Середа 22 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

За столом з Ісусом: Ісус смажить рибу на грилі

Навколо вогнища, що зігріває лиця і серця, не завжди потрібні слова. Достатньо поглядів і їжі для всіх.

Спогади про минуле стають живими і зворушливими, теплими, як розпечений жар, аж до того, аби вчинити певним це «назавжди», до якого закликає кожна дружба.

П’янким був аромат бризу, що повівав з озера.

Озерна риба на грилі

Після того знову явився Ісус ученикам Своїм по воскресінні з мертвих біля моря Тиверіадського. Явився ж так: були разом Симон-Петро, і Фома, званий Близнюком, і Нафанаїл з Кани галилейської, і сини Зеведеєві, і двоє інших з учеників Його. Симон-Петро говорить їм: йду ловити рибу. Кажуть йому: йдемо і ми з тобою! Пішли і відразу ввійшли в човен, і не впіймали в ту ніч нічого. А коли вже настав ранок, Ісус стояв на березі; але ученики не впізнали, що це Ісус. Ісус говорить їм: діти, чи є у вас яка їжа? Вони відповіли: ні. Він же сказав їм: закиньте сіті з правого боку човна і впіймаєте. Вони закинули, і вже не могли витягти через велику кількість риби. Тоді ученик, якого любив Ісус, говорить Петрові: це Господь. Симон же Петро, почувши, що це Господь, оперезався одягом, бо він був нагий, і кинувся в море. А інші ученики припливли човном, бо недалеко були від землі, ліктів близько двохсот, і тягли сіть з рибою. А коли вийшли на землю, бачать розкладене вогнище, і рибу, що на ньому лежала, і хліб. Ісус говорить їм: принесіть тієї риби, яку ви тепер упіймали. Симон-Петро пішов і витяг на землю сіть, повну великих рибин – сто п’ятдесят три; і від такої кількости риби не прорвалася сіть. Ісус говорить їм: ідіть обідайте. Ніхто ж з учеників не посмів запитати Його: хто Ти? Бо знали, що це Господь. Ісус підходить, бере хліб і дає їм, також і рибу. Це вже втретє явився Ісус ученикам Своїм по воскресінні Своєму з мертвих. (Ін.21:1-14)

Найвідомішою рибою Тиверіадського озера є риба святого Петра. Оскільки майже неможливо знайти цей вид риби поза Галилеєю, тому можна використовувати для приготування будь-яку прісноводну рибу.

Складники:

  • 1 кг. прісноводної риби (форель, голець, окунь тощо)
  • 1 чайна ложка чебрецю (краще свіжого)
  • 1 лимон
  • оливкова олія extra vergine
  • сіль

Почистити рибу й натерти олією, сіллю і чебрецем. Зробити кілька надрізів на боках більших рибин і покласти їх смажити на гриль. Починаємо готувати рибу з великої, яка вимагає довшого часу приготування (5-7 хвилин на кожен бік). Подавати рибу разом зі шматком лимона і гілочкою свіжого чебрецю. Знову посолити, якщо необхідно. Ще один можливий варіант: потримати рибу у маринаді 2 години, перш ніж готувати її на грилі. Маринад повинен складатися з білого вина, олії, коріандру і кропу.

Воскреслий не є привидом

Воскреслий Ісус, аби довести Своїм учням, що Він не є привидом, їсть рибу перед ними (пор. Лк. 24:30), бо мертві не їдять. Те, що Ісус живий, свідчать Його рани на руках – очевидний зв’язок із Його розп’яттям (пор. відомий епізод з Фомою в Ін. 20:24-29).

Щоб хибно не тлумачити євангельське послання, було б корисно уникати терміна «з’явлення». Доречно радше говорити про «зустрічі» воскреслого Ісуса з жінками і учнями; можна було б також розповідати про Його «дав Себе побачити», відкриваючи власну тайну тією мірою, якою учні могли Його сприйняти. З однією важливою заувагою: учні, яким важко повірити у Воскреслого, демонструють, як Його воскресіння не є вигадкою фантазії послідовників Ісуса. Навпаки, для багатьох юдеїв цієї епохи ідея про перспективу воскресіння не була частиною їхньої віри; саме Ісус знову вражає чоловіків і жінок, що слідують за Ним, і накреслює перед ними інші історичні сценарії: «І будете Моїми свідками в Єрусалимі та по всій Юдеї й Самарії та аж до краю землі» (Діян. 1:8).

