Субота 18 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Як підвести дружину: навчаючись подружжю у поганого чоловіка

Ми можемо сприймати шлюб перших людей як надто чудовий і винятковий, щоб бути практично корисним для нас зараз. Як може звичайний грішний чоловік чи дружина сьогодні ставитися до тих справді безневинних молодят, з їх ідеальним будинком у бездоганному раю? Вони насолоджувалися повнотою миру, безпекою та близькістю, які тепер чужі землі, яку ми знаємо.

Однак навіть для Адама та Єви медовий місяць тривав недовго (принаймні, якщо вимірювати його віршами Біблії). І ми дізнаємося стільки ж (або навіть більше) з їхніх подальших невдач, скільки з їхнього раннього послуху. Як молодий чоловік, який часто терпить невдачі, я знаходжу свою уяву захопленим єдиним в історії безгрішним чоловіком, який поклав усе, що в нього було, на вівтар гріха та компромісу. Його невдачі - це перешкоди моєму покликанню, дивні і темні вторгнення в те, яким мав бути мій шлюб, яким мав бути я. Його невдачі тиснуть на наші невиразні та зручні уявлення про те, що означає бути чоловіком, даючи їм більш високе та менш зручне визначення.

Чим більше років я одружений, тим легше я можу поставити себе на місце Адама. Його гріхи унікальні тим, що він був першим, але вони не так сильно відрізняються за виглядом або наслідками. Виявляється, навіть у раю набагато легше бути поганим чоловіком, ніж вірним. То чого ж ми можемо навчитися у першого поганого чоловіка? Ми розглянемо їхній подружній крах у три етапи.

Коли прийшла спокуса

У перших віршах найтрагічнішого розділу Писання навіть згадується чоловік. У результаті ми можемо подумати, що Адам був просто актором другого плану (можливо навіть жертвою) у цій жахливій історії. Однак реальність така, що його здається відсутність було його першою великою невдачею.

« Змій був хитріший за всіх звірів польових, яких створив Господь Бог. І сказав змій до жінки: Чи справді сказав Бог: Не їжте ні від якого дерева в раю? »(Буття 3:1).

Сатана знав, як атакувати шлюб. Він знав, що найвірніший спосіб зруйнувати чоловіка, шлюб і їхню чудову картину Бога і Його народу полягає в тому, щоб атакувати дружину і спробувати змінити порядок їх покликань. Він підриває шлюб, заохочуючи її бути наполегливим главою, яке — поступливим помічником. Тому він і полює за нареченою. А де ж був Адам?

Продовжуючи читати, ми розуміємо, що чоловіка насправді не було, а спокійно стояв осторонь. У момент спокуси він робить два найпоширеніших чоловічих гріха: не робить того, що потрібно зробити (пасивність), і робить те, що ніколи не потрібно робити (компроміс). Зверніть увагу, як він нарешті виходить на сцену:

« І побачила жінка, що дерево добре для їжі, і що воно приємне для очей і омріяне, бо дає знання; і взяла плодів його та їла; і дала також чоловікові своєму, і він їв » (Буття 3:6).

ПАСИВНІСТЬ

Адам не збирав їжу і не пас левів, доки сатана пробрався до дому, щоб обдурити Єву; ні, Адам був поруч із нею. Його дружина не схопила якогось плід і не побігла шукати його; вона просто обернулася і простягла руку. Йому не треба було, щоб вона передавала все, що було сказано; він, мабуть, чув кожне слово. І все ж таки він дозволив їй слухати, взяти плід і скуштувати. Його будинок упав від отруйної пасивності. Коли Єва слухала (1 Тимофія 2:14), брала те, що їй не належало, і готувала заборонену страву, Адам стояв осторонь і дозволяв всьому цьому відбуватися.

Усього кількома віршами раніше, у Буття 2:15, « І взяв Господь Бог людину», — саме людину, а не пару  — «і поселив її в Едемському саду, щоб обробляти його і зберігати його » — охороняти, оберігати, захищати сад. Джейсон ДеРучі розкриває цей зміст: «[Чоловік] повинен забезпечувати духовну та фізичну їжу, а також усувати будь-які духовні чи фізичні перешкоди на шляху сповненої слави глобальної місії, до якої Бог покликав його сім'ю» . Але коли спокуса прийшла до його дому, Адам не зміг зберегти те, що Бог довірив йому. Замість того, щоб втрутитися, він терпів і звільнив місце.

