Субота 04 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Вихід із Єгипту

Уявіть, діти, що жителі величезного міста одного дня надумали виселитися в інше місце за кілька тисяч верст з усім майном. Який би тут став шум, скільки б тут було метушні! Те саме було і тоді, коли євреї йшли з Єгипту. Тисячі сімейств спішно збиралися в далеку дорогу. Крик, говірка, плач дітей, іржання коней і рев верблюдів - все це злилося в один неймовірний гул.

Сотні років прожили Ізраїлеві сини в єгипетській землі, і ось Господь виводить їх звідти. Єврейський народ зібрав свої сім'ї, своє майно та худобу і рушив у дорогу. Склалися найдовші обози скрипучих возів, у яких везли майно, жінок та дітей, за ними гнали сотні тисяч голів різної худоби. Євреям було дуже сумно розлучатися із насидженими місцями. Але єгиптяни так їх мучили, що хоч і зі сльозами, а треба було йти. Сам Господь Бог вів Свій народ дорогою пустельною до Червоного моря. Вдень Бог йшов перед ними в стовпі хмарному, а вночі – в стовпі вогненному, висвітлюючи шлях.

Біблія в оповіданнях для дітей

Минуло кілька днів. Далеко вже пішов ізраїльський народ і розташувався табором біля моря. Але єгипетський цар раптом пошкодував, що відпустив своїх рабів, євреїв. Він зібрав своє військо і наказав наздогнати та повернути їх. Глянули євреї і жахнулися: попереду море, а позаду озброєне військо фараона. І сказали тоді Ізраїлеві сини до Мойсея:

– Навіщо ти вивів нас із Єгипту? Краще б нам залишитись у рабстві, ніж померти тут, у пустелі.

Але милосердний Господь і цього разу врятував євреїв від загибелі. Він наказав Мойсеєві простягнути своє жезло до моря, і раптом води моря розступилися і стали стінами, а посередині стало сухо.

Біблія в оповіданнях для дітей

Перехід через Чорне (Червоне) море

Євреї кинулися сухим днем, а за ними в погоню кинулися єгиптяни. Як тільки всі євреї вийшли на берег, море зімкнулось і потопило все військо фараона. Народ Ізраїлів зрадів такому чудовому визволенню і влаштував свято. Часто доводилося їм потребувати і їжі, і води. Люди почали згадувати Єгипет, де кожен день у них була їжа, і почали дорікати Мойсеєві за те, що він відвів їх звідти. Але Господь ніколи не залишав Свій народ і постійно піклувався про нього.

Біблія в оповіданнях для дітей

Одного разу, коли євреї не мали води, і вони вмирали від спраги, Господь наказав Мойсеєві вдарити жезлом об скелю, і з неї бризнув ключ свіжої та чистої води. Коли не вистачало хліба, Господь послав їм небесний хліб. З неба посипалися білі крупинки, котрі євреї назвали манною. Люди збирали їх у кошики та їли. Навіть м'ясо євреї отримували від Бога. Одного разу Господь наслав на них безліч перепелок, що вони брали їх руками і готували собі в їжу. Багато милостей чинив Господь євреям; але вони не були вдячні Йому.

Одного разу Мойсей пішов на Синайську гору помолитися. Пролунав грім, заблищали блискавки, і Господь зійшов з Небес у вогненній хмарі. Бог дав Мойсеєві десять Заповідей, яких єврейський народ мав дотримуватися:

– Я – Господь, Бог твій, Який вивів тебе з єгипетського краю, з дому рабства. У тебе не повинно бути інших богів, окрім Мене.

- Не роби собі кумира у вигляді інших богів, не вклоняйся їм і не служи.

– Не вимовляй ім'я Господа даремно.

- Пам'ятай день суботній і святкуй його.

– Шануй батька твого та матір твою, щоб продовжилися дні твої на землі.

- Не вбивай.

– Не розпусуйся.

– Не кради.

– Не бреши на ближнього твого.

- Не заздри.

Біблія в оповіданнях для дітей

Так Бог уклав із єврейським народом союз, чи заповіт. Довго Господь говорив із Мойсеєм на горі. Сорок днів євреї чекали на нього, а він усе не спускався. Тоді ці невдячні люди зробили із золота ідола і почали кланятися йому замість Бога.

У цей час із гори спускався Мойсей. Він ніс дві кам'яні дошки – скрижалі, на яких було написано десять заповідей, або наказів Божих. Побачивши, що роблять євреї, Мойсей кинув з горя дошки, і вони розбилися.

Знову Мойсей піднявся на гору Сінай і палко молився, щоб Господь пробачив Ізраїлевих синів. І Господь повторив Свої заповіді, і наказав зробити золоту скриньку – ковчег заповіту, в якому мали зберігатися скрижалі заповіту.