Понеділок 16 Вересень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Обмивання ніг

Перед тим, як возлягти, почалася в учнів Ісуса Христа суперечка про те, хто з них більше і кому, отже, потрібно було зайняти почесні місця на вечері. Але Господь сказав учням, що хтось із них більший, той нехай буде, як менший, і всім служить.

Щоб ясніше показати це учням, Господь підвівся, зняв із Себе верхній одяг і опоясався рушником. Потім Він влив у умивальницю води і почав умивати учням ноги і обтирати їх рушником, яким був підперезаний.

Коли Він підійшов до Петра, йому було так соромно, що він не хотів Христу дати вмити свої ноги. «Не вмиєш, – сказав Йому Петро, ​​– ніг моїх повік» (ніколи). Ісус Христос відповідав: «Якщо не вмою, то не матимеш частини зі Мною» (тобто не станеш учасником заснованого Мною царства Божого). Тоді Петро сказав: «Господи! омий не тільки ноги мої, але й руки і голову Господь відповів йому: «Омитим треба тільки ноги вмити, тому що він весь чистий, і ви чисті, але не всі». Так сказав Господь, бо знав про намір Юди віддати Його.

Коли Господь умив ноги учням, то одягнув одежу Свою і сказав їм: Чи знаєте, що Я зробив вам? Ви називаєте Мене Учителем та Господом; і правильно кажіть, бо Я точно Господь і Учитель»

«Але якщо Я, Господь ваш і Вчитель, умив ноги ваші, то й ви повинні вмивати ноги один одному» (тобто виконувати один до одного обов'язки рабів).

Це означало, що учні і всі люди, заповідь і приклад Спасителя, повинні служити один одному.