Субота 04 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

5 уроків від Мойсея про шанування батьків

Існує так багато уроків віри, яким ми могли б повчитися у Мойсея. Тільки подумайте над цим: Мойсей і протистояв владі, і ходив у послуху владі. Мойсей заступився за народ, але також обстоював і уряд.

Мойсей навчав нас про перемоги з великої віри і про трагічні результати в моменти маловір'я. Однак, з усіх уроків віри або життєвого досвіду Мойсея, яким ми можемо повчитися, мабуть, найважливішими є п'ять уроків, які вчать нас почитати наших батьків, описані в 18 розділі Вихід.

Я не ділитимуся цими уроками в тому порядку, в якому вони перераховані в цьому розділі, а скоріше я поділюся ними за ступенем їх важливості — навіть якщо тільки в моєму розумінні.

Перший урок знаходиться у Вихід 18:7:

«Мойсей вийшов назустріч своєму тестеві, і вклонився, і цілував його, і після взаємного вітання вони увійшли до намету».

У цьому вірші Мойсей надає ідеальний приклад шанування батька. Тільки подивіться, як у цьому вірші Мойсей шанує свого тестя. Мойсей, з усім своїм авторитетом, як лідер Ізраїлю, не сидить у своєму кріслі і не чекає, доки Йофор прийде до нього. Ні. Мойсей встає і йде зустрічати Йофора. Потім ми бачимо, що Мойсей вклонився Йофорові. Знову ж таки, Мойсей був лідером, який виявив смирення по відношенню до свого тестя. По-третє, коли вони розмовляли, Мойсей не хвилювався лише за себе, але надав можливість Йофору поділитися і про його добробут.

Другий урок знаходиться у Вихід 18:5-6:

«І прийшов Йофор, тесть Мойсея, із синами його та дружиною його до Мойсея в пустиню, де він розташувався табором біля гори Божої, і дав знати Мойсеєві: “Я, тесть твій Йофоре, йду до тебе, і жінка твоя, і двоє синів. її з нею».

Мойсей явно був вдячний Йофорові за його допомогу у турботі про дружину та синів Мойсея. Проте, коли Йофор привів їх назад до нього, Мойсей взяв відповідальність за них на себе. Мойсей не вважав, що його обов'язки лідера були важливішими, ніж його обов'язки щодо своєї сім'ї.

Третій урок знаходиться у Вихід 18:8:

«І розповів Мойсей тестеві своєму про все, що зробив Господь із фараоном та з Єгиптянами за Ізраїля, і про всі труднощі, які зустріли їх на дорозі, і як Господь їх визволив».

Мойсей приділив час тому, щоб поділитися своїми життєвими переживаннями та досвідом з Йофором, і подбав про те, щоб відзначити участь Адона в його житті. Зверніть увагу на те, що в цьому вірші Мойсей вшанував як батька земного, так і Небесного Батька.

Четвертий урок знаходиться у Вихід 18:14:

«І бачив тесть Мойсеїв усе, що він робить з народом, і сказав: Що це таке робиш ти з народом? навіщо ти сидиш один, а весь народ стоїть перед тобою з ранку до вечора?

Коли Йофор оскаржив метод служіння Мойсея народу, Мойсей не тільки вислухав його добру пораду, але Мойсей його добру пораду почув. Мойсей не просто поблажливо послухав тестя, а потім продовжив займатися своїми справами. Ні. Мойсей визнав, що його тесть мав рацію, що означало, що Мойсей визнав свою неправоту, а потім впровадив у процес зауваження свого тестя.

П'ятий урок знаходиться у Вихід 18:1:

«І почув Йофор, священик Мадіамський, тесть Мойсеїв, про все, що Бог зробив для Мойсея та для Ізраїля, народу Свого, коли вивів Господь Ізраїля з Єгипту».

Мойсей вшанував свого тестя незважаючи на те, що вони мали різну культуру, різне походження, різні народності і, ймовірно, різну віру. Це не означає, що Мойсей прийняв або дозволив цим відмінностям змінити його переконання чи віру, але він не образив Йофора тільки через те, що вони не мали згоди в усіх відношеннях.

Я вірю, що через те, що Мойсей почитав свого тестя, хоча вони спочатку не були згодні у всіх відносинах, ми читаємо наступні вірші у Вихід 18:

«Іофор тішився за всі благодіяння, які Господь виявив Ізраїлю, коли визволив його з руки Єгипту, і сказав Йофор: Благословенний Господь, що визволив вас з руки Єгиптян і з руки фараонової, що визволив народ цей з-під влади Єгиптян; Тепер я дізнався, що Господь більший за всіх богів, у тому самому, чим вони звеличувалися над Ізраїлем. І приніс Йофор, тесть Мойсеїв, цілопалення та жертви Богові; І прийшов Аарон, і всі Ізраїлеві старші їсти хліба з Мойсеєвим тестем перед Богом».атьків.