Що завадило Адаму втрутитися та висловитися? Нам не кажуть. Однак я припускаю, що його спокуси не сильно відрізнялися від тих, з якими сьогодні стикаються чоловіки на зразок мене. Можливо, то була гордість. Безумовно, слабкість, на яку націлився сатана: « Ви будете як Бог, знаючи добро і зло » (Буття 3:5). Можливо, це був страх, коли він думав про те, що може відчути чи сказати Єва, якщо він відмовиться від плоду. Напевно, це була лінь, просто не вистачало сил і рішучості чинити опір і дати відсіч. Можливо, спрага влади, спрага скуштувати єдине заборонене задоволення. Пасивність росте на будь-якому ґрунті, але, як ми бачимо знову і знову, вона завжди приносить один і той же гіркий плід.

КОМПРОМІС

Однак Адам був не зовсім пасивним. Найстрашнішими словами, принаймні для чоловіків, можуть бути такі: «... вона дала також трохи своєму чоловікові, який був з нею, і він їв ».

Чоловік не лише дивився, як його дружина веде війну з Богом, а й сам схопився за меч. Він чудово знав, що сказав Бог. Повторю, декількома віршами раніше ми читаємо: « І заповідав Господь Бог людині, кажучи: від всякого дерева в саду ти їстимеш, а від дерева пізнання добра і зла не їж від нього, бо в день, коли ти скуштуєш від нього, смертю помреш » (Буття 2:16-17). І все ж він їв. Підступність гріха зробила його глухим до голосу, який підняв його з пороху і вдихнув життя в його легені. Хіба може бути щось руйнівнішим і болючішим для дому, ніж коли чоловік, який явно знає, що і як треба зробити, щоб було правильно, з головою занурюється у гріх?

А скільки сімей і будинків зруйнувалося через те, що чоловіки не змогли побачити спокусу такою, якою вона є, і назвати гріх своїм ім'ям? Найнадійніший спосіб чоловікові захистити свій будинок – це охороняти своє серце. Як чоловіки ми йдемо стопами Жениха, який зустрів сатану і його спокуси в пустелі після сорока днів самотності та голоду і все ж таки не піддався. Хоча диявол намагався вдатися до побитої і такої знайомої фрази: « Чи справді сказав Бог...? » Ні тоді, коли Він був голодний. Не заради всіх царств світу.

Наші будинки і церкви потребують чоловіків і батьків, які відмовляються залишити Боже Слово, навіть якщо їхні дружини, діти та друзі приходять, щоб відвести їх.

Після того, як стався гріх

Після того, як Адам і Єва скуштували від дерева і згрішили, Господь прийшов і покликав їх, і в цей момент першим, як і слід було очікувати, прийшов чоловік.

« І почули вони шум Господа Бога, що ходить садом під час прохолоди дня, і сховалися чоловік та жінка його від Господнього лиця Господа між деревами саду. Але Господь Бог покликав до чоловіка і сказав йому: Де ти? ”» (Буття 3:8-9)

Коли Бог спитав його, що сталося, Адам починає перекладати провину на всіх, окрім себе, і навіть звинувачує Бога. « Жінка, яку Ти дав мені, вона дала мені від дерева, і я їв » (Буття 3:12). Вона дала мені плід, а Ти дав мені її, то хіба я винен?

Я думаю, що будь-який чоловік, який довго одружений, може зрозуміти цю спокусу відчувати жалість до себе коханого — бажання зберегти своє ім'я та честь у той час, як будинок палає у вогні. Наскільки ж підступний гріх, якщо нас можна переконати звинувачувати Бога у гріху? І все ж таки Адам це робить. І ми так робимо, кожен по-своєму. Ми шкодуємо себе так чи інакше і починаємо виправдовувати свої невдачі.

Справа не в тому, що Єва не повинна брати на себе провину (на її честь, вона визнає свою роль, вірш 13); річ у тому, що Адам повинен взяти на себе першу та найголовнішу провину. Він, а не вона, мав зберігати. Вірні чоловіки беруть на себе відповідальність під час кризи та поразки. Вони не шукають виправдань чи цапів-відбувайлів. Вони знають, що суд завжди починається із голови будинку. Тому вони спочатку усувають усе, що можуть знайти у власних очах (Матвія 7:5), а потім роблять все, що в їх силах, щоб виправити, відновити та захистити сім'ю. Коли в домі трапляється гріх, чоловік бере на себе відповідальність — це не означає, що він приймає на себе всю провину, але він приймає свою частину провини, а потім, важливіше, відповідає за те, як сім'я реагує на це.

