Понеділок 16 Вересень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Агаг

Самуїл прийшов до Саула і сказав йому, що за наказом Божим він повинен іти війною на амаликитян за те, що вони протистояли Ізраїлю на шляху, коли він ішов із Єгипту. Самуїл звелів Саулові вразити все, що в Амаліка, і не шкодувати нічого.

Саул справді переміг амаликитян, їх царя, Агага, захопив живим, а народ вразив мечем. Але Саул і його воїни не зазнали смерті після цього Агага і пощадили кращих з овець, волів і відгодованих ягнят і все добре з майна амаликитян.

Самуїл устав рано вранці і пішов назустріч до Саула, і, коли наблизився до нього, спитав: «Що за мекання овець у моїх вухах, і мукання волів, яке я чую?» Саул відповів, що їх привели від Амалика, бо народ пощадив найкращих із овець для жертвопринесення Господеві Богові.

Тоді Самуїл звернувся до Саула з докорами за те, що не послухався Господа. «Послух, – сказав Самуїл, – приємніший Господеві, ніж всякі цілопалення та жертви, а непокірність є такий самий гріх , як чарівництво та ідолопоклонство. За те, що ти відкинув Господа, – сказав Самуїл, – і Він відкине тебе, щоб ти не був Ізраїлевим царем».

Після цього Самуїл хотів піти від Саула. Але Саул ухопився за край його одягу і роздер його. Тоді Самуїл сказав йому: «Нині відкинув Господь царство ізраїльське від тебе, і віддав його ближньому твого, що кращий за тебе».

На прохання Саула Самуїл, однак, повернувся з ним і вклонився Саул до Господа. Потім Самуїл звелів привести Агага. Підійшов до нього Агаг, тремтячи тілом, і сказав: «Звичайно, гіркота смерті минула», тобто, звичайно, він не буде вбитий. Але Самуїл сказав йому: «Як меч твій позбавляв дітей, так і твоя мати між жінками нехай буде позбавлена ​​сина». І розрубав Самуїл Агага.

А від Саула, за його непослух, відступив Дух Господній. Цар став похмурим, на нього напала туга і він почав зазнавати нападів божевілля. Злий дух почав обурювати його.