біблія каже: «Так нехай скажуть спасенні Господом», і я так говорю зараз. Ісусе, Ти добрий і Твоя милість навіки. Дякую Тобі за те, що Ти виявляєш мені Свою милість і могутність.

З вірою я сповідую це в ім'я Ісуса.

Поміркуйте над цими питаннями.

1. Читаючи цей розділ, ви згадали моменти, коли Бог надприродним чином заповнював ваші потреби? Для вашої користі поміркуйте про всі випадки, коли Бог посилав вам все необхідне.
2. Ви зіткнулися із труднощами зараз? Як ви поводитеся? Вірите Господу, повністю довіряєте Йому чи боїтеся, що цього разу Бог вам не допоможе?
3. Можливо, ви стали такими, як ізраїльтяни? Ви бачили так багато чудес Божих, що вже перестали цінувати Його турботу? Тоді я раджу вам прийти сьогодні до Бога і виправити це.

Використання Божої любові для того, щоб розвиватися та ставати кращими

Божа любов - це не тільки дар, який ми отримуємо, але й інструмент, яким ми можемо користуватися для свого особистого розвитку та зростання. За допомогою Божої любові, ми можемо стати кращими версіями самих себе та допомогти іншим робити те ж саме.

По-перше, Божа любов допомагає нам розвивати милосердя та проявляти милостиню. Коли ми проявляємо милосердя, ми розвиваємо співчуття та гото...

Божа любов: найбільший приклад любові, який ми можемо дати світу

Божа любов - це найбільший приклад любові, який ми можемо дати світу. Вона стала для нас зразком та натхненням до того, як ми повинні любити один одного. Бог так полюбив світ, що дав свого Єдинородного Сина, щоб кожен, хто вірить в Нього, не згинув, але мав вічне життя (Іван 3:16). Таким чином, Божа любов виявляється в тому, що Бог віддає найкраще, що в ньому є, для того, щоб люди мали можливіс...

Досвід Божої любові через молитву

Молитва є важливою складовою релігійного життя багатьох людей. Це не тільки спосіб звернення до Бога, але й джерело сили та спокою у важкі моменти життя. Молитва дозволяє нам відчути Божу любов та благодать, що допомагає нам розвиватися та ставати кращими людьми.

Божа любов є безмежною та непізнаваною, і через молитву ми можемо відчути цю любов у нашому житті. Молитва дає нам можливість...

Бог має третій варіант, коли Ви між двох вогнів!

Молюся, щоб Господь Вас спрямовував Святим Духом, наповнював Своїм Словом, і незалежно від обставин Ви були здатні зберігати своє серце у вірі, святості та чистоті.

Різні бувають часи, і я не знаю, через які ви зараз проходите. "Все видиме тимчасово", каже Писання. Іноді, здається, що ми на гребені хвилі, іноді - що йдемо на дно... Ні самовпевненість і ні страх, не гордість...

Ніколи не забувайте, наскільки добрий до вас Бог!

Де ваші батьки спокушали Мене, випробовували Мене,
і бачили діла Мої сорок років.
— Євреїв 3:9

Якби у вашому житті стали відбуватися чудеса і їх потік був би нескінченним, вам це сподобалося б? Вам хотілося б, щоб так воно і було? Адже саме це й відбувалося з ізраїльтянами, коли вони покинули Єгипет і тинялися пустелею сорок років. Давайте подивимося, щ...

Любов Божа

Люди, вживаючи слово: «любов» ,  вкладають у нього різні поняття. Іноді через це народжуються різні дискусії і навіть суперечки. Іноді люди спекулюють терміном "кохання" для того, щоб отримати щось від інших. Тому для нас так важливо зрозуміти, що насправді означає любов, про яку йдеть...

Бог – це надія

Сьогодні запрошую тебе, шановний читачу, разом зі мною додати надії самим собі та нашому народові.

Мати надію – означає в безвихідній ситуації отримати ще один шанс, ще одну можливість. «Надія є там, де її немає», – каже поет. Бо надія з’являється тоді, коли всі людські можливості вже вичерпано, коли, з людського погляду, вже немає виходу. І тоді приходит...

НЕВІДСТУПНА ЛЮБОВ БОЖА

Я хочу поговорити з вами про слово «невідступне». Воно означає «непослаблюваний за силою або за впливом, непохитний, непохитний, який не може змінитися, не переконується ніякими аргументами». Бути невідступним означає бути твердо прихильним до одного певного курсу.

Як дивно точно підходить це слово під опис Божої любові! Любов нашого Господа є абсолютно невідст...

Бог бажає емоційних стосунків з вами

У Євангелії від Марка 12:29-30 написано: «Перша з усіх заповідей: … возлюби Господа, Бога твого, усім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всім розумінням твоїм, і всією фортецею твоєю» .

Чи чуєте ви емоції у цих словах Ісуса? Він каже, що не хоче, щоб ви просто любили Його. Він хоче, щоб ви любили Його пристрасно: всім своїм серцем, усією душею, всім розумінням і в...

Слово про страх Божий і про любов Божу

Служіння людини Богу, започатковане Богом, зрозуміле і просто. Але ми стали настільки складними і лукавими, такими чужими духовного розуму, що потребуємо ретельного керівництва і настанови для правильного й благоугодного служіння Богу. Дуже часто ми приступаємо до служіння Богу за допомогою такого способу, який противиться встановленню Божому, заборонений Богом, який приносить душам нашим не ко...