Якщо сатана зможе переконати чоловіка в тому, що всі його подружні проблеми кореняться в її гріхах, він зруйнує основи їхнього будинку і відкриє його для всіляких духовних атак. Так, жінка, а не чоловік, була обдурена, але Писання говорить, що гріх увійшов у світ через чоловіка, а не через жінку (Римлян 5:12).

До того, як прийшла спокуса?

Ми не знаємо напевно, скільки часу пройшло між останнім віршем 2-го розділу Буття - " І оголилися чоловік і дружина його, і не соромилися " - і першим віршем 3-го розділу Буття - " І сказав змій... дружині " (Буття 3:1-2). Невже Адам уже зазнав поразки, впустивши сатану? Ми не знаємо, як диявол вдерся в сад чи як він отримав аудієнцію у його цариці. Ми знаємо, що Бог доручив цареві зберігати його – забороняти і протистояти всім загрозам.

Яким би чином не проникнув сатана, ми знаємо, що збереження шлюбу і дому в такому світі, як наш, зіпсований гріхом і сповненим спокус, починається задовго до появи спокуси. Ми знаємо, що багатьох спокус можна уникнути, тому що Ісус навчає нас молитися: « Не введи нас у спокусу » (Матвія 6:13) — не просто проведи нас через спокусу, а вберегй від неї. Не дозволяйте його жахливій брехні торкнутися своїх вух. Чоловіки та батьки є одним із найбільших засобів такого захисту. Ми жертвуємо собою, щоб стояти на духовних стінах наших будинків, відслідковуючи унікальні загрози та потреби, які виникають у наших шлюбах і в процесі виховання дітей, а потім робимо рішучі дії, коли вони виникають, які нам багато варті.

Скільки чоловіків сьогодні, подібно до Адама, послабили свою пильність і дозволили спокусі вільно вторгатися в будинки? Як часто ми дозволяємо сатанинській брехні залишатися без відповіді або, що ще гірше, не помічаємо її? Бути чоловіком – значить стояти на варті до того, як змії приповзуть.

Проактивний захист

Однак такий захист означає не тільки не допускати зло в дім, а й спалювати та культивувати в ньому добро. Духовний захист завжди включає в себе навчання та підбадьорення.

Вартові та охоронці будинку не просто стоять на стіні, перевіряючи, чи є на горизонті тіні; вони також заповнюють стіни світлом. Вони знають, що найкращий захист сім'ї полягає в тому, щоб поглиблювати і розширювати радість у Богові; що краще збереження відбувається, коли ми постійно читаємо, ділимося словом, молимося, захоплюємося, служимо та оспівуємо. Зрештою, Адам і Єва скуштували плід не тому, що зголодніли, а тому, що їхні очі потьмяніли щодо Бога. Джон Пайпер каже таке:

« Проковтнути заборонений плід – це погано. Але це не суть того, що тут сталося. Моральне неподобство — жах — того, що Адам і Єва зажадали цей плід більше, ніж самого Бога. Вони більше раділи з того, чим плід може бути для них, ніж з тим, ким Бог може бути для них. Смак плоду не був суттю зла, тому що, перш ніж вони скуштували, вони вже втратили смак до Бога. Він більше не був для них джерелом життя та радості. Вони віддали перевагу іншому. У цьому й полягає кінцева сутність зла ». 

Таким чином, частина відповідальності чоловіка з охорони будинку полягає в тому, щоб робити все можливе для того, щоб вирощувати таку радість у Богові, яка охоче відкидає все, що пропонує сатана. Радість охороняє наших дружин і дітей від спокуси та позбавляє їх від зла.

Чоловіки, у нас високе і вагоме покликання — а разом з ним і вищий і сильніший Бог, який допоможе нам у скрутну хвилину. Як і Адам, ми неминуче зазнаємо невдачі як чоловіка. На відміну від Адама, ми тепер знаємо, де знайти прощення за наші невдачі та щоденну силу, щоб віддано любити наших дружин та сім'ї. Тому, коли приходить спокуса, ми повинні зробити крок назустріч сатані і кинути йому виклик, приймаючи він стільки вогню, скільки зможемо. Коли гріх трапляється, ми беремо на себе відповідальність перед Богом і ведемо сім'ю в сокрушенні, сповіді та покаянні. А перед тим, як настає спокуса, нам треба утримувати об'ємне і по-справжньому задовольняюче бачення Бога перед нашими сім'ями — через сімейне поклоніння, через неформальні розмови і, можливо, найбільше через нашу вразливу радість у Ньому.

