Кухня праотців: Передмова
Я беруся представити вам цей твір, присвячений рецептам із Біблії, з подвійним внутрішнім відчуттям: з одного боку, відчуваю природний страх, з іншого – я сповнений ентузіазмом. Той факт, що Книга книг може розглядати щось на зразок меню праотців, є нормальним явищем і водночас чимось надзвичайним.
Це дає змогу нам з історичної перспективи, а також з етичної і навіть есхатологічної спостерігати за кухнею.
Дуже хотілося б, щоб кожен ставився до приготування страв не лише як до набору певних продуктів. Бо нема сумніву в тому, що в основі – два неодмінні елементи: гарні основні продукти, дари, які нам дає природа, та краса, з якою людина відчуває себе ближчою до Бога.
Вони є двома нероздільними аспектами. Добрий кухар поважає природу і застосовує певну техніку приготування, набуті знання і власну інтуїцію не лише для того, щоби зробити життя здоровішим і приємнішим, але також для того, аби щоденно дякувати за час, який нам відведено.
І наостанок – ще одне міркування: хто б не розгорнув цей путівник, зможе переконатися, що кухня розвивається разом із людством.
Приготування їжі, враховуючи вибір складників, є братерськими жестом, а отже, і релігійним.