Понеділок 16 Вересень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Притча про сіяча

Господь багато говорив збирався до Нього народу притчами, тобто. різними прикладами та порівняннями.

Одного разу Він увійшов до човна, що стояв на Галілейському озері, і сів у ньому. А весь народ стояв на березі, і слухав Його.

Ось, говорив Господь, вийшов сіяч сіяти насіння своє. Сталося, що коли він сіяв, деяке насіння впало на дорозі і було потоптано. Налетіли птахи небесні та поклювали його.

Інше насіння впало на кам'янисті місця, де трохи було землі. Воно незабаром зійшло, бо земля не була глибокою. Коли ж зійшло сонце, то насіння зав'яло, і, оскільки не мало кореня та достатньо вологи, засохло.

Інше насіння впало в терня (бур'яни), яке виросло і заглушило насіння, і воно не дало плоду.

Деяке насіння впало на гарну землю і принесло плід, одне в сто разів більше, інше в шістдесят і деяке в тридцять.

Сказавши цю притчу, Господь виголосив: «Хто має вуха чути, хай чує!»

Коли народ розійшовся, Господь пояснив учням таку притчу. Сіяч є Ісусом Христом. Насіння є словом Божим, яке Він говорив. Земля, яку падає насіння, душі людей.

Насіння, посіяне при дорозі, означає таких людей, котрі чують слово Боже, але воно на них не діє; до них приходить диявол і викрадає це слово.

Насіння, посіяне на кам'янистому місці, означає людей, які, коли чують слово Боже, одразу з радістю приймають його. Але слово Боже не пускає коріння в їхніх душах, такі люди бувають непостійними, і коли настає скорбота або гоніння за слово, вони відразу спокушаються.

Насіння, посіяне в терні, означає людей, які слухають слово Боже, але мирські турботи, спокуса багатством та інші побажання заглушають у них слово Боже, і воно в душах їх не приносить плоду.

Насіння, посіяне на добру землю, означає таких людей, які слухають слово Боже і приймають його всім серцем, і воно приносить у їхніх душах плід, в одних більше, а в інших менше.