18.10.2023

Чоловік і покора жінки

Багато християнських чоловіків добре знають і пам’ятають, що у Святому Письмі написано: «Жінки, коріться своїм чоловікам, як Господеві, бо чоловік є голова жінки, як і Христос глава Церкви, і Він же Спаситель тіла. Але як Церква підкоряється Христу, так і жінки своїм чоловікам у всьому» (Еф. 5:22-24), але дуже скоро перескакують, наче не помічаючи: «Чоловіки...

Забезпечуйте вічне майбутнє для своєї сім’ї

Коли Господь поєднав Адама і Єву подружніми узами, Адам виразив свою радість: «Оце тепер вона кість від костей моїх, і тіло від тіла мого» (Бут. 2:22,23). Творець мав на думці не тільки задоволення людей – Своїх дітей. Він хотів, щоб подружні пари і сім’ї виконували Його волю. Він сказав першій парі: «Плодіться й розмножуйтеся, і наповнюйте землю, овол...

Які причини виникнення конфліктів в сім'ї і як їх можна вирішити?

Основа конфліктів та їх причина

У Бутті 1:26-28 Біблії зазначено, що Бог створив людину з власною волею та свободою вибору. Коли Бог займає перше місце і Його авторитет стоїть понад усім, конфлікти не виникають. Однак коли людина згрішить, Бог відступає на другий план і між людьми починаються проблеми. Конфлікти виникають через різні волі, вибори, освіту, виховання та мислення, що призв...

Секс і Біблія: Що каже Бог про секс?

Ось вже тривалий час у нас палко обговорюється тема сексу. А чи знаєте ви, що каже Біблія про секс?

Хоча і не правда, що всі без виключення говорять про секс, Бог все ж дійсно говорить про цю тему.

Біблія пропонує поглянути на це питання з двох сторін:

  1. Секс – дивний Божий подарунок людям, призначений для насолоди в рамках шлюбу чоловіка і жінки.
  2. ...

8 якостей, яких Бог очікує від чоловіків

Ось вісім речей, яких Бог очікує від чоловіків, які бажають випробувати Його благословення у шлюбі.

1. Невідступно слідуйте за Богом. Слідування за Ісусом не визначає чоловіка автоматично як «більш духовного», але показує його потребу в Богу та в Писанні.

2. Будьте забезпечувачем. Павло говорить: «Якщо хтось про своїх і особливо про домашніх не дбає, той зр...

Чи є надія на міцний шлюб?

Якось одна жінка поділилася зі мною своїм баченням про шлюб: «Це, неначе, я роздивляюся неосяжну пустелю через бінокль. Куди не гляну – скрізь бачу трупи на різних стадіях смерті – розлучення, самотність, кривда, зруйновані стосунки і т.д. Подивившись на це все, я запитую себе, чи хочеться мені взагалі починати таку подорож?»

Багато студентів сьогодні також ста...

Як вести домашнє господарство

«Минає стан світу цього» (1Кор. 7:31).

Ті слова були написані понад 2000 років тому, але які ж вони актуальні в наш час! У світі дійсно багато що змінюється, особливо в питаннях сімейного життя. Те, що 40-50 років тому сприймалося як нормальне чи традиційне, сьогодні часто вважається неприйнятним. З цієї причини успішне ведення домашнь...

Три кроки, щоб вибачитися, як слід

вибачати мені було нелегко в 20 років. У 30 років я думала, що навчилася цього. І ось я знову тут, бажаючи забрати свої слова, які щойно сказала своєму чоловікові. Слова гніву та багато єхидства.

На мій погляд, я мав три варіанти.

Розсміятися і сказати: «Жартую. Попався!»
Прикинутись, що я не казала того, що він подумав, що почув. Що? Ти, мабуть, неправиль...

Діти – плід сім’ї

Один чоловік колись сказав, що готовий віддати все на світі, щоб повернути свою померлу матір і на колінах просити в неї прощення за кожну провину, якою він засмутив її ніжне серце. З роками будь-яка уважна дитина переживає подібне бажання, усвідомивши, скільки батьки зробили для неї.

Не думайте, що ваша дитина занадто мала, щоб вносити відчутний вклад до створення сімейного клімату. ...

Допомагайте своїй дитині підліткового та юнацького віку

Бути батьком чи матір’ю підлітка далеко не те саме, що мати п’яти- чи десятирічну дитину. Підліткові та юнацькі роки несуть із собою труднощі і проблеми, але вони також можуть приносити радощі й винагороди. Приклади таких людей, як Йосип, Давид, Йосія і Тимофій, показують, що молоді люди можуть діяти відповідально і мати добрі стосунки з Богом (Бут. 37:2-11; 1Сам. 16:11-13; 2Цар. 22...