Понеділок 16 Вересень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Пророк Ілля

У десятиплемінному царстві Ізраїль, багато царів були не дуже хорошими, але Ахав був одним з найгірших. Він одружився з жінкою на ім'я Єзавель, яка поклонялася іншому богові на зле. Ахав та Єзавель поширили вшанування цього бога серед всього народу, і вони навіть переслідували пророків.

Але це не подобалося Всевишньому Богу. Він послав пророка Іллю, щоб сказати Ахаву, що через його злий спосіб життя не буде дощу в Ізраїлі. І так сталося, почавши засуху, яка тривала тривалий час. Ілля знову з'явився перед Ахавом і сказав: "Це твоя провина, тому що ти відвернувся від правдивого Бога." Ахав скаржився на Іллю, але Ілля відповів: "Це твоя вина, бо ти віриш іншим богам. Давай вирішимо це."

Ілля викликав Ахава і всіх пророків іншого бога на гору Кармель. Вони приготували жертви і почали молитися до свого бога, але нічого не відбулося. Тоді Ілля запитав народ: "Давайте вирішимо, хто є правдивим Богом. Я приготую жертву і молитимусь до свого Бога, і ви зробіть те ж саме для вашого бога. Той, хто пошле вогонь, відкриє, хто є правдивим Богом." І люди погодилися.

Пророки іншого бога голосно кликали до свого бога, але нічого не відбулося. Тоді Ілля посміявся з них та сказав: "Можливо ваш бог спить чи десь відсутній?" Тоді Ілля облив жертву водою і молився до Всевишнього Бога. І раптом з неба прийшов вогонь і спалив жертву. Люди визнали, що Всевишній Бог є правдивим.

Ілля сказав: "Схопіть пророків іншого бога, щоб вони не втечуть." І того дня всі ці пророки були узяті в полон. Потім Ілля сказав Ахаву: "Скоро розпочнеться дощ, ти повинен поспішити додому." На небі з'явилася хмара, і почалася сильна злива, закінчуючи тривалу посуху. Ахав вирушив на своїй колісниці, але відомо, що завдяки волі Всевишнього, Ілля біг перед колісницею і дістався додому швидше, ніж сама колісниця.

Чи завершилися всі труднощі Іллі на цьому? Не зовсім, адже відомо, що ще чекало його в майбутньому.

Коли Єзавель дізналась про те, що сталося з пророками іншого бога, вона дуже розлютилася. Вона сказала Іллі, що він має померти, як і інші пророки того бога. Ілля дуже налякався і вирішив втекти в пустелю. Там він помолився: "Боже, я більше не можу, дай мені померти." Втомлений, Ілля заснув під деревом.

Пізніше ангел прокинув Іллю і сказав: "Встань і поїж." Пророк побачив поруч з собою хліб і глечик з водою на розжареному камені, і він поїв і напився. Потім він знову заснув. Ангел ще раз його розбудив і сказав: "Поїж. Тобі треба набратися сил перед подорожжю." Ілля ще трохи поїв і вирушив у дорогу до гори Хорив, де він йшов 40 днів і 40 ночей. Там він увійшов до печери, щоб відпочити. Але до нього знову заговорив Бог.

Бог запитав Іллю, чому він тут, і пророк відповів, що ізраїльтяни порушили свою обіцянку Богові, знищивши жертовники і вбивши пророків. Він також відчував загрозу для свого життя. Тоді Бог сказав Іллі вийти на гору. Спочатку був сильний вітер, землетрус і вогонь, але потім був тихий і спокійний голос. Бог запитав Іллю, чому він втікає, і пророк сказав, що він відчуває себе самотнім серед ворогів.

Бог сказав Іллі, що він не один, і є ще 7000 людей в Ізраїлі, які залишаються вірними Йому. Бог велів Іллі призначити Єлисея пророком замість нього, і Ілля виконав цю волю. Таким чином, Ілля відповідав на Боже покликання і служив Йому. А ти також готовий слухати Божий голос і виконувати Його волю?

Син вдови

У час посухи, однієї жінці сказали слова, що Ілля прийде до її дому, і вона мусить допомогти йому. Ілля знайшов цю вдову біля воріт міста, де вона збирала дрова. Ілля попросив у неї води. Жінка відправилася за водою, але Ілля також просив її приготувати їжу. Вона відповіла, що в неї майже не залишилося їжі, лише трохи борошна та олії, яка мала бути на їжу їй і її синові. Але Ілля сказав, що вона може зробити хліб для нього, і Бог позбавить її страху, що їй не вистачить їжі.

Вдова вирішила вірити в слова Іллі і приготувала хліб для нього. І, як обіцяв Бог, її борошно та олія не закінчились, а вона та її син завжди мали їжу під час посухи.

Але, на жаль, дещо погане сталося: син вдови захворів і помер. Вона звернулася до Іллі про допомогу. Ілля взяв сина вдови, поклав його на ліжко і молився Богу, щоб він відновив дитину до життя. Багато людей не знали, що Бог може відновити життя, але Ілля вірив. І диво сталося: хлопчик ожив! Вдова була щаслива і визнала, що Ілля є посланцем Бога, і її віра в Його силу зросла.