Понеділок 16 Вересень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Кров великоднього ягня

Отже, серце фараона не пом'якшилося, хоча він бачив усі великі чудеса та Божу відплату. І сказав Мойсей: Так говорить Господь: Опівночі Я пройду посеред Єгипту, і помре всякий первісток (найстарший син у родині) у єгипетській землі від первістка фараона, що сидить на престолі своєму, до первістка рабині, що при жорнах, і все первородне з худоби».

Усьому ізраїльському народові Господь наказав через Мойсея, щоб кожна сім'я цієї ночі заколола ягня, тобто. здорового ягняти без пороку, спекла його і щоб кожен член сім'ї їв його. Кров'ю закланого ягня Бог наказав усім ізраїльтянам помазати косяки та поперечини дверей будинку. Господь сказав: «І буде у вас кров знаменням на будинках, де ви перебуваєте, і побачу кров, і пройду повз вас, і не буде між вами виразки згубної, коли вражатиму єгипетську землю».

Ізраїлеві сини виконали наказ Божий. А єгиптяни, як завжди, лягли спати. Опівночі померли всі їхні первістки. «І встав фараон уночі сам і всі його раби, і весь Єгипет; і зробився великий крик у єгипетській землі; бо не було вдома, де не було б мерця».

З цього часу Господь встановив для ізраїльтян свято, що називається «Великодня». Слово «паска» означає «проходження повз», «перехід» * . Щороку ізраїльтяни повинні їсти ягня з прісним хлібом у це свято, згадуючи своє порятунок.

Є два сенси:

  1. Господь пройшов повз домів Ізраїлевих синів і пощадив їх первісток.
  2. Ізраїль, ведений Богом, переходить до Чорного моря, а християни (народ Божий) у воскресінні Христовому, Великодні, переходять від смерті до життя.

Докладніше: Книга Вихід 11 ; 12: 1-7, 30 .