Вівторок 21 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Жертвопринесення Ісаака

Це, напевно, найбільш відома історія Старого Завіту: одного разу Бог зажадав від прабатька Авраама принести Йому в жертву улюбленого сина Ісаака, якого Бог йому свого часу обіцяв, і якого так довго довелося чекати. Тепер Бог зажадав його убити. А коли Авраам вже заніс над сином ніж, то Богові ця жертва виявилася непотрібною. Навіщо все це? Хіба є сенс в таких веліннях, хіба не виглядає подібна перевірка жорстоким кепкуванням?

Взагалі, людські жертвопринесення були широко поширені в давнину. Щоб отримати від богів щось особливо цінне і потрібне, їм слід було віддати найдорожче – а що може бути дорожче за людське життя? Багато язичників час від часу вбивали на вівтарях полонених або рабів, а деякі (наприклад, інки в Південній Америці) приносили в жертву знатних і красивих юнаків, які йшли на смерть добровільно, оточені шаною.

Нарешті, найдорожча жертва – це власні діти, особливо хлопчики-первістки, які повинні успадкувати ім’я і титул батька. Релігія хананеїв та інших народів, що населяли Палестину до ізраїльтян, вважала такі вчинки дуже похвальними (це до питання про те, за які саме гріхи Бог згодом прирік ці народи на повне знищення).

Втім, Біблія розповідає ще про один епізод, коли така жертва була принесена ізраїльтянином. Багато пізніше суддя (тобто правитель) Ієффай у вдячність за даровану Богом перемогу необережно пообіцяв принести Йому в жертву перше, що вийде йому назустріч з воріт його будинку. Першою назустріч вибігла радісна дочка. Ієффай виконав свою обітницю, хоча, мабуть, міг би цього і не робити. На жаль, завжди і скрізь були люди, які занадто завзято бралися за виконання своїх релігійних зобов’язань, навіть якщо це і коштувало життя комусь з оточення.

Але повернемося до нашої історії. Ісаак був не просто довгожданим сином – його обіцяв бездітному Аврааму і Саррі сам Господь, і сказав, що від нього піде велике потомство, обраний народ. Подружжя терпляче чекало, коли збудеться ця обіцянка – і вона збулася лише тоді, коли вже ніякої надії на продовження роду в цієї пари не залишилося, вони були занадто старі, щоб народжувати дітей.

Так, Богові було треба випробувати їхню вірність, показати їм, що в цьому світі той, хто вірує в Бога все отримує саме від Нього, і це відбувається досить часто всупереч власним розрахункам і здоровому глузду. Але невже Авраам був недостатньо вірний? Невже не навчилася всьому за час їхніх мандрів Сарра?

Втім, довіра Авраама Богу мала пройти ще одне, найстрашніше випробування. Бог одного разу звернувся до Авраама з такими словами: «Візьми сина твого, єдиного твого, якого ти любиш, Ісаака; і піди в землю Моріа і там принеси його у всепалення на одній з гір, про яку Я скажу тобі» (Буття 22:2).

Цього разу Авраам нічого не відповідав Господові, і ми можемо лише здогадуватися про його почуття та думки. Біблія описує лише його вчинки: «Авраам устав рано-вранці, осідлав осла свого, взяв з собою двох слуг своїх та Ісаака, сина свого; наколов дров для всепалення і, вставши, пішов на місце, про яке сказав йому Бог» (Буття 22:3). Три довгих дні тривала ця подорож. Нарешті вони підійшли до гори, піднятися на яку мали тільки Авраам з Ісааком, а от повернутися… Слугам Авраам сказав, що вони повернуться вдвох. Чи хотів він їх заспокоїти? Чи справді думав, що все якось обійдеться, і син залишиться живим? Автор новозавітного Послання до Євреїв, наприклад, вважав, що Авраам вірив: після жертвопринесення Бог воскресить Ісаака.

Хлопчик і сам, мабуть, починав про щось здогадуватися і спитав батька: «Ось вогонь і дрова, де ж агнець для всепалення?» (Буття 22:7) Авраам відповідав: «Бог угледить Собі агнця для всепалення, сину мій» (Буття 22:8). Як би не складалися обставини, він був упевнений, що Бог вигадає для цієї історії добрий кінець. Так воно і сталося. Коли хлопчик уже лежав на жертовнику, а Авраам заніс над ним руку з ножем, з неба пролунав голос: «Аврааме! Аврааме! Не здіймай руки твоєї на отрока і не роби з ним нічого, тому що тепер Я знаю, що боїшся ти Бога і не пожалів сина твого, єдиного твого, для Мене» (Буття 22:11,12).

Авраам приносить у жертву Ісаака, Юліус фон Каролсфельд

Випробування було пройдене. Навіщо воно було потрібне, адже Всевідаючий Бог знав напевно, що Авраам його витримає? Так, Він знав – але цього ще не знав Авраам. Отже, йому був необхідний і цей досвід, і ця перемога. І лише після неї Авраам дійсно став батьком усіх віруючих в Єдиного Бога.

Але чим цінна історія жертвопринесення Ісаака для нас? Вона пояснює, чому ізраїльтяни категорично відмовилися від людських жертв. Справа зовсім не в тому, що вони були занадто зніжені чи недостатньо високо ставили свого Бога, щоб віддавати Йому життя своїх улюблених. Ні, Авраам був готовий на це піти, але Бог Сам відкинув непотрібне жертвопринесення безневинної дитини.

Можна, звичайно, додати, що кожного віруючого розповідь про Авраама та Ісаака закликає до готовності пожертвувати для Бога найдорожчим і не сприймати навіть єдину дитину як свою особисту власність.

Окрім того, ця історія показує нам, що шлях віри складається з парадоксів, і жорстоких парадоксів, якщо підходити до них із земними мірками. Ти отримаєш все, що тобі пообіцяє Бог, і багато більше того, але зовсім не таким легким і зручним шляхом, як тобі б хотілося, і як можна було б зробити. А все через те, що Богові ти потрібен не просто таким, яким ти є зараз, а найкращим, найсильнішим, найвірнішим і найпрекраснішим, яким ти тільки можеш стати.

На тому місці, де Авраам колись заніс ніж над Ісааком, з часом буде побудований Єрусалимський Храм, і поряд з цим місцем буде принесена Голгофська жертва – найбільша Жертва, яку приніс заради спасіння всього людства Син Небесного Отця на ім’я Ісус.