Неділя 08 Вересень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Суть Різдва

Ви збираєтеся розповісти своїм дітям або друзям історію Різдва? Якщо так, то що ж ви їм розповісте? У цей час року ми частіше, ніж зазвичай, розмірковуємо про народження Ісуса. Але метою Його приходу не було створити зворушливе видовище немовляти в яслах. Ця дитина народилася, щоб померти за нас, Своєю смертю заплатити за наші гріхи і дати нам можливість примиритися з Богом.

На Різдво я завжди говорив своїм синам, коли вони були маленькими:

— Думаючи про Різдво, не уявляйте лише Немовля в яслах. Бог прийшов на землю у вигляді людини, щоб померти за нас на хресті, заплатити за наше спасіння і знищити владу диявола над нами. Ось у чому справжній сенс Різдва.

На Різдво люди рідко думають про хрест, тому що в цей час святкується народження Ісуса. Але Павло пов'язує ці дві думки. Написавши про те, що Бог став людиною, він пояснює причину, через яку Бог зважився на такий крок. Він каже, що Бог «на вигляд став як людина; упокорив Себе, бувши слухняним навіть до смерті, і смерті хресної» (Филип'ян 2:7–8). Оскільки сьогодні переддень Різдва, у цьому розділі я хочу поговорити з вами про його суть.

Грецьке слово schema - "вигляд" - те саме слово, що вживалося в давнину для опису царя, який на короткий час одягав не царські одягу, а лахміття жебраки. Як чудово, що Святий Дух спонукав апостола Павла використати саме це слово. Вирішивши прийти на землю, всемогутній Бог «зняв» із Себе Божественне обличчя і «наділ» людське тіло. Хоч людина і прекрасно створена, її тіло, тіло — це порох, і воно не йде ні в яке порівняння з вічним і славним Божим виглядом. І все ж заради нашого викуплення Бог відклав Свою сліпучу славу, вдягнувся в людське тіло і на вигляд став як людина. Ця правдива історія про Цара, який надів на Себе не царський одяг, а одяг раба. Але на цьому історія не закінчується. Ісус — Цар, який полюбив нас так сильно, що «упокорив Себе, бувши слухняним навіть до смерті,



Слово tapeinao — «упокорювати», перекладається і як принижувати, применшувати. Ось з таким ставленням Бог одягнувся в тіло. Тільки подумайте, наскільки Господь зменшив Себе, щоб стати як Його творіння. Поміркуйте про велич Божої любові, яка змусила Його відокремити Себе від усієї Своєї пишноти і стати як людина. Мене це дивує, особливо, коли я думаю про те, наскільки людині неприємна сама думка про приниження або необхідність поставити іншого вище за себе. Однак Ісус принизив Себе і став «слухняним навіть до смерті і смерті хресної». Слово «слухняним» вказує на те, що Ісусові не було приємно принизити Себе, але Він зробив це через послух. Як Бог, що вічно існував, Він прийшов на землю саме з цією метою: піти на хрест заради нашого відкуплення. Як людині Йому була огидна думка про розп'яття та хресні муки (Євреїв 12:2), але Він зміг перенести цей сором, бо знав, навіщо це потрібно і чого приведе. Ісус вирішив бути повністю слухняним Божій волі у справі спокути людства.

Слово hupakouo - "слухняний", складається зі слів hupo - під і akouo - я чую. Цілком слово hupakouo описує того, хто перебуває під (hupo) чиєюсь владою і слухає (akouo), що начальник йому говорить. Вислухавши накази начальника, він іде їх виконувати. Таким чином, слово hupakouo вказує на те, що слухняна людина: 1) визнає над собою владу; 2) слухає, що каже йому керівник; 3) виконує його розпорядження. Ось що слово «слухняний» означає в цьому вірші, і що послух означає для нас. Бачите, навіть Ісусові довелося бути слухняним. Він завжди знав про своє призначення стати закланим Агнцем, але це не означає, що як людина Він радів про майбутнє розп'яття. Тому Йому довелося упокорити Себе і стати слухняним, щоб виконати Божу волю. Думка про смерть на хресті була Йому неприємна, але Він упокорив Себе і пішов на все, аби виконати Божий задум спасіння людства. Цей задум припускав смирення Ісуса «навіть до смерті і смерті хресної». Слово mechri - "до", означає настільки. Слово de - "навіть", означає аж до. Грецькою тут простежується такий зміст: «Чи можете ви уявити таке?! Ісус упокорив Себе настільки глибоко і був настільки слухняний, що навіть принизив Себе до ганебної смерті на хресті!

