Понеділок 16 Вересень 2024   Українська  /   Русский       Пошук    

Захарія та ангел у храмі

Коли почалися події, описані у Новому Завіті, тобто майже дві тисячі років тому, єврейський народ був у тяжкому становищі. Він сотні років у відсутності свого царя. Ассірійці, вавилоняни, греки ... і, нарешті, римські завойовники володіли ним. Бог перестав говорити до народу через пророків, як у давнину. Останній із них Малахія жив у п'ятому столітті до народження Ісуса. Отже, народ у своєму тяжкому становищі чекав на пришестя обіцяного Месії, Який позбавив би їх від іноземного ярма і звернув серця людей до Бога. Але перш ніж Месія, Ісус Христос, з'явився, Бог став готувати народ до Його пришестя через молоду людину Івана.

Народження Іоанна було незвичним. Його батько, Захар, був священиком. Він жив із дружиною Єлисаветою в юдейських горах. Подружжя було праведним і жило за всіма заповідями та уставами Божими. Вони були вже літніми, але дітей у них не було. Одного разу, коли Захарія в храмі в Єрусалимі, а багато народу молилося поза храмом, під час кадіння йому з'явився Ангел Господній, Гаврило. Захарія дуже злякався. Ангел же сказав йому: «Не бійся Захарія, бо почута твоя молитва, і твоя жінка Єлисавета народить тобі сина, і даси йому ім'я: Іване; і буде тобі радість та веселість, і багато хто з народження його зрадіє, бо великий він буде перед Господом; не буде пити вина та сікера, і Духа Святого виповниться ще від утроби матері своєї; і багатьох із Ізраїлевих синів наверне до Господа, Бога їхнього. Але Захар засумнівався в словах Ангела і відповів: «Чому я дізнаюся про це? Бо я старий, і дружина моя в літах похилого віку. Ангел докорив священику Захарію за зневіру і сказав: «…і ось, ти мовчатимеш і не матимеш можливості говорити до того дня, як це збудеться, за те, що ти свого часу не повірив словам моїм, які збудуться свого часу. » Тим часом народ чекав, коли Захарія вийде з храму і дивувався, що він зволікає.

Докладніше прочитайте: Св. Євангеліє від Луки 1:5-25 .