18.10.2023

Що каже Біблія про роль жінки в шлюбі?

Помічник за подобою чоловіка

Після того, як Бог у 1 розділі книги Буття в загальному розповідає про шість днів творіння, у другому розділі Він описує детальніше творіння чоловіка і жінки. Бог створив чоловіка з пороху земного, помістив його в Едемському саду і дав відповідальність працювати і охороняти цей сад.

І сказав Господь Бог: не добре бути ч...

Чоловік із 31 глави Приповістей

чудовому Божому провидінню було завгодно, щоб в англійській мові саме слово «чоловік» («husband») містило свідчення про те, яким має бути його заняття. Чоловік це той, хто займається землеробством (husbandry) або обробітком ґрунту. Він, подібно до досвідченого садівника, вирощує свою дружину і доглядає її так, щоб вона розквітала.

Щоправда, слід остерігатися на...

Біблія про ролі чоловіка та дружини в сім'ї

В епоху потрясіння інституту сім'ї особливо важливо знати біблійні принципи та керуватися ними. Що ж говорить Біблія про роль і обов'язки чоловіка та дружини у християнській сім'ї?

Щодо можливості порятунку чоловіка та жінки рівні перед Богом ( Кол.3:11 ), проте в християнській сім'ї існує певна ієрархія. Святе Письмо виділяє для кожного з двох подружжя свою роль у поб...

Причина для роздумів

«Будьте ж виконавцями слова, а не тільки слухачами, які самих себе обманюють» (Як. 1:22), – от, напевно, одна з головних причин, чому попри величезну кількість літератури присвяченій сімейній тематиці, безліч статей, різноманітні Інтернет-ресурси та цілу армію консультантів, більшість з яких радять цілком корисні речі, кількість розлучень стрімко зростає.

А ...

Шануймо батьків похилого віку

«Слухай батька свого, він тебе породив, і не гордуй, як постаріла мати твоя», – радив мудрий чоловік давнини (Пр. 23:22). «Я б ніколи цього не зробив!» – можливо, скажете ви. Замість гордувати матір’ю чи батьком, більшість з нас відчуває до них глибоку любов. Ми усвідомлюємо, що є у великому боргу перед ними. По-перше, батьки дали нам життя. Хо...

Кращий приклад

Кажуть, що сьогодні сім’я перебуває в кризі. З цим легко погодитися, зважаючи на кількість розлучень, а також на те, як живе багато сімей, в яких панує не мир і злагода, а дух суперництва і боротьби. Тобто такі сім’ї являють собою не затишний сховок, де людина може дійсно по-справжньому відпочити, а справжню арену боїв без правил, де кожен намагається довести свою правоту і вирвати ...

Коли подружжя на межі розпаду

У 1988 році італійка на ім’я Лючія була дуже пригнічена. Після десяти років її подружжя розпадалося. Вона багато разів намагалась помиритися з чоловіком, але без успіху. Отже, вона пішла від нього через несумісність характерів і тепер мусила сама виховувати двох дочок. Оглядаючись назад, Лючія пригадує: «Я була впевнена: ніщо не могло врятувати нашого подружжя».

Якщо...

Роль Христа в житті сім'ї та Його приклад як образця для подружжя

Християнська сім'я має глибоке відношення до Ісуса Христа, який є образцем та прикладом для подружжя. Ісус Христос не тільки навчав про кохання та прощення, але й демонстрував ці принципи у своєму житті.

Одна з найважливіших ролей Христа у житті сім'ї полягає у забезпеченні глибокої духовної основи для подружжя. Ісус Христос був джерелом натхнення та віри для своїх послідовників, і це с...

Християнська сім'я: діти – плід сім'ї

Чарльз Лем колись сказав, що готовий віддати все на світі, щоб повернути свою померлу матір і на колінах просити у неї прощення за кожну провину, якою він засмутив її ніжне серце. З роками будь-як...

10 способів зміцнити свій шлюб, маючи маленьких дітей

1. Навмисно цілуйте, обіймайте, хвалите свого подружжя протягом дня. 
Нехай це буде перше, що ви робите, коли повертаєтеся додому щодня. Біля вхідних дверей мене оточують діти, які хочуть поборотися. Я хочу приділити їм увагу, але також хочу, щоб вони побачили, що Естер є пріоритетом, який ніщо не може витіснити. Маленькі щоденні порції дотиків, схвалення та уваги мають велике значе...