Наполегливо раджу вам прочитати сьогодні розділ «24 квітня», щоб освіжити у пам'яті весь процес розп'яття. Ісус переніс такі страждання, які не відомі жодній людині. Те, що Ісус упокорив Себе навіть до смерті і смерті хрещеної, показує, наскільки Він був готовий принизити Себе заради нашого відкуплення.

Подумайте тільки: всемогутній Бог, усю вічність наділений сліпучою славою, прийшов на землю в образі людини з однією метою: понести ганьбу, померти за нас, щоб врятувати нас від вічних мук. Йому довелося принизити Себе так сильно, що ми не можемо зрозуміти цього до кінця, і навряд чи нам доведеться колись так принизитися. Але для цього Ісус народився! Він принизив Себе до ганебної смерті на хресті, щоб дарувати нам вічне життя.

Сьогодні чи завтра, коли ви відзначатимете Різдво, згадайте його суть. Не згадуйте тільки про чудове Немовля, яке народилося у Віфлеємі. Це Немовля було Сам Бог, що з'явився в тілі. Він народився, щоби померти за нас. Ісус був готовий зробити все, щоб викупити нас із рабства сатани, тому принизив Себе так, що пішов на смерть хресну. Ось справжня історія Різдва.

Моя молитва сьогодні.

Господи, дякую Тобі за те, що Ти прийшов на землю, щоб мене викупити. Коли я думаю про те, з якою готовністю Ти вирушив мене рятувати, мені хочеться радіти і дякувати Тобі. Ти дуже любиш мене, і я щиро вдячний за Твоє кохання. Без Тебе я не мав би надії на вічне життя. Але завдяки всьому тому, що Ти для мене зробив, я вільний від рабства гріха, я благословенний і сатана не має наді мною влади. Я вічно дякуватиму Тебе за все, що Ти зробив заради мого спасіння.

В ім'я Ісуса. Амінь.

Моє сповідання цього дня.

Ісус Христос любить мене. Він довів мені Свою любов тим, що залишив славу небес, вдягнувся в людське тіло і прийшов на землю. І зробив Він це з однією метою: якось піти на хрест, померти за мене та Своєю смертю примирити мене з Богом. Усвідомивши це, я більше не відчуваю себе нелюбимим чи небажаним, адже Ісус зважився на такий неймовірний крок і цим явив мені Свою любов.

З вірою я сповідую це в ім'я Ісуса.

Поміркуйте над цими питаннями.

Порівнюючи те, наскільки Ісус був слухняний Богу і наскільки ви слухняні Богу, ви задоволені своїм ступенем послуху? Чи ви розумієте, що далеко не у всьому Йому слухняні?
Що ви можете зробити в це Різдво, щоб виявити до людей “ті самі почуття, які й у Христі Ісусі” (Филип'ян 2:5)? Як, наприклад, ви могли б показати їм, що цінуєте їх і ставите вище за себе?
Тепер, прочитавши цей розділ, що ви розповідатимете своїм дітям і друзям про Різдво та його справжній зміст?

Як Різдво допомагає нам усвідомити присутність Бога у нашому житті

Різдво - це не лише час святкування народження Ісуса Христа, а й час, коли ми можемо краще пізнати Бога. У той момент, коли Бог послав Свого Сина на землю у вигляді немовляти, Він показав нам, наскільки близько Він хоче бути з нами і як Він нас любить. Через Різдво ми можемо побачити, що Бог не далеко від нас, а навпаки, Він присутній у нашому житті і готовий допомогти нам.

Різдво також...

Суть Різдва

Ви збираєтеся розповісти своїм дітям або друзям історію Різдва? Якщо так, то що ж ви їм розповісте? У цей час року ми частіше, ніж зазвичай, розмірковуємо про народження Ісуса. Але метою Його приходу не було створити зворушливе видовище немовляти в яслах. Ця дитина народилася, щоб померти за нас, Своєю смертю заплатити за наші гріхи і дати нам можливість примиритися з Богом....

Цікаві факти про Різдво Христове

Різдво Христове – чудове свято любові та надії, яке шанобливо відзначають у колі родин і дотримуються усіх традицій цього дня. Для усіх православних Різдво – це найбільше свято в історії людства, свято на честь того, що сам Бог, Творець неба і землі, Всемогутній, втілився, став людиною, щоб спасти людей усього світу.

У цей день прийнято вибачати образи минулого та дякувати...