Понеділок 16 Вересень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Павло та Сила у в'язниці

Одного разу апостол Павло з одним Божим служителем прийшов до римського міста-колонії Філіппи. Там вони ім'ям Ісуса зцілили одну служницю, одержиму віщунським духом від диявола. Через пророцтво, тобто вгадування та передбачення, вона доставляла великий дохід своїм панам. Побачивши, що надія їхнього доходу зникла, панове схопили Павла та Силу, потягли їх на міську площу до начальників і сказали їм: «Ці люди — юдеї. Вони обурюють наше місто і проповідують звичаї, які нам, римлянам, не слід приймати чи виконувати». Також і весь народ повстав проти них. Тоді воєводи, зірвавши з апостолів одягу, наказали бити їх палицями. Потім вони ув'язнили їх і наказали сторожу ретельно охороняти їх. Отримавши такий наказ, тюремний сторож кинув їх у в'язницю і забив ноги в колоду. Однак Павло та Сила не сумували. Близько опівночі вони моляться оспівували Бога, а всі в'язні слухали їх.

Раптом стався сильний землетрус, так що похитнулася основа в'язниці, всі двері відчинилися, і у всіх узи послабшали. Тюремний сторож, прокинувшись, побачив те, що сталося, і хотів убити себе, думаючи, що всі в'язні розбіглися. Але Павло сказав йому: Не роби собі ніякого зла, бо всі ми тут. У трепеті припавши до ніг Павла та Сили, сторож запитав їх: «Государі мої! Що мені робити, щоб урятуватися?» Вони ж відповіли: «Віруй у Господа Ісуса Христа, і спасешся ти й увесь твій дім». Тоді він вивів їх із в'язниці, омив їм рани і негайно хрестився сам і всі його домашні.

Другого дня воєводи послали до тюремного сторожа міських служителів сказати йому: «Відпусти тих людей». Але Павло сказав їм: «Нас, римських громадян, без суду всенародно били та кинули до в'язниці, а тепер таємно випускають? Ні, нехай прийдуть і самі нас виведуть». Міські служителі переказали ці слова воєводам. Почувши, що апостоли — римські громадяни, воєводи злякалися і, прийшовши до них, вибачилися перед ними і, вивівши їх із в'язниці, попросили піти з міста.

Читайте докладніше: Дії св. Апостолів 16:16-39 .