Ненажера й п’яниця?

Євангелія нагадують, що Ісуса звинуватили в тому, що Він занадто поблажливо ставився до хорошої їжі і компанії людей із поганою репутацією, наприклад, митарів, що збирали податок на користь римлян, чи навіть повій. Ісус знає про ці звинувачення: він Сам про це згадує (пор. Лк. 7:31), коли дорікає людям, що вони не слухали ані Івана Хрестителя, про чиє самотнє життя добре знали, ані самого Ісуса, Який, натомість, жив серед людей. Тому не існує аскези заради самої аскези, а радше є глибока тверезість, що дозволяє більш второпно і вільно сповняти місію, призначену Богом.

Символ Ісуса

У перші віки християнства, коли визнання себе християнином могло коштувати соціальної маргіналізації чи навіть переслідувань, віруючі вказували на приналежність до віри, малюючи на будинку чи на могилі стилізоване зображення риби. Це був натяк на Ісуса, адже перші літери «Ісус Христос, Божий Син, Спаситель» утворюють грецьке слово ІΧΘΥΣ, тобто риба. Цей символ був знаком, щобільше – сповідуванням віри.

Форель із корицею

Складники:

  • 2 форелі
  • 4 столові ложки оливкової олії extra vergine
  • 1 зубець часнику
  • сіль
  • 1/2 чайної ложки кориці в порошку

Відділити філе риби (або ж купити вже готове), знявши навіть шкіру. У сковорідці розігріти олію з порізаним часником, доки він не набуде золотистого кольору. Покласти туди філе риби і швидко засмажити з обох боків. Посолити і приправити корицею. Залишити ще на хвилину. Вийняти часник і подавати на стіл.

Скільки риби в Євангеліях!

Можливо, навіть завдяки символіці риби згадування про неї в Євангеліях не є рідкісним. Згадаймо принаймні покликання деяких учнів, котрі були професійними рибалками Галилейського озера. Ісус вчинив чудо при ловленні риби і запросив учнів стати «ловцями людей» (пор. Лк. 5:1-11).

Залишається згадати епізод, коли Ісус повинен заплатити внесок за вхід до Капернауму, але Він не мав грошей зі Собою і просить Петра зловити рибу, в роті якої в чудесний спосіб є необхідна монета. Також і сьогодні у ресторанах та загалом кібуцах навколо Галилейського озера прочанам і туристам пропонують запечену рибу святого Петра. Це риба з багатьма колючками, але дуже смачна.

Окунь із цибулею

Складники:

  • 800 г. філе окуня
  • 200 мл. білого сухого вина
  • 2 цибулини
  • 1 порей
  • 50 мл. оливкової олії extra vergine
  • 1/2 чайної ложки чебрецю (краще свіжого)
  • 1/2 чайної ложки зелені кропу

Нарізати цибулю кружальцями і викласти у змащену олією сковорідку. Викласти туди філе риби, посолити і полити вином, олією і порізаним пореєм. Додати 1/2 склянки води. Накрити алюмінієвою фольгою і запікати у духовці впродовж 20 хвилин при температурі 170°С.

Ісус і бенкет народів

Тема їжі в Євангеліях не є невідомою.

Як приклад, візьмемо, крім помноження хліба і риби, три стрижневі епізоди, де Ісус пов’язує Свою науку чи вчинене чудо з їжею.

Перша сцена скеровує нас на весілля у Кані Галилейській. Там Ісус вчиняє перше чудо, перетворюючи воду на вино (пор. Ін. 2:1-11).

Наступна подія відбулася, коли Ісус пропонує справи милосердя щодо тіла як шлях до того, аби могти ввійти в царство Боже. Зі семи діл, яких вимагає Ісус, перші два запрошують нагодувати голодних і напоїти спраглих (пор. Мф. 25:31-46). Найважливішим прикладом є Тайна вечеря, під час якої Ісус, ламаючи хліб і п’ючи вино, встановлює Тайну Євхаристії, яку і сьогодні сповнюємо на спогад того моменту.

Справді, Син виявляє нам Отця як Того, хто вже готує бенкет для всіх народів (див. Іс. 25:6).