Понеділок 16 Вересень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Історія про Даніїла та його друзів

Давно, коли юдейські князі були вивезені до Вавилона Навуходоносором, їх поклали під нагляд Ашпеназа, слуги царя. Ця історія розповідає про чотирьох юних юдейських хлопців: Даниїла, Хананію, Мисаїла та Азарію. Їх вчили на майбутніх урядовців у Вавилоні протягом трьох років.

Під час навчання їх вчили читати, писати та говорити аккадською мовою. Також вони повинні були споживати царську їжу, але це суперечило їхнім юдейським переконанням.

Даниїл та його друзі боялись, що споживання царської їжі суперечить їхній вірі. Вони попросили їсти лише овочі та пити воду протягом десяти днів, і їх стан здоров'я після цього терміну був навіть кращим, ніж у інших юнаків.

Коли їхнє навчання завершилося, Навуходоносор був вражений розумом та інтелігентністю Даниїла та його друзів. Він висунув їх на важливі посади при царському дворі.

Незважаючи на нове оточення та навчання, Даниїл, Хананія, Мисаїл та Азарія залишалися вірними своїй вірі у Бога. Вони зберігали віру в серцях і пам'ятали про неї навіть у чужій країні.

Сон Навуходоносора

Цар Навуходоносор мав незвичайний сон, який вивів його з розуму. Він спробував дізнатися його значення від чаклунів, але вони не могли розтлумачити сна без знання самого сюжету. Цар загрожував їм смертю, але вони просили його розповісти про сон. Коли цар відмовився, вони сказали, що без конкретної інформації їм неможливо надати відповідь.

Це зробило царя ще гнівнішим, і він вирішив вбити всіх мудреців у краї, включаючи Даниїла та його друзів. Однак Даниїл вирішив помолитися до свого Бога Єгови і попросити про розуміння сна царя.

Бог Єгова вислав Даниїлу відкриття та розкрив сенс сна. Даниїл повідомив царя про його сон та його значення. Він пояснив, що сон вказує на послідовність влади різних царств і закінчується Божим Царством.

Цар Навуходоносор був вражений цим розумінням і висловив повагу до Бога Єгови. Він не вбив Даниїла, а навіть призначив його на важливу посаду у Вавилоні.

Ця історія показує, як молитва та віра в Бога можуть принести мудрість і спасіння в найскладніших ситуаціях.

Вони не поклонилися статуї

Цар Навуходоносор вирішив збудувати величезну статую із золота на рівнині Дура. Потім він зібрав найважливіших людей свого царства, включаючи Шадраха, Мешаха і Авед-Него, щоб вони поклонились цій статуї, коли зазвучить музика. Але це створило проблему для трьох євреїв, які вірили в свого Бога, Єгову, і відмовились поклонитись статуї.

Інші люди помітили, що Шадрах, Мешах і Авед-Него не виконали наказ царя, і повідомили йому про це. Навуходоносор вирішив дати їм ще один шанс і запитав, чому вони не виконали його наказу. Їхня відповідь була вперта: навіть якщо їхній Бог, Єгова, не врятує їх, вони все одно не поклонятимуться статуї.

Цар був дуже гнівний і велів розжарити піч усемеро сильніше, ніж зазвичай. Воїни пов'язали Шадраха, Мешаха і Авед-Него і кинули їх у вогонь. Але тоді відбулося диво: навіть при такому сильному вогні вони залишилися цілими. Навуходоносор побачив чотирьох чоловіків у печі, і один з них був схожий на ангела. Він запитав, чому було чотире, коли туди були кинуті тільки троє.

Цар закликав Шадраха, Мешаха і Авед-Него вийти з печі. Вони вийшли, і навіть їх одяг не був пошкоджений вогнем. Навуходоносор визнав величність Бога Шадраха, Мешаха і Авед-Него і сказав, що немає жодного іншого бога, як їхній Бог.

Напис на стіні

Після правління Навуходоносора до Вавилона прийшов новий цар на ім'я Валтасар. Він влаштував бенкет для тисячі важливих людей і вирішив використати золотий посуд, який був виведений із храму, щоб випити вино і відзначити своїх богів. Але раптом на стіні з'явилася незрозуміла рука, яка написала загадкові слова.

Валтасар злякався і обіцяв винагороду тому, хто пояснить значення цих слів. Але жоден з мудреців не міг розгадати таємницю. Тоді цариця нагадала про Даниїла, який раніше розгадував загадки для Навуходоносора. Валтасар запросив Даниїла та запропонував йому нагороду.

Даниїл відмовився від подарунків і пояснив, що слова на стіні вказують на гордість Валтасара і його батька, які зневажили віру та використовували посуд для своїх розваг. Інтерпретація слова "текел" вказувала на кінець царювання Валтасара та вавилонського царства. Відповідно до пророцтва, мідяни та перси заволодіють Вавилоном. Даниїл виконав своє обіцяння і пояснив загадкові слова царю.

До того часу Вавилон здавалося міцним і непосяжним, але перський цар Кір, за допомогою великого Бога, здійснив вторгнення в місто, перехопивши контроль над водами річки, і Вавилон впав. Так як Кір був відкритий до віри, він віддав національні скарби і посуд і дозволив євреям повернутися в Єрусалим для відбудови Божого храму, виконуючи обітницю.

Даниїл у лев’ячій ямі

Іншим царем Вавилону став мідянин Дарій. Він помітив, що Даниїл був чесною і чесною людиною і зробив його важливим управителем краю. Однак інші управителі були ревниві до Даниїла і хотіли позбутися його. Вони знали, що Даниїл звичайно молиться та поклоняється своєму Богу. Тому вони запропонували Дарію видати закон, згідно якого всі мали б молитися тільки до самого Дарія. І ті, хто порушив цей закон, повинні були бути покарані, кинуті до ями з левами. Дарію сподобалася ця ідея, і він підписав цей закон.

Як тільки Даниїл дізнався про цей новий закон, він вирушив до свого будинку. Він став перед відчиненим вікном і почав молитися. Заздрісні управителі вдерлися до його будинку і побачили, що він молиться. Вони пішли до Дарія і сказали: "Даниїл не слухає вашого закону. Він молиться своєму Богу тричі на день." Дарій був сумнівався щодо цього, але, навіть якщо він хотів врятувати Даниїла, він не міг відмінити підписаного закону. Тому він велів своїм слугам кинути Даниїла до ями з левами.

Дарій провів ночі в неймовірній тривозі і після важкого чекання вранці побіг до ями. Він крикнув: "Даниїле, твій Бог врятував тебе?" Дарій почув голос Даниїла, який відповів: "Ангел заблокував левів, і вони не зашкодили мені." Дарій був дуже радий цій вістці і велів витягти Даниїла з ями. Даниїл не постраждав від левів, і на ньому нема жодної подряпини. Дарій велів кинути до ями тих, хто звинуватив Даниїла, і леви негайно з'їли їх.

Після цього Дарій видав указ: "Кожен у моєму царстві має виявляти повагу до Бога Даниїла. Він врятував Даниїла від левів і відзначається своєю відданістю."