Середа 22 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Вступ

Рецептами, представленими на сайті, маємо намір передати гастрономічну традицію, що міститься у Біблії. Деякі страви докладно описані в священних текстах, на інші є лише посилання, а ще інші, без сумніву, належать до кулінарної спадщини древнього Близького Сходу. Натомість ми навмисне не зачіпали в цій книзі єврейської гастрономічної традиції, яка розвинулася у діаспорі, дуже багата та апетитна у формах, котрими вона керується, та у смаках, що її характеризують.

Отож, маємо книгу з біблійними рецептами, які представлені з найточнішим дотриманням древньої традиції, наскільки це можливо, як у виборі складників, так і у способі приготування. З огляду на це, ми надали перевагу меду як єдиному підсолоджувачу, не радимо користуватися скороваркою чи мікрохвильовою піччю і не включаємо невідомих складників або ж тих, що не вживали в їжу в ту епоху (наприклад, моркви). Єдиний реальний виняток, продиктований суто практичними мотивами, стосується дріжджів. Незважаючи на те, що ми насправді подаємо стародавній спосіб приготування дріжджового тіста, однак надали перевагу дріжджам, які сьогодні широко вживані. Також треба пам’ятати, що кількість складників розрахована на чотири особи.

Ніхто, звісно, не забороняє сучасним кондитерам розширити свої можливості, вживати сучасні методи приготування чи додавати приправи, не відомі тогочасним біблійним кухарям. Ми ж намагалися, наскільки це можливо, реконструювати клімат і культурне середовище, в які закорінена наша історія.

Смачного!