П'ятниця 03 Травень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Покликання Авраама

Одного дня до одного доброчесного чоловіка, на ім'я Авраам, уві сні прийшов Господь і сказав йому:

– Візьми свою дружину та своє майно та йди в країну, яку Я покажу тобі і яку Я дарую твоїм дітям та онукам.

Усі ви, діти, любите свою батьківщину, і, гадаю, вам було б дуже сумно назавжди поїхати в чужу землю до незнайомих людей. Так і Аврааму, шкода було залишати і місце, і людей, яких він звик.

Але Авраам дуже любив Бога; він знав, що куди б він не пішов, йому скрізь буде добре, якщо з ним буде Господь. Тому він зараз же зібрався і пішов, куди наказав йому Бог. Разом із ним вирушили його дружина Сарра та його племінник Лот.

Біблія в оповіданнях для дітей

Незабаром між ними вийшла незгода, і Авраам сказав Лоту:

– Ми з тобою родичі, якщо з чужими людьми недобре сваритись, то тим більше нам. Вибирай собі будь-який бік і йди туди жити, а я піду в інший бік.

Лот погодився і став жити у прекрасній долині, де були міста Содом та Гоморра. Це було дуже красиве місце. Там були зелені луки і протікали струмки, проте в містах жили дуже злі люди. Вони не хотіли молитися Богу, ображали одне одного, і тому Господь вирішив знищити ці міста.

Біблія в оповіданнях для дітей

Явлення Аврааму Пресвятої Трійці у вигляді трьох мандрівників

Якось Господь в образі трьох мандрівників прийшов до Авраама і повідомив, що Він хоче знищити міста Содом та Гоморру. Але Авраам вирішив заступитися за грішників і сказав Йому:

- Господи, як же можна знищити два міста; а може, в них є п'ятдесят праведних людей, що люблять Тебе? Невже заради них Ти не пощадиш і інших?

Бог відповів:

– Якщо там знайдеться п'ятдесят добрих людей, то Я пощажу міста!

Авраам знову сказав:

– Але якщо там виявиться лише сорок п'ять праведних?

Біблія в оповіданнях для дітей

Господь обіцяв не губити міста і за сорок п'ять. Авраам все зменшував число і, нарешті, сказав:

– Господи, вибач, що я наважусь сказати; але якщо в Содомі та Гоморрі знайдеться лише десять праведних?

Бог відповів йому:

– І заради десяти праведних людей не загублю міст.

Але навіть і десяти доброчесних людей не було у двох містах. Тоді два Ангели Божі вивели з цих міст Лота з родиною і наказали їм скоріше йти і не озиратися назад. Однак дружина Лота не послухалася. Вона озирнулася і раптом за непослух і цікавість відразу перетворилася на кам'яний стовп. На міста Содом та Гоморру впав із неба вогонь, і обидва міста згоріли з усіма грішниками.

Господь дуже любив доброго і благочестивого Авраама, часто був йому і розмовляв з ним. Бог обіцяв Аврааму численне потомство і сказав, що у його роді з'явиться Спаситель світу. Якось під час такої розмови Авраам сказав Богові:

– Господи, немає в мене дітей, кому ж я залишу своє майно, і хто піклуватиметься про мене у старості?

Але Господь відповів:

- Подивися, скільки на небі зірок, стільки ж буде в тебе дітей та онуків.

Потім Господь додав:

– Ось за рік у тебе народиться син.

Біблія в оповіданнях для дітей

І, дійсно, через рік у Авраамової дружини народився син, і його назвали Ісаак. Авраам був дуже радий, він дякував Богові і влаштував великий